Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorNødtvedt, Ane C. W.
dc.contributor.advisorJohnsen, Julie Føske
dc.contributor.authorHanssen, Henrik
dc.date.accessioned2020-12-14T14:15:54Z
dc.date.available2020-12-14T14:15:54Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2719254
dc.description.abstractI konvensjonell melkeproduksjon er det ingen krav om at ku og kalv skal gå sammen i tiden etter fødsel. Det har lenge vært tradisjon for å separere ku og kalv rett etter fødsel, eller kort tid etter fødsel. I økologisk produksjon derimot er det krav om at kalven skal die kua i minst tre dager etter fødsel. Både forbrukere og bønder har et økende fokus på dyrevelferd, og det er en økende tendens til å la ku og kalv gå sammen lengere i melkeproduksjon. Det er mange fordeler med å la ku og kalv gå sammen, men det finnes også en del utfordringer. En av disse utfordringene mange bønder er opptatt av er at kalven drikker mer melk når den kan gå sammen med ku og die fritt. Formålet med studien er å beskrive melkeytelsen i AMS hos kyr som går sammen med kalv fra dag 7 i laktasjoen til dag 100. Et delmål er å se hvordan den daglige melkeytelsen forandrer seg i forbindelse med separasjon. I denne studien ble det brukt data fra en besetning på Hedmark som lar ku og kalv gå sammen i et fjøs som er bygget for dette formålet. I studiene målte vi den daglige melkeytelsen hos kyrne fra AMS. Det er vanskelig å kunne konkludere da studiepopulasjon er liten, dataene kun stammer fra en besetning og det er lite litterære studier å sammenligne med. Våre resultater tyder på at vaiasjon i den daglige melkeytelsen hos kyr som dies i et AMS-fjøs. Trolig yter disse mellom 10-20 liter men kyr som ikke går med kalven sin. Kalven drikker dermed trolig rundt 10-20 liter per dag. Dette melkemengden er langt høyre enn den anbefalte mengden melk som gis til kalver i dag. Diing fører dermed til en lavere ytelse i AMS under dieperioden. Etter separasjon økte melkemengden for alle kyr. Økningen skjedde gradvis over 7 dager for 1.laktasjonskyr og raskere for eldre kyr.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Åsen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal*
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no*
dc.titleHvordan påvirkes melkeytelsen i AMS de første 100 dagene av laktasjonen når kalven dier kua?en_US
dc.title.alternativeHow is machine milk production in AMS affected by cow-calf suckling during the first 100 days of lactation?en_US
dc.typeStudent paper, othersen_US
dc.description.localcodeVETen_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal