Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorUhlen, Anne Kjersti
dc.contributor.advisorLundby, Anne Marthe
dc.contributor.authorStensrud, Anniken Fure
dc.date.accessioned2021-09-01T11:55:43Z
dc.date.available2021-09-01T11:55:43Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2772253
dc.description.abstractÅkerbønne (Vicia Faba L.) er en vekst med lang veksttid, noe som kan by på utfordringer ved dyrking i Norge. Målet med denne oppgaven var å undersøke frøutviklingen og modningsforløpet i åkerbønne under norske dyrkingsforhold, hvor både effekten av værforhold, startgjødsling og frøinokulering (smitting) med Rhizobium-bakterier ble undersøkt. I regi av prosjektet FoodProFuture ble det utført fire feltforsøk med sorten ‘Vertigo’ på følgende steder og år: Apelsvoll i 2018 (A18); Apelsvoll i 2019 (A19); Vollebekk i 2019 (V19); og Vollebekk i 2020 (V20). Følgende forsøksbehandlinger ble utført: Smittet, gjødslet (B1); smittet, ikke gjødslet (B2); ikke smittet, gjødslet (B3); og ikke smittet, ikke gjødslet (B4). Under belg- og frøutviklingsfasen og fram til hele feltet ble høstet, ble det gjort ukentlig innsamlinger av belgprøver for å studere modningsforløpet til frøene. Frøenes friskvekt (FW), tørrvekt (DW), vanninnhold (RWC), hvilket nodium-nummer første belg ble dannet fra og antall frø per belg ble analysert. Resultatene viste at: 1) startgjødsling ikke har signifikant effekt på frøutviklingen og modningsforløpet til åkerbønne; 2) frøinokulering med Rhizobium-bakterier ikke har signifikant effekt på frøutviklingen og modningsforløpet til åkerbønne; 3) værforhold har signifikant effekt på frøutviklingen og modningsforløpet til åkerbønne, hvor: a) modningsforløpet delvis kan beskrives i forhold til varmesum fra begynnende blomstring til fysiologisk modning, dersom det ikke er for kaldt og vått i modningsfasen; b) høyere temperatur gir raskere modning og raskere nedgang i vann; og c) mot modningsfasen når stofftransporten i frøene stopper opp, vil frøenes vanninnhold være avhengig av værforholdene. Dersom tørkeforholdene er gode, kan RWC synke raskt i perioden etter at fysiologisk modning er passert, og frøene blir raskt høsteklare. Ved kjølige og fuktige forhold i perioden etter fysiologisk modning kan RWC gå opp igjen. Resultatene antyder at fysiologisk modning i åkerbønne inntreffer ved 42-46% RWC. Antall belger som utvikles er mer avgjørende for avlingen enn antall frø per belg og frøenes størrelse. Det ble ikke funnet noen sammenheng mellom hvilket nodium første belg ble dannet fra, og behandling, værforhold eller modningsforløpet. Sorten ‘Vertigo’ trengte i disse forsøkene en varmesum på i snitt 1803d fra såing til fysiologisk modning, men det var stor variasjon på feltene fra 1638d for felt A18 (tørkeåret) til 1992d for felt A19 (kjølig i modningsfasen). Dataene kan være til hjelp for å vurdere det aktuelle dyrkingsområdet for ‘Vertigo’ i Norge.en_US
dc.description.abstractFaba bean (Vicia Faba L.) can be a challenging crop to cultivate in Norway due to its long growing time. The aim of this thesis was to investigate the seed development and maturation process of faba bean under Norwegian growth conditions where the effect of climate, start fertilisation, and seed inoculation with Rhizobium bacteria was investigated. Under the auspices of the FoodProFuture project, four field trials were carried out with the variety ‘Vertigo’ in the following places and years: Apelsvoll 2018 (A18); Apelsvoll 2019 (A19); Vollebekk 2019 (V19); and Vollebekk 2020 (V20). The following experimental treatments were executed: Inoculated, fertilised (B1); inoculated, not fertilised (B2); not infected, fertilised (B3); and not infected, not fertilised (B4). During the pod and seed development phase and until the entire field was harvested, weekly pod samples were taken to study the maturation process of the seeds.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Åsen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no*
dc.titleFrøutvikling og modning av åkerbønne (Vicia faba L.) under norske dyrkingsforholden_US
dc.title.alternativeSeed development and maturation of faba bean (Vicia faba L.) under Norwegian growth conditionsen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.subject.nsiVDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900en_US
dc.description.localcodeM-PVen_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal