• norsk
    • English
  • English 
    • norsk
    • English
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
  • Faculty of Biosciences (BioVit)
  • Master’s theses (BioVit)
  • View Item
  •   Home
  • Norges miljø- og biovitenskapelige universitet
  • Faculty of Biosciences (BioVit)
  • Master’s theses (BioVit)
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Forhøyet EPA og DHA i fôr til atlantisk laks (Salmo salar): effekter på fiskevelferd og filetkvalitet

Austad, Dorte Løvseth
Master thesis
Thumbnail
View/Open
no.nmbu:wiseflow:7111546:59125851.pdf (1.490Mb)
URI
https://hdl.handle.net/11250/3196437
Date
2024
Metadata
Show full item record
Collections
  • Master’s theses (BioVit) [460]
Abstract
Økt bruk av vegetabilske råvarer i laksefôr har ført til en reduksjon av de viktige marine fettsyrene eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA). Dette har ført til økt fokus på alternative fôrråvarer. Mikroalger som primære produsenter av EPA og DHA, er blant de mest fremtredende alternative kildene for fiskeolje i dyre- og menneskeernæring. Mikroalger har et høyt innhold av langkjedede flerumettede omega 3 fettsyrer som har vist positiv effekt på helse, velferd og bedret filètkvalitet hos laks. Mikroalger er konkurransedyktig og kan produseres bærekraftig til kommersielt bruk.

Grunnlaget for denne studien var å teste en tredobling av EPA og DHA i vekstfôr og hvilke velferd- og kvalitetseffekter det hadde på laks. Det ble tildelt to fôrtyper til to ulike grupper fisk i kommersielle oppdrettsanlegg plassert i Dønna kommune utenfor Sandnessjøen i Nordland. Det ene fôret hadde ett næringsinnhold som lignet ett kommersielt standardfôr med 6 % EPA og DHA, testfôret inneholdt 18 % EPA og DHA, hvor 5 % var olje fra mikroalger. Laks undersøkt i desember 2023 og i februar 2024 hadde en gjennomsnittsvekt på 1,4 og 1,7 kg. Det var totalt åtte merder i desember og ti i februar, åtte fisk ble brukt til filètkvalitetsanalyser per merd og fire av de til tinetap begge uttaksdagene. Laksen ble velferdsscoret rett etter opptak og etter frakt og transport til Ås. Filètkvalitetsanalyser som mørke flekker, farge, og gaping scoring ble utført på laboratorium. Senere ble det fryst og tint koteletter (NKS) til analyse av tinetap. Det ble utført kjemiske analyser for fett og pigmentinnhold.

Gjennomsnittlig score for velferdsindikatorene skjelltap, hudblødninger og sår varierte mellom 0,01- 1,6. Forhøyet innblanding av EPA og DHA i fôr ga en sterkere filètfarge i desember (fra 22,7-23,5 score) mer pigment i filèt (fra 4,5 - 5,4 mg/kg), høyere filètutbytte (fra 2 til en økning på 3 %), mindre skjelltap etter transport (fra 1,1 – 1,3) og en bedre vannbindingsevne (en økning fra 5-6 %) i februar. Ingen signifikant negativ effekt ble observert for velferdsegenskapene hudblødninger og sår, eller kvalitetsegenskapene mørke flekker og gaping.
 
Increased use of vegetable products has led to a reduction in the essentials fatty acids eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA). This has led to increased focus on alternative feed ingredients. Microalgae, as primary producers of EPA and DHA, are among the most promising alternative sources of fish oil in animal and human nutrition. Microalgae have a high content of long-chain polyunsaturated omega-3 fatty acids, which have shown positive effects on the health, welfare, and improved fillet quality of salmon. Microalgae are competitive and can be sustainably produced for commercial use.

The basis of this study was to test a tripling of EPA and DHA in growth feed and its welfare and quality effects on salmon. Two different feed types were allocated to two different groups of fish in commercial aquaculture facilities located in Dønna in Nordland. One feed had a nutrient content similar to a commercially standard feed with 6 % EPA and DHA, while the test feed contained 18 % EPA and DHA, with 5 % being oil from microalgae. Salmon examined in December 2023 and February 2024 had an average weight of 1.4 and 1.7 kg. There were a total of eight pens in December and ten in February, with eight fish utilized for fillet quality analyses per pen and four for thawing loss assessments on both sampling days. Welfare of the fish was scored immediately after sampling and after transportation to Ås. Fillet quality analyses such as dark spots, color, and gaping scoring were performed in the laboratory. Subsequently, fillets were frozen and thawed for analysis of drip loss. Chemical analyses for fat and pigment content were conducted.

The average score for welfare indicators such as scale loss, skin hemorrhage, and wounds varied between 0.01 and 1.6. Increased inclusion of EPA and DHA in the feed resulted in a darker fillet color in December (ranging from 22.7 to 23.5 score), more pigment in the fillet (from 4.5 to 5.4 mg/kg), higher fillet yield (an increase from 2 to 3 %), reduced scale loss after transportation (from 1.1 to 1.3), and improved water holding capacity (an increase from 5% to 6%) in February. No significant negative effect was observed for welfare indicators such as skin hemorrhage and wounds, or quality attributes such as dark spots and gaping.
 
Publisher
Norwegian University of Life Sciences

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit
 

 

Browse

ArchiveCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournalsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournals

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit