Institutional bricolage in regional food networks : new institutional context for agro-food sustainability transitions
Abstract
This dissertation consists of 10 published articles investigating Regional Food Networks in the United States via two research projects. In this introductory essay (kappa), I analyze these contributions together as part of a ‘Food from Somewhere’ sustainability transition characterized by regional supply chains, agroecology, and new governance models to feed the world within planetary boundaries. Regional Food Networks create the conditions for farms to pursue economic, social, and environmental sustainability, while “regionalism” in food system planning and policy supports scale-conscious collective regional innovations. Denne avhandlingen består av ti publiserte forskningsartikler som undersøker regionale matnettverk i USA, basert på to forskningsprosjekter. I kappa analyserer jeg bidragene som en del av en bærekraftsomstilling, «Food from Somewhere», preget av regionale forsyningskjeder, agroøkologi og nye styringsmodeller som skal forsyne verden med mat innenfor planetens tålegrense. Regionale matnettverk skaper grunnlaget for landbruk som skal bidra til økonomisk, sosial og miljømessig bærekraft. Det regionale perspektivet innen planleggingen av landbruks- og matsystemer støtter hensyn til skala og gjør det mulig med kollektive regionale innovasjoner.