Barriers and opportunities using wood fiber as a protein source in salmon feed
Abstract
Det er en økende oppmerksomhet mot usikkerheten knyttet til bærekraften av fôringrediensene som benyttes i oppdrett av atlantisk laks. Utvikling av bærekraftige fôringredienser basert på ikke-matressurser, samt den økende globale etterspørselen etter animalsk protein, har satt alternative fôrråvarer i et nytt søkelys. Målet med denne oppgaven var å gi et bredt grunnlag for å vurdere barrierene og mulighetene ved bruk av trefiber som proteinkilde i laksefôr.
Masteroppgaven er en kvalitativ studie som benytter relevant litteratur, teori og intervjudata for å besvare problemstillingen. Litteraturgjennomgangen inkluderer studier av hvilke tresorter som egner seg best til bruk i laksefôr og hvordan verdikjeden for trefiber viser transformasjonen til et høyverdig, proteinrikt fôr. Teorien plasserer problemstillingen i et bredere akademisk perspektiv og belyser miljømessig bærekraft, markedspotensial og konkurranseevne.
Studien benytter en kvalitativ tilnærming med semistrukturerte intervjuer for å belyse problemstillingen. Intervjudataene avdekket gjær laget av tresukker fra norske grantrær kan erstatte importerte råvarer i dagens laksefôr. Laksen har også vist god vekst og helse ved bruk av dette fôret. Avhandlingen finner også at nye reguleringer og investeringer er viktig, og at videre forskning på kostnader knyttet til produksjon og oppskalering er nødvendig for å sikre lønnsom produksjon av trefiberbasert laksefôr på lang sikt. Direkte konkurranse om trefiber som biomasse, for eksempel til bioenergi, er en sentral utfordring som må tas i betraktning.
Nøkkelord: laksefôr, akvakultur, trefiber, nye fôringredienser, bærekraft, markedspotensial, konkurranseevne. There is increasing attention to the uncertainty linked to the sustainability of the feed ingredients used in Atlantic salmon farming. Development of sustainable feed ingredients based on non-food resources, as well as the increasing global demand for animal protein, has put alternative feed ingredients in a new spotlight. The aim of this study was to provide a comprehensive basis for assessing the barriers and opportunities using wood fiber as a protein source in salmon feed.
The master thesis is a qualitative study utilizing relevant literature, theory, and interview data to address the problem statement. The literature review includes studies on which species of wood are best suited for use in salmon feed and how the value chain of wood fiber demonstrates the transformation into a high-quality, protein-rich feed. The theory situates the problem statement within a broader academic perspective, highlighting environmental sustainability, market potential, and competitiveness.
The study employs a qualitative approach with semi-structured interviews to elucidate the problem statement. Interview data revealed that yeast made from wood sugars from Norwegian spruce trees can replace imported raw materials in current salmon feed formulations. The salmon also exhibited good growth and health with this feed. The thesis concludes that new regulations and investments are crucial, and further research on production costs and scaling is necessary to ensure profitable production of wood fiber-based salmon feed in the long term. Direct competition for wood fiber as biomass, such as for bioenergy, is a key challenge that needs to be considered.
Keywords: salmon feed, aquaculture, wood fiber, new feed ingredients, sustainability, market potential, competitiveness.