En studie av faktorer som kan påvirke forekomst av taperfisk i norsk oppdrettsnæring
Student paper, others
Published version
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/2658020Utgivelsesdato
2020Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Utvikling av taperfisk koster oppdrettsnæringen penger hvert år, i tillegg til å representere en velferdsutfordring. Andel taperfisk som utvikles varierer mellom ulike lokalisasjoner, fiskegrupper og merder. Flere forskningsprosjekter har identifisert ulike faktorer som kan påvirke utviklingen av taperfisk. Dette tyder på en multifaktoriell årsakssammenheng. Formålet med studien var å foreta en tverrsnittstudie med mål om å registrere faktorer i ferskvanns- og saltvannsmiljøet som kan disponere for utvikling av taperfisk, samt foreta en sammenligning av makroskopiske, histopatologiske og mikrobiologiske forhold hos taperfisk og normal fisk. Resultatene viste store forskjeller i lengdevekst (taperfiskene hadde vokst betydelig mindre i lengde sammenlignet med normal fisk fra samme fiskegruppe), tilstedeværelse av subkutant fettvev (lite/ingenting hos taperfisk), høyere forekomst av ubikvitære bakterier i hodenyret hos taperfisk, samt forekomst av PRV og PMCV hos både taperfisk og normal fisk.