Browsing Brage NMBU by Author "Holo, Helge"
Now showing items 1-20 of 28
-
Analysis of viable Lactococcus community in Norvegia cheese during ripening during cheese making and ripening
Fredrik, Svalestad (Master thesis, 2020)The goal of this project was to investigate the microbial community in cheese and how it evolved throughout ripening. The Lactococcus community of cheese made with the two different starter cultures C10 and C07 were analysed ... -
Bakteriofager mot Lactococcus lactis og effekten av eksopolysakkarider på bakteriofagfølsomhet
Nord, Malene Jonsrud (Master thesis, 2018)Eksopolysakkarider produseres av mange bakterier, blant annet av Lactococcus lactis. Det har tidligere blitt diskutert om eksopolysakkarider kan beskytte bakterier mot bakteriofagangrep. Hovedmålet med denne studien var å ... -
Characterization of the biofilm forming ability of Listeria monocytogenes and evaluation of the TTC assay as a method to assess the effect of disinfectants on bioflm bacteria
Bruvoll, Anna Eline Engum (Master thesis, 2017)Food-borne diseases are a problem throughout the world, and knowledge about when and where the food is contaminated in the processing line is important to reduce the risk of illnesses. By the use of molecular typing methods ... -
Determination of maintenance Jarlsberg® cheese dose to keep the obtained serum osteocalcin level; a response surface pathway designed de-escalation dose study with individual starting values
Lundberg, Helge Einar; Holo, Helge; Holand, Trond; Fagertun, Hans E.; Larsen, Stig (Journal article, 2021)Background: Daily maximum effective dose (MED) of Jarlsberg® increased the serum osteocalcin (tOC) level, vitamin K2 and affected the lipid pattern positively. The aim of the study was to estimate and verify a daily ... -
Effekt av Leuconostoc gasicomitatum på mikroflora i kittmodnet ost, og karakterisering av bakteriocinet leucocin H
Eidahl, Johanna Marie Lundesgaard (Master thesis, 2012-09-05)Leuconostoc gasicomitatum er én av flere bakteriocinproduserende melkesyrebakterier. Hos denne arten har man oppdaget produksjon av det sirkulære bakteriocinet leucocin H. Dette bakteriocinet har tidligere vist aktivitet ... -
Effekt av ulike desinfeksjonsstrategier mot Listeria monocytogenes
Fossmo, Sabine (Master thesis, 2013-07-09)Kontroll med bakterier som Listeria utgjør en stor utfordring for mange matprodusenter. Listeria monocytogenes er hovedsakelig et produksjonshygienisk problem, forbedret hygiene kan derfor være tiltak for å redusere ... -
Engineering Lactococcus lactis for Increased Vitamin K2 Production
Bøe, Cathrine Arnason; Holo, Helge (Peer reviewed; Journal article, 2020) -
Enteric methane emissions in response to ruminal inoculation of Propionibacterium strains in beef cattle fed a mixed diet
Vyas, D; Alazzeh, Awfa; McGinn, S.M.; McAllister, Tim; Harstad, Odd Magne; Holo, Helge; Beauchemin, Karen A. (Journal article; Peer reviewed, 2015) -
Evaluering av ATP overflatetester for påvisning av smuss og Listeria under forhold relevant for lakseindustri
Normann, Marius Austeng (Master thesis, 2017)Det blir brukt mye ressurser på å overvåke renhold i prosessmiljøer for produksjon av lakseprodukter. Samtidig som dette er viktig for å sikre trygg mat med god kvalitet er det for industrien ønskelig å effektivisere ... -
Forekomst av Shigatoksinproduserende Escherichia coli i kvernet kjøtt og kjøttdeig av svin i Norge
Bækken, Marte Solvår (Master thesis, 2021)Shigatoksinproduserende Escherichia coli (STEC), også kjent som Verotoksinproduserende E. coli er stammer av E. coli som bærer gener som koder for Shigatoksin (stx), enkelte har i tillegg det intiminkodende genet eae som ... -
