Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorSilja Korhonen-Sande
dc.contributor.advisorHanne Fjerdingby Olsen
dc.contributor.authorLarssen, Solveig Øvereng
dc.contributor.authorNygård, Isak Aas
dc.date.accessioned2024-08-23T16:32:38Z
dc.date.available2024-08-23T16:32:38Z
dc.date.issued2024
dc.identifierno.nmbu:wiseflow:7111458:59124664
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3148120
dc.description.abstractUtviklingen av bærekraftige matsystemer står sentralt i EU-kommisjonens Green Deal og delstrategien Farm-to-Fork. Samarbeid på tvers av matverdikjedene er et av hovedfokusene, hvor handelsaktører i matvarebransjen står i nøkkelposisjoner for å påvirke bærekraftig praksis langs verdikjeden. Masteroppgaven er skrevet som en del av NewTools-prosjektet, som er et tverrfaglig forskningsprosjekt som skal utvikle skåringssystemer for å vurdere ernæringskvaliteten og klima- og miljøpåvirkningen til matvarer. Prosjektets overordnede formål er å bidra til en mer bærekraftig matsektor- og et mer bærekraftig forbruk. Denne oppgaven utforsker hvordan integrering av informasjon om sosial- og miljømessig bærekraft i innkjøpsprosesser foregår i matvarebransjen, med formål om å bidra med kunnskap og innsikt i arbeidet mot et mer bærekraftig matsystem. Masteroppgavens problemstilling besvares gjennom en kvalitativ studie ved bruk av teori, semi-strukturerte dybdeintervjuer og sekundærdata. Vi har intervjuet totalt ni informanter kategorisert i følgende tre grupper: Fageksperter, leverandører og detaljister. Lover og regulering, et ønske om konkurransefortrinn og risikominimering står som sentrale pådrivere for bruk av bærekraftsrelatert informasjon i innkjøpsprosesser i matvarebransjen. Manglende tilgang på informasjon om sosial- og miljømessig bærekraft, dårlig datakvalitet og manglende felles standard for informasjonsdeling hindrer derimot god informasjonsflyt. Matvarebransjen står også overfor en mulig interessekonflikt mellom ønsket om å etablere konkurransefortrinn på bærekraft og behovet for god informasjonsflyt i verdikjeden. Handelsaktørene har et stort forbedringspotensiale når det kommer til integrering av bærekraftsrelatert informasjon i innkjøpsprosesser i matvarebransjen. Med strengere krav fra både bærekraftsdirektivet og grønnvaskingsdirektivet, har derimot handelsaktørene en gyllen mulighet til å bruke sin posisjon som pådriver for mer bærekraftig praksis i verdikjeden. Nøkkelord: bioøkonomi, bærekraftige matsystemer, merkeordninger, matvarebransjen, sertifiseringer, innkjøpsprosesser, bærekraftsinformasjon, skåringssystemer, informasjonsflyt.
dc.description.abstract
dc.languagenob
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences
dc.titleSosial- og miljømessig informasjon i innkjøp som pådriver for bærekraftig verdikjeder i matsystemet
dc.typeMaster thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel