Show simple item record

dc.contributor.advisorWestengen, Ola
dc.contributor.advisorAbay, Fetien
dc.contributor.advisorde Boer, Hugo J.
dc.contributor.authorWendmu, Tsedal Asres
dc.coverage.spatialEthiopia, Tigrayen_US
dc.date.accessioned2025-02-04T10:21:51Z
dc.date.available2025-02-04T10:21:51Z
dc.date.issued2024
dc.identifier.isbn978-82-575-2197-4
dc.identifier.issn1894-6402
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3176197
dc.description.abstractFood security is a pressing concern in the context of global climate change, natural disasters, conflict, and the growing demand for food in developing countries. Agrobiodiversity underpins farmers' food security. The cultivation of stress-tolerant crops is crucial to ensuring future food production in the face of climate change. In traditional farming systems, farmers depend on wide intraspecific diversity to cope with the risk of crop failure from climatic variability, diseases, pests, and soil infertility. Crop diversity at the intraspecific level is shaped not only by environmental factors but also by sociocultural factors. Understanding the relationship between crop diversity and cultural diversity is important to address both cultural and crop genetic erosion and maintain long-term food security. Farmers' practices play a key role in the evolution of crops and in shaping the spatial genetic diversity of crops. Farmers manage crop diversity through selection practices and seed exchange, leading to geneflow and sometimes local adaptations. This thesis is focused on biocultural diversity of sorghum (Sorghum bicolor), one of the most important drought-tolerant crops in the Tigray region of Ethiopia.en_US
dc.description.abstractMatsikkerhet er et presserende tema i en tid med globale klimaendringer, naturkatastrofer, konflikt og økende etterspørsel etter mat i det Globale Sør. Biologisk mangfold i landbruket er selve basisen for matsikkerhet. Tilgang til godt tilpassede arter og sorter er avgjørende for å sikre fremtidig matproduksjon i møte med klimaendringer. I tradisjonelle jordbrukssystemer er bønder avhengige av et bredt mangfold for å takle risikoen for avlingssvikt forårsaket av klimatiske variasjon, plantesykdommer og andre stressfaktorer i landbruket. Sortsmangfoldet formes ikke bare av miljøfaktorer, men også av sosiokulturelle faktorer. Å forstå forholdet mellom sortsmangfold og kulturelt mangfold er viktig for å adressere både kulturell og avlingsgenetisk erosjon og opprettholde langsiktig matsikkerhet. Bøndenes praksis spiller en nøkkelrolle i evolusjonen av mangfoldet og dens geografiske utbredelse. Bønder administrerer avlingsmangfold gjennom seleksjonspraksis og frøutveksling, noe som fører til genflyt og noen ganger lokale tilpasninger. Denne avhandlingen er fokusert på biokulturelt mangfold i sorghum, en av de viktigste tørketolerante landbruksplantene i Tigray-regionen.en_US
dc.description.sponsorshipMekelle University ; The Norwegian Embassy in Addis Ababaen_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Åsen_US
dc.relation.ispartofseriesPhD Thesis;2024:67
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no*
dc.titleBiocultural diversity of sorghum in Tigray, Northern Ethiopiaen_US
dc.title.alternativeBiokulturelt mangfold av sorghum i Tigray, Nord-Etiopiaen_US
dc.typeDoctoral thesisen_US
dc.relation.projectNorges forskningsråd: 288493en_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal