Tverrfaglig masterprosjekt 2023 : Oslofjorden død eller levende
Abstract
Oslofjordens økosystemer er under sterkt press knyttet til en rekke ulike menneskelige påvirkningsfaktorer, og i 2021 ble det vedtatt en nasjonal tiltaksplan for å bedre forholdene. I 2023 har åtte studenter ved fire forskjellige fakulteter på NMBU skrevet sine masteroppgaver om ulike sider om Oslofjorden. I denne rapporten presenterer studentene sine oppgaver på en populærvitenskapelig måte.
Ved MINA har de to masteroppgaver: Fredrick Nicolai Clausen har undersøkt om forbudet mot fisking av torsk har hatt noen effekt, mens Hanna Ness har sett på miljømessige effekter av oppgradering av Bekkelaget renseanlegg. Ved KBM har Julie Martin undersøkt hvordan forurensing påvirker livet i sedimentene og mikrobiologien der. Charlotte Marie Trovaag ved REALTEK har undersøkt nye metoder for rensing av nitrogen i framtidige renseanlegg. Masterstudent i urbant landbruk Marius Lysø har skrevet sin masteroppgave ved LANDSAM og har undersøkt hvor vidt taredyrking kan være et egnet tiltak for bedre vannkvalitet og lokal matproduksjon i Oslofjorden, og hvordan offentlige myndigheter legger til rette for dette. Ved LANDSAM har vi også tre landskapsarkitektstudenter: Helene Delphin så nærmere på kunnskapsgrunnlaget knyttet til økologi og landskap i arealplanleggingen ved Oslofjorden, mens Lise Rotvold og Johanne Trandem Næss gjorde en mulighetsstudie av Bestumkilen og utforsket mulighetene for restaurering av fjæresonen, samt fjæra som mulig læringsarena for barn og unge.
Dette tverrfaglige masterprosjektet ble startet formelt med et kick-off seminar på NMBU 24. januar, hvor studentene presenterte sine foreløpige masterplaner. I tillegg var det faglige foredrag fra veiledere ved NMBU, samt et faglig innlegg om status knyttet til Nasjonal tiltaksplan for Oslofjorden ved Jon Lasse Bratli ved Miljødirektoratet. Den 7. mars ble det gjennomført et midtveis-seminar hvor studentene la fram foreløpige resultater sammen med utvalg av veilederne, og hvor studentene selv aktivt diskuterte og kommenterte hverandres presentasjoner. Studentene møttes også til felles lunsj i lokalet til Bærekraftshuben på NMBU.
Erfaringene fra årets masterprosjekt er så gode at vi ønsker å fortsette også neste år, kalt Oslofjorden 2.0. Da ønsker vi å undersøke mulighetene for enda mer tverrfaglig samarbeid i studentenes arbeid med masteroppgavene.
Description
Tverrfaglig masterprosjekt er et av satsingsområdene til SITRAP. Tverrfaglig masterprosjekt (TfMP) er et tilbud til studenter som ønsker å gjennomføre sin avsluttende masteroppgave i et læringsfellesskap med studenter og veiledere fra ulike studieprogram og utforske et felles aktuelt tema eller case knyttet til bærekraftig utvikling.