Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorEystein Ystad
dc.contributor.authorMaurtvedt, Karen Marie
dc.contributor.authorRustad, Emilia Brenna
dc.date.accessioned2023-07-06T16:28:32Z
dc.date.available2023-07-06T16:28:32Z
dc.date.issued2023
dc.identifierno.nmbu:wiseflow:6839501:54591562
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3076787
dc.description.abstractEtter flere sjokk og prisøkninger som har påvirket den globale matproduksjonen og handelen. Har matsikkerhet blitt en viktig del av et lands totale sikkerhet. Norge er i dag avhengig av å importere store mengder frukt og grønt. For å kunne øke selvforsyningsgraden er det viktig å utnytte våre biologiske ressurser på best mulig å måte, og dermed kunne øke norskandelen på frukt og grønt. Det norske markedet for frukt og grønt er preget av sterke vertikale integrasjoner som kontrollerer andre aktørers tilgang. På bakgrunn av dette er det interessant å undersøke mulighetene i andre markedssegmenter enn kjedebutikkene, nemlig de uavhengige dagligvarebutikkene. Hovedproblemstillingen for studien har vært: Hvordan øke andelen norskprodusert frukt og grønt i det norske dagligvaremarkedet? Problemstillingen besvares gjennom en kvalitativ kartleggingsstudie der datainnsamlingen består av intervjuer, observasjon og prisregistreringer. Gjennom ti intervjuer med aktører på ulike ledd i verdikjeden, har vi avdekket utfordringer, potensiale og løsninger for å kunne øke norskandelen i uavhengige dagligvarebutikker. Alle butikkeierne i det uavhengige markedet har ulike bakgrunner og strategier. Verdikjeden for de uavhengige dagligvarebutikkene består av frittstående produsenter som leverer til uavhengige grossister. De uavhengige dagligvarebutikkene kjøper varer av uavhengige grossister i et marked uten kontrakter, stordriftsfordeler og vertikal integrasjon. Resultatene viser utfordringer i alle ledd av verdikjeden. En av hovedutfordringene er det sterke samarbeidet i verdikjeden for paraplykjedene som begrenser tilbudet av frukt og grønt til uavhengige dagligvarebutikker. Frukt og grønt i det uavhengige markedet utgjør salget av frukt og grønt en betydelig del av omsetningen, i tillegg er importnivået høyere enn i kjedebutikkene. For å kunne øke norskandelen av frukt og grønt i dagligvaremarkedet er det avgjørende å finne løsninger som gir de uavhengige dagligvarebutikkene bedre tilgang til norske produkter til konkurransedyktige priser. Grossistleddet er essensielt for å bedre tilgangen. Forbedres tilgang til norske frukt og grønt til uavhengige dagligvarebutikker vil de være med å bidra til å øke andelen norskprodusert i det norske dagligvaremarkedet.
dc.description.abstractThe increased attention on food security has become important for the overall security of a county. Several shocks and increased food prices the last years have affected the global food production and trade. Norway relies on importing large quantities of fruit and vegetables. To increase the self-sufficiency rate, it will be important to have efficient utilization of our biological recourses to be able to increase Norwegian production on fruit and vegetables. The Norwegian fruit and vegetable market is characterized by strong vertical integrations between a few big organizations that controls the supply. It is therefore interesting to study the possibilities for other marked segments then the big chains, namely the independent grocery stores. The problem statement we have researched is: “How can we increase the share of Norwegian produced fruit and vegetables in the Norwegian grocery market?” The problem statement is answered through a qualitative study where data is collected through interviews, observation, and registration of prices. We have conducted ten interviews with different stakeholders of the value chain, to uncover any challenges, market potential, and solutions to increase the share of Norwegian produced fruit and vegetables in independent grocery stores. The independent market consists of retail owners from different backgrounds and therefore have different strategies. The value chain of the independent grocery store consists of independent producers who supply the independent wholesalers, which trade in a market without economies of scale, contracts, and vertical integration. These results show challenges throughout the value chain. One of the main challenges is the vertical collaboration between the chains and producers, which limit the supply of fruit and vegetables for the independent grocery stores. For the independent grocery stores, a considerable part of their sales are fruit and vegetables, and they import more of their products than the vertical integrated stores. To be able to increase the Norwegian share of fruit and vegetables in the independent grocery stores, it is crucial to find solutions that can give them greater access to Norwegian produced products for a competitive price. The link between the independent grocery stores and the wholesalers is essential to improve access. If we can improve the access to Norwegian fruits and vegetables, the independent grocery stores will have a potential to increase the share of Norwegian fruit and vegetables.
dc.languagenob
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences
dc.titleMarkedspotensialet for norsk frukt og grønt i uavhengige dagligvarebutikker
dc.typeMaster thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel