Helserisiko ved konsum av upasteurisert melk
Abstract
Denne systematiske litteraturstudien tar for seg de ulike aspektene ved risiko for folkehelsen ved konsum av upasteurisert melk. Escherichia coli, Campylobacter spp., Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Brucella spp. og Mycobacterium spp. er de mest relevante bakteriene ved melkebåren sykdom. E. coli, Campylobacter spp. og S. aureus gir som regel milde og forbigående symptomer, men kan også gi alvorlig sykdom og i verste fall død. Dette, kombinert med den hyppige forekomsten, gjør at disse bakteriene utgjør en signifikant risiko for folkehelsen. Det er uvanlig at L. monocytogenes er årsak til melkebåren sykdom, men konsum av upasteurisert melk øker sannsynligheten for listeriose. Brucella spp., M. bovis og M. tuberculosis hadde høyere forekomst i melk før pasteurisering ble innført, og kan blusse opp dersom konsum av upasteurisert melk øker. De ernæringsmessige forskjellene mellom pasteurisert og upasteurisert melk har liten betydning. Upasteurisert melk har noen immunologiske fordeler, og kan beskytte mot enkelte sykdommer. Helhetlig vil konsum av upasteurisert melk føre til flere ulemper enn fordeler.