Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorToftaker, Ingrid
dc.contributor.advisorNørstebø, Håvard
dc.contributor.authorØien, Idunn
dc.contributor.authorDelphin-Solli, Sofie
dc.contributor.authorRindalsholt, Guri Løfaldli
dc.date.accessioned2021-06-14T11:56:41Z
dc.date.available2021-06-14T11:56:41Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2759296
dc.description.abstractI denne fordypningsoppgaven har formålet vært å undersøke egenskapene til akuttfaseproteinet Milk Amyloid A (MAA) som diagnostisk markør for subklinisk mastitt hos norske mjølkekyr. Det ble tatt utgangspunkt i et datasett innhentet mellom 2016 og 2017 ved Senter for Husdyrforsøk ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Studien ble gjennomført som en tverrsnittstudie, da vi kun beholdt én observasjon per ku. I vårt studieutvalg var kun klinisk friske kyr og kyr med subklinisk mastitt inkludert. Subklinisk mastitt ble definert etter gitte kriterier, basert på bakteriefunn på enkeltspeneprøver. Av de 126 kyrne i vårt utvalg ble 12 definert til å ha subklinisk mastitt. Vi har undersøkt om tidspunkt i laktasjonen, laktasjonsnummer, celletallsnivå, bakteriefunn og subklinisk mastitt påvirker nivået av MAA. Det ble funnet statistisk signifikant sammenheng mellom MAA og subklinisk mastitt, samt mellom MAA og bakteriefunn. Vi kom fram til gjennomsnittlige MAA-verdier for kyr med og uten subklinisk mastitt i vårt utvalg, på henholdsvis 20 774 ng/mL og 3 504 ng/mL. Vi undersøkte hvilken grenseverdi for MAA som ga best mulighet for å korrekt klassifisere kyr med subklinisk mastitt. Grenseverdien på 2 459 ng/ml ga sensitivitet på 75 og spesifisitet på 64, som korrekt klassifiserte 9 av de 12 kyrne med subklinisk mastitt i vårt utvalg. Vi sammenlignet MAA og celletall sine egenskaper som diagnostisk test for subklinisk mastitt for kyrne i vårt utvalg. Vi mener det er gode muligheter for at MAA i framtida kan brukes som supplement til celletall for å fange opp kyr med subklinisk mastitt.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Åsen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no*
dc.titleMilk Amyloid A i mjølk som diagnostisk markør for subklinisk mastitt hos norske mjølkekyren_US
dc.title.alternativeMilk Amyloid A in milk as a diagnostic marker for subclinical mastitis in norwegian dairy cowsen_US
dc.typeStudent paper, othersen_US
dc.subject.nsiVDP::Medisinske Fag: 700::Basale medisinske, odontologiske og veterinærmedisinske fag: 710en_US
dc.source.pagenumber70en_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal