De genetiske sammenhengene mellom hold ved avvenning på purker og produksjonsegenskaper hos råner
Master thesis
View/ Open
Date
2015-11-06Metadata
Show full item recordCollections
- Master's theses (IHA) [318]
Abstract
Denne studien omhandler den genetiske sammenhengen mellom purkeegenskapen hold ved
avvenning på førstekullspurker, og produksjonsegenskapene daglig fôrinntak(dfi), tilvekst og
fôrforbruk (kg fôr) hos råner. Holdet til purka vurderes visuelt ut i fra en skala fra 1-5 med
halve poeng, hvor holdpoeng 3- 3,5 er ønskelig. I dette datasettet er gjennomsnittet for
holdpoeng 2,62. DFI er et mål på antall kg fôr konsumert per dag, tilvekst er daglig
vektøkning i kg og fôrforbruket i antall kg fôr konsumert per vekstperiode. Studien ble utført
på 16 306 purker fra ulike besetninger og 10 090 råner fra teststasjon fra 2008-2015. Rånene
ble testet fra 40-120 kg delt opp fire vekstperioder på 20 kg. Vekstperiodene er konstante, og
derfor er fôrforbruk og fôrutnyttelse det samme i denne oppgaven.
Resultatene fra analysene ga hold ved avvenning en arvegrad på 0,15-0,16, dfi 0,25-0,41,
fòrforbruk 0,17- 0,58 og tilvekst 0,20- 0,45. Det var en positiv korrelasjon mellom
vekstperiodene for dfi og hold (0,36-0,43), og den totale vekstperioden 40-120 kg og hold
(0,50). Det var også en positiv korrelasjon mellom vekstperiodene for tilvekst og hold ved
avvenning(0,36- 0,43), og den totale vekstperioden 40-120 kg(0,44- 0,45). Korrelasjonene
anses som gunstige i henhold til Norsvin sitt avlsmål. Korrelasjonen mellom fôrforbruk og
hold er tilnærmet lik null. På grunn av den gunstige korrelasjonen mellom hold og
produksjonsegenskapene dfi og tilvekst vil det være mulig å oppnå fremgang for egenskapen
hold ved avvenning, men det avhenger av fremgangen til de andre egenskapene. Det anbefales
at egenskapen hold ved avvenning blir overvåket for å unngå en ugunstig utvikling mot for
feite purker. This study is about the genetic correlations between body condition score (BCS) at weaning for first parity sows and the production traits daily feed intake(DFI), daily gain and feed consumption for boars. Body condition is visually measured on a scale from 1-5 with half points, where a score of 3-3,5 i desirable. The average BCS for this dataset is 2,62. DFI is a measure of kg feed consumed per day, daily gain is measured in kg per day and feed consumption is kg feed consumed per growth periode. The studie contains data from 16 306 sows from different herds and 10 090 boars stationed at test from 2008 - 2015. The boars were testet from 40-120 kg divided into fire growth periodes at 20 kg. The growth periodes are constant and therefore feed consumption and feed conversion is the same in this study. The results from this study gave a heritability for BCS at 0,15-0,16, dfi 0,25-0,41, feed consumption 0,17-0,58 and daily gain 0,20-0,45. There is a positive correlation between BCS and all the growht periodes for DFI (0,36-0,43), as well as the total periode 40-120 kg (0,50). There were also a positive correlation between BCS and the growth periodes for daily gain (0,36-0,43), as well as the total periode 40-120 kg (0,44-0,45). These correlations are considered as favorable. No correlation between BCS and feed consumption were found in this study. Because of the favorable correlation between BCS and the production traits DFI and daily gain, a genetic gain for BCS is possible but depends on the other traits. The trait BCS should be monitored to avoid an unfavorable development towards fat sows.