Towards a sustainable feed pelleting with novel raw materials and enzymes to meet the challenges of developing feed manufacturing
Doctoral thesis
Published version
Åpne
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3109839Utgivelsesdato
2023Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Single-cell organisms have been identified as promising novel feed ingredients for aquatic animals. The knowledge of optimal downstream processes in the form of compaction or pelleting is, however, insufficient and lacking in the literature. The main objective of this thesis work was fulfilling the gaps and contributing to the knowledge of viable raw material usage in the sustainable world of the future. This work is trying to answer what kind of rheological behavior of the single-cell organisms is expected, when compressed and pelleted in the pelleting die is expected when hydrolyzed in an environment with limited water content. The thesis will hopefully serve anyone who is in need to have a clear starting point in their research with pelleting feed for aquatic crustacea with microalgae and yeast. Enkeltcelleorganismer har blitt identifisert som lovende nye fôringredienser for akvatiske dyr. Kunnskapen om optimale nedstrømsprosesser i form av kompaktering eller pelletering er imidlertid utilstrekkelig og mangler i litteraturen. Hovedmålet med denne avhandlingen var å fylle gapene og bidra til kunnskapen om bruk av bærekraftige råvarer i fremtidens verden. Dette arbeidet prøver å svare på hvilken type reologisk atferd en kan forvente av enkeltcelleorganismer, når de komprimeres og pelleteres i en pelletiseringsmatrise når enkeltcelleorganismer hydrolyseres i et miljø med begrenset vanninnhold. Avhandlingen vil forhåpentligvis være til hjelp for alle som trenger et tydelig startpunkt i forskningen med pelleting av fôr for akvatiske dyr med mikroalger og gjær.