Forekomst av Shigatoksinproduserende Escherichia coli i norske kjøttvarer, med hovedvekt på stx2a-genet
Johansen, Andrea Martine (Master thesis, 2018)Shigatoksinproduserende Escherichia coli (STEC), også kalt Verotoksinproduserende E. coli (VTEC) har tilstedeværelse av gener som koder for Shigatoksin (stx). Noen STEC har i tillegg det intimin-kodende genet eae, og denne ... -
Garvicin KS, a bacteriocin with wide inhibitory spectrum and potential application
Chi, Hai (PhD Thesis;2018:04, Doctoral thesis, 2018)In this study, we screened for bacteriocin producer(s) from a large collection of bacterial isolates (over 1800) obtained from raw milk using a panel of indicator strains of different bacterial species and genera. Fourteen ... -
Genomic characterization of dairy associated Leuconostoc species and diversity of leuconostocs in undefined mixed mesophilic starter cultures
Frantzen, Cyril A; Kot, Witold; Pedersen, Thomas B.; Ardö, Ylva; Broadbent, Jeff R.; Neve, Horst; Hansen, Lars H; Bello, Fabio Dal; Østlie, Hilde Marit; Kleppen, Hans Petter; Vogensen, Finn Kvist; Holo, Helge (Journal article; Peer reviewed, 2017) -
Genomic Characterization of Dairy Associated Leuconostoc Species and Diversity of Leuconostocs in Undefined Mixed Mesophilic Starter Cultures
Frantzen, Cyril Alexander; Kot, Witold; Pedersen, Thomas B.; Ardö, Ylva; Broadbent, Jeff R.; Neve, Horst; Hansen, Lars H; Bello, Fabio Dal; Østlie, Hilde Marit; Kleppen, Hans Petter; Vogensen, Finn Kvist; Holo, Helge (Journal article; Peer reviewed, 2017) -
Hemming og frigjøring av biofilm for Staphylococcus spp. : med vekt på produksjonsmiljø for mat
Ledsaak, Elisabeth Oust (Master thesis, 2013-07-19)Stafylokokker kan danne biofilm, og det er antatt at biofilmdannelse spiller en viktig rolle for overlevelse av bakterien i næringsmiddelindustrien. Kunnskap om sammensetning av biofilm matriks er nyttig med tanke på metoder ... -
Increased serum osteocalcin levels and vitamin K status by daily cheese intake
Lundberg, Helge E.; Holand, Trond; Holo, Helge; Larsen, Stig (Journal article, 2020) -
Isolation and characterization of Shiga toxin 2a-producing Escherichia coli from Norwegian cattle
Pontón Tomaselli, Angeles Tatiana (Master thesis, 2016-08-10)Shiga toxin-producing Escherichia coli, STEC, also called Verocytotoxin-producing E. coli (VTEC) is a pathogroup that include all E. coli harboring Shiga toxin genes (stx). STEC have emerged as a group of foodborne pathogens ... -
The microbial diversity of mesophilic starter cultures used in cheese production
Frantzen, Cyril (PhD Thesis;2017:96;, Doctoral thesis, 2017-11)For ages, humankind has preserved various foods by fermentation by lactic acid bacteria (LAB), and fermentation of milk to obtain cheese can be traced back to the domestication of cattle, at least seven millennia ago. ... -
Propionic acid bacteria enhance ruminal feed degradation and reduce methane production in vitro
Chen, Jikun; Harstad, Odd Magne; McAllister, Tim; Dörsch, Peter; Holo, Helge (Peer reviewed; Journal article, 2020)Thirty-one strains of propionic acid bacteria were screened for their effects on methane production and volatile fatty acid concentrations using in vitro assays of rumen fluid from Norwegian dairy cows and a grass ... -
Propionic acid bacteria enhance ruminal feed degradation and reduce methane production in vitro
Chen, Jikun; Harstad, Odd Magne; McAllister, Tim; Dörsch, Peter; Holo, Helge (Peer reviewed; Journal article, 2020)Thirty-one strains of propionic acid bacteria were screened for their effects on methane production and volatile fatty acid concentrations using in vitro assays of rumen fluid from Norwegian dairy cows and a grass ...