Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorKopperstad, Sunniva
dc.contributor.authorJerve, Ida
dc.date.accessioned2015-08-06T13:13:59Z
dc.date.available2015-08-06T13:13:59Z
dc.date.copyright2015
dc.date.issued2015-08-06
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/295317
dc.descriptionDette er en empirisk analyse av prisendringer og prisrelasjoner i markedene for olje og landbruksvarer i perioden 1995 til 2014. Målet med analysen er å avdekke eventuelle sammenhenger som eksisterer mellom olje- og matvarepriser, både på kort og mellomlang sikt. Matvarene vi vil inkludere i analysen er mais, soyabønner, soyaolje, hvete, kaffe, sukker, kakao, appelsinjuice, svin og storfe. Oljeprisen er representert ved WTI.nb_NO
dc.description.abstractWe study price relationships between crude oil and corn, soybeans, soybean oil, wheat, coffee, sugar, cocoa, orange juice, lean hogs and live cattle during the period 1995-2014. Inputs in agricultural production such as fertilizer, fuel and transport are directly influenced by the oil price. Sugar, corn and soybeans are inputs in the production of biofuel, thus, high oil prices lead to increased demand for these commodities. It is therefore conceivable that higher energy prices will lead to higher agricultural prices. The aim of the analysis is to identify the relationships that may exist between oil and food prices, both in the short and long term. We first study correlations between crude oil and the individual food commodities. A lead-lag model is applied to examine the contemporaneous and lagged effects of oil prices on food prices. Further we include two dummy variables in the lead-lag model for respectively negative and positive "oil shocks". Then we test for co-integration. A Granger causality test is employed to see if oil prices Granger-cause changes in food prices. We test for robustness by including additional explanatory variables. We find no significant evidence of the oil price causing food prices, though there are some indications of price relationships between oil and some of the commodities in the period 2007-2014. Soybeans and wheat seem to be co-integrated with oil during the period 2004-2014. However, based on our analysis, we can not conclude that biofuel production or the use of chemical fertilizers has led to a stronger relationship between energy and agricultural markets. Furthermore, our results indicate that the dollar and increased demand from emerging markets might have had greater impact on food prices than the oil price. Sammendrag Vi studerer prisrelasjoner mellom råolje og mais, soyabønner, soyaolje, hvete, kaffe, sukker, kakao, appelsinjuice, svin og storfe gjennom perioden 1995-2014. Innsatsfaktorer i landbruksproduksjon som gjødsel, drivstoff og transport påvirkes direkte av oljeprisen. Samtidig brukes sukker, mais og soyabønner til framstilling av biodrivstoff, dermed kan en høy oljepris føre til økt etterspørsel etter disse råvarene. Det kan derfor tenkes at høyere energipriser fører til høyere landbrukspriser. Målet med analysen er å avdekke hvilke sammenhenger som eventuelt eksisterer mellom olje- og matvarepriser, både på kort og mellomlang sikt. Vi starter med å studere korrelasjoner mellom råolje og de enkelte matvarene. Vi benytter en lead-lag-modell for å undersøke samtidige og laggede effekter av oljepris på matvareprisene. Videre inkluderes to dummyvariabler i lead-lag-modellen for henholdsvis negative og positive «oljesjokk», før vi tester for kointegrasjon. Granger kausalitetstest benyttes for å se om oljeprisen Granger-forårsaker endringer i matvareprisene. Analysene avsluttes med en robusthetsjekk hvor vi inkluderer ytterligere forklaringsvariabler. Vi finner ingen signifikante bevis på at oljeprisen driver matvareprisene. Derimot er det antydninger til sammenhenger mellom olje og noen av råvareprisene i 2007-2014. Blant annet ser soyabønner og hvete ut til å være kointegrerte med olje i perioden 2004-2014. Men basert på våre analyser kan vi ikke konkludere med at produksjon av biodrivstoff eller bruk av kunstgjødsel har ført til en sterkere sammenheng mellom energi- og landbruksmarkedene. Resultater tilsier at dollarkurs og økt etterspørsel fra fremvoksende økonomier muligens har hatt en større påvirkningskraft enn oljeprisen på matvarepriser.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Ås
dc.subjectFinansnb_NO
dc.titleEr matvarepriser drevet av oljeprisen?nb_NO
dc.title.alternativeAre Food Prices Caused by the Oil Prices?nb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Social science: 200::Economics: 210nb_NO
dc.source.pagenumber53nb_NO
dc.description.localcodeM-ØAnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel