Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorFerneborg, Sabine Anne-Lie
dc.contributor.authorDyrendahl, Arild
dc.date.accessioned2021-11-24T08:39:33Z
dc.date.available2021-11-24T08:39:33Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2831196
dc.description.abstractMelkeprøver i besetninger med automatisk melkesystem (AMS) er et viktig styringsverktøy for bonden, og brukes i kukontrollen til Tine SA. Tidligere kunnskap har vist at det er utfordrende å få en god representativ prøve for melkeproduksjon hos kua med melkeprøveuttak. Formålet med denne studien var å se på variasjon av melkekomponentene laktose, protein og fett i melkeprøver tatt fra AMS. Videre var formålet å se på om flere melkeprøveuttak samme dag var hensiktsmessig for å få mere representative melkeprøver for kuas melkeproduksjon. Til slutt var formålet å se på andre mulige måter å få en representativ melkeprøve for kuas melkeproduksjon ved hjelp av korrigering. Datagrunnlaget er hentet fra et fôringsforsøk på melkekyr i AMS. Datagrunnlaget var fra et omfattende melkeprøveuttak gjort over flere dager og flere perioder, som resulterte i 1000 melkeprøver fra 60 kyr. Melkeprøveuttak gjort på flere melkinger på rad for mange kyr er en unik mulighet for å se på variasjon og for å få gode representative melkeprøver. For å få en god indikasjon på melkesammensetning fra få melkeprøver, er det funnet en korrigeringsfaktor. Korrigeringsfaktoren er lagd på grunnlag av melkeinformasjon fra AMS-en og et utvalg melkeprøver. I denne studien ble det funnet at melkekomponentene laktose, protein og fett hadde ulik grad av variasjon. Laktose hadde minst variasjon og fett størst variasjon. Sett opp mot praktiske hensyn var to melkeprøver mest hensiktsmessig for å sikre en god representativ prøve sett opp mot arbeidstid og kostand ved melkeprøveuttak. Korrigering av melkeprøven for fettinnhold ga noe bedre representativ melkeprøve. Nye metoder som melkeanalyser direkte i melkeroboten ble sett på gode muligheter for melkeprøveuttak, enten som supplement til de vanlige melkeprøvene sendt til laboratorium eller som erstatning.en_US
dc.description.abstractMilk samples in herds with automatic milking systems (AMS) is an important management tool for the farmer and is used in the diary record “kukontrollen” for Tine SA. Previous knowledge has shown that milk samplings are challenging to get a good representative milk sampling for the cow’s milk production. The purpose of this thesis was to study the variation of the milk components lactose, protein and fat in milk samples from AMS. Further the purpose was to look at multiple milk samples in one day, gave a better representative milk samples for the cow’s milk production. The final purpose of this thesis was to investigate other options to get a good and representative milk sample for the cow´s milk production, with the help of correction. The data used in this thesis was from a feed experiment carried out on cows in AMS. The data used where from an extensive milk sampling over a few days and three periods. This resulted in 1000 milk samples from 60 cows. Milk samples taken from consecutive milkings are a unique opportunity to study milk components variability and to get good representative milk sample. To get a good representation of the milk composition for the cows with few milk samples, it is made a correction factor. The correction factor is made based on milk information from the AMS, and a selection of milk samples.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.publisherNorwegian University of life sciences, Åsen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no*
dc.titleMelkeprøveuttak i AMS: variasjon av melkekomponenter, korrigering og praktiske anbefalingeren_US
dc.title.alternativeMilk sampling in AMS: variation of milk components, correction and recommendations for practical useen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.subject.nsiVDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900::Landbruksfag: 910en_US
dc.description.localcodeM-HVen_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal