Competitive strategies by streptococci in the infant gut
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3164806Utgivelsesdato
2024Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Master's theses (KBM) [940]
Sammendrag
Spedbarnets tarm er av stor betydning fordi det er stor konkurranse mellom de ulikebakterieartene i tarmmiljøet. Av disse bakteriene har slekten Streptococcus en betydeligtilstedeværelse tidlig i livet. Den store tilstedeværelsen av streptokokker kan spille en viktigrolle i utviklingen av tarmmikrobiotaen. Derfor er det nyttig å skaffe mer kunnskap omegenskapene til streptokokker fra spedbarnets tarm og hvordan de konkurrerer med andrebakterier. De kan spesielt konkurrere med andre nært beslektede bakterier, nemlig andrestreptokokker. Gener som koder for bakteriosiner har blitt funnet i streptokokker.Bakteriosiner kan spille en rolle i konkurranse mellom streptokokker fordi de sikter seg innmot andre nært beslektede mikroorganismer.Hovedmålet med denne oppgaven er å karakterisere streptokokkene fra 10 dager gamlespedbarn og å studere hvordan de oppfører seg i konkurranse med hverandre. For å studeredette ble det laget vekstkurver, der både veksthastigheten og vekstmønstrene ble undersøkt.Disse vekstkurvene avslørte at stammene hadde svært forskjellige vekstmønstre fra hverandre.For å undersøke hvordan streptokokker kan konkurrere på epiteloverflatene i tarmen, bleoverlay assays og supernatantoverlay assays utført. Disse viste ingen klare tegn påveksthemming på grunn av antimikrobielle stoffer. Streptokokkene ble også karakterisert vedhjelp av helgenomsekvensering. Sekvenseringsdataene ble brukt sammen med verktøy somBAGEL4 for å identifisere gener i streptokokkene som har blitt koblet til kjente bakteriosiner.Denne informasjonen ble brukt for å begrense antallet stammer som ble inkludert i utførelsenav et konkurranseeksperiment som inkluderer 2 stammer av Streptococcus agalactiae,betegnet som 558-2 (Agalactiae 2) og 627-1 (Agalactiae 5).Dette eksperimentet ble utført for å undersøke hvordan streptokokker oppfører seg ogkonkurrerer mens de vokser i flytende vekstmedia. Dette vekstmiljøet ble valgt for å simulereforholdene i tarmlumen. Konkurranseeksperimentene viste at kulturene med de to valgtestammene viste tegn til konkurranse når kulturene nærmet seg stasjonærfasen. Iblandingskulturen ble det observert at blandingkulturene ble forbigått av enkeltkulturene imålt optisk tetthet, noe som tyder på at det var en viss grad av hemming i blandingskulturene.Vinneren av konkurransen mellom stammene kunne ikke bli avgjort med sikkerhet. Dennekonkurransen kan skyldes at stammene produserer bakteriosiner ettersom de nåddestasjonærfasen og næringsnivået i vekstmediet begynte å avta. The infant gut is of great importance, as there is a lot of competition between the differentbacterial species in the gut. Out of these bacteria, the genus Streptococcus has a significantpresence early in life. Their large presence may play an important role in the development ofthe gut microbiota. Therefore, it is useful to gain more knowledge about the characteristics ofstreptococci from the infant gut and how they compete with other bacteria. They mayespecially compete with other closely related bacteria, namely other streptococci. Genesencoding bacteriocins have been found in streptococci. Bacteriocins may play a role incompetition between streptococci because they target other closely related microorganisms.This thesis aims to characterize the streptococci from 10-day-old infants and study how theybehave in competition. Growth curves were made to study this, where both the growth rateand the pattern of how they grow were examined. These growth curves revealed the strains tohave very different growth patterns from each other. In order to investigate how streptococcimay compete on the epithelial surfaces of the gut, overlay assays and supernatant overlayassays were conducted. These plate assays revealed no clear sign of inhibition fromantimicrobial substances. The streptococci were also characterized by means of wholegenome sequencing. The sequencing data was used along with tools like BAGEL4 to identifygenes in the streptococci that have been connected to known bacteriocins. This informationwas used to limit the number of strains included in the execution of a competition experimentto two strains of Streptococcus agalactiae, designated as 558-2 (Agalactiae 2) and 627-1(Agalactiae 5).This experiment was conducted to research how streptococci behave and compete whilegrowing in nutrient broth. This environment was chosen in order to simulate the conditions ofthe gut lumen. The competition experiments revealed that the cultures with the two chosenstrains showed signs of competition as the cultures approached the stationary phase. In themixed culture, an overtaking was observed in measured optical density, suggesting that therewas some degree of inhibition in the mixed cultures. The winner of the competition could notbe conclusively determined. This competition may be due to bacteriocin activity by the strainsas they reached the stationary phase and the nutritional levels of the growth medium began todiminish.