Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorBreland, Tor Arvid
dc.contributor.authorGjelland, Synneva
dc.date.accessioned2021-11-15T13:02:51Z
dc.date.available2021-11-15T13:02:51Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2829597
dc.description.abstractDen globale matproduksjon går ei utfordrande tid i møte, og Noreg og Vestland er ikkje i le for trugsmåla som fylgjer med eit skiftande klima. Mykje indikerar ei trong for ein solid og robust matproduksjon nasjonalt, der ressursane vert nytta etter beste evne for å syte for auka sjølvberging. Samstundes er både helse- og klimarapportar tydelege på at inntak av plantebasert kost må opp hjå forbrukarar. Difor er det viktig å undersøke potensialet for å auke andelen norskproduserte vegetabilske matvarer aukar i relevans. Denne oppgåva søkjer å kartlegge korleis situasjonen for grønsaksproduksjon ser ut i Vestland fylke, ein ulendt og vêrutsett region, der all dyrking går føre seg på relativt små areal. Det er potensiale for dyrking av grønsaker i liten skala som difor i hovudsak vert interessant for denne regionen, og strukturane som hindrar og støttar opp om utviklinga av denne næringa. For å kartlegge no-situasjonen og sjå på utviklingsmoglegheiter har eg intervjua nøkkelinteressentar tilknytt småskala produksjon av grønsaker i Vestland fylke. Dei kan grupperast i tre hovudgrupper: motivatorgruppe (produsentar), kontrollgruppe (fylkesadministrasjon, forvalting og faglaga) og ekspertgruppe (rådgjeving, kunnskapsinstitusjon, omsetnadsaktørar). Det kjem i stor grad fram av intervju med desse interessentane at systemet har gode moglegheiter for å auke omfanget av produksjonen, men det er noko motstridande oppfatningar knytt til om dette er målet. Det satsast på denne næringa frå forvaltningas side, og trass eit behov for kompetanseheving i ei næring med mange nybyrjarar og ferske produsentar, samt mangelfull dokumentasjon av marknadspotensiale, er det mykje optimisme om framtida. Det er noko varierande oppfatning av om det er tilstrekkeleg samhandlingpå tvers av interessentgruppene. Ein del er nøgde, medan andre etterlyser fleire møteplasser og meir inkludering. Undersøkinga viser at involvering av eit breitt utval interessentar frå alle lag og grupper i matsystemet er ein føresetnad for planlegging og gjennomføring av ei auke i ein småskala grønsaksproduksjon som haustar aksept og har fokus på berekraft.en_US
dc.description.abstractGlobal food production is facing an increasing number of challenges, and Norway and Vestland is not protected from the threats following a rapidly changing climate. We face a need for a solid and robust food production nationally, where the resources are managed to strengthenself-sufficiency. With this comes health- and climate reports stating that the public needs to increase its intake of plant-based food and for Norway, studying the potential for increasing national vegetable production rises in relevance. This thesis seeks to map out the current situation for the vegetable production in Vestland county, a region with topographical and climatic limitations for arable land. It is therefore the small-scale production that is in focus, and the structures supporting and hindering the development of this sector. To study this, I have interviewed key stakeholders in the vegetable producing system in Vestland county They can be categorized into three groups: Motivator group (producers), Control group (county management and administration, producer organizations) and Expert group (advising service, knowledge institution, market organisation representatives). Emerging from the interviews is that the system has good opportunities for increasing the vegetable production, but it is questioned whether this is in fact the goal. The county has initiated new ventures, and despite a general need for increased knowledge of production and sale of vegetables, the sector is generally optimistic about the development. The perception of the amount of interaction between the stakeholders varies to some extent between the stakeholders. Some are satisfied while others are requesting more inclusion and more arenas to meet and exchange experiences. Involvement of a broad selection of stakeholders from all groups in the food system is a prerequisite for planning and acting towards an increase in a small-scale vegetable production that embodies sustainability and has broad public acceptance.en_US
dc.language.isonnoen_US
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Åsen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no*
dc.titleStatus og potensiale for utvikling av småskala grønsaksproduksjon i Vestland fylke – ei undersøking av interessentinvolvering og interaksjon i matsystemeten_US
dc.title.alternativeStatus and potential for development in small-scale vegetable production in Vestland county – a study of stakeholder involvement and interaction in the food systemen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.subject.nsiVDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900en_US
dc.description.localcodeM-AEen_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal