Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorKubberød, Elin
dc.contributor.advisorHersleth, Stine Alm
dc.contributor.authorMienna, Astri
dc.contributor.authorDrangsland, Olav Stubhaug
dc.coverage.spatialNorwaynb_NO
dc.date.accessioned2019-06-25T10:43:14Z
dc.date.available2019-06-25T10:43:14Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2602079
dc.description.abstractDenne studien undersøker hvordan lokalmatprodusenter innenfor kjøttbransjen på Østlandet tilegner seg den nødvendige kunnskapen for å sikre utvikling av sine bedrifter. Lokalmatbransjen er liten og ny sammenlignet med den øvrige matbransjen, og tilegnelse av kunnskap kan være utfordrende for en bedrift med få ansatte. Oppgaven bygger på praksisfellesskapsteorien til Lave og Wenger (1991), og Politis (2005) sitt rammeverk om entreprenøriell læring. Studien kombinerer disse teoretiske perspektivene ved å undersøke hvordan lokalmatprodusenter erfarer i nettverk og transformerer dette til entreprenøriell kunnskap. Oppgavens case tar for seg Kompetansenettverket for Lokalmat i regi av Nofima i Ås, hvor lokalmatprodusenter over hele Østlandet møtes for kurs, kunnskapsdeling og deltagelse i et fellesskap med likesinnede. Studiens problemstilling er: «Hvordan bidrar deltakelse i et læringsnettverk til kunnskapsdeling og entreprenøriell kunnskap hos lokalmatprodusenter?» For å besvare problemstillingen tar oppgaven utgangspunkt i eksisterende forskning, tolv dybdeintervjuer med medlemmer og fasilitatorer i Kompetansenettverket for Lokalmat, supplert med deltakende observasjon på kurs. Vi har lagt vekt på medlemmenes nettverkserfaringer i undersøkelsen av hvordan kunnskapsutvikling og læring foregår mellom medlemmene, og hvordan disse erfaringene bidrar til utvikling av ny entreprenøriell kunnskap. Funnene viser at Kompetansenettverket for Lokalmat oppfyller kriteriene for et praksisfellesskap, og at deltakelsen bidrar til at medlemmene får økt gründerlegitimitet. Det er en etablert delingskultur i nettverket som sikrer både lokalmatbransjens omdømme og styrker produsentenes konkurranseevne. Studien illustrerer at læring skjer på både et individuelt-, kollegialt- og nettverksnivå, noe som er i kontrast med det etablerte synet på entreprenøriell læring som primært et individuelt fenomen. Studien utvider dermed det individuelle teoriperspektivet til det sosiale, ved å vise at gründerne ikke trenger å erverve kunnskap alene, men kan lære av andres erfaringer. Nettverket bidrar til at produsentene utvikler ny entreprenøriell kunnskap, som de senere deler i nettverket og på den måten utvikler nettverket videre. På bakgrunn av dette argumenteres det for at studien er av betydning både for entreprenøriell læringsteori og praksis som fokuserer på gründerbedrifters deltakelse i læringsnettverk.nb_NO
dc.description.abstractThis Master’s thesis looks at how local meat producers in Eastern Norway acquire the necessary knowledge to ensure company growth. The local food industry is small and new compared with the bigger food industry, which may make acquiring the necessary knowledge a challenge for a producer with only a few employees. The paper focuses on Lave and Wenger’s (1991) theory on communities of practice and Politis’ (2005) framework on entrepreneurial learning. The study combines these theoretical perspectives by examining how producers learn in networks and transform this into entrepreneurial knowledge. Specifically, we look at The Competence Network for local food, a learning network run by Nofima in Ås, where local meat producers from all over Eastern Norway meet for lectures, knowledge sharing, and to participate in a community of like-minded. Therefore, the research question is: "How does participation in a learning network contribute to knowledge sharing and entrepreneurial knowledge for local food producers?” The research question is based on existing research, twelve interviews with members from The Competence Network, in addition to one interview with the network facilitators. Furthermore, our focus has been the members’ experiences from their time in the community, in order to understand how knowledge sharing and learning occur between the participants, and how these experiences contribute to entrepreneurial knowledge. The study finds that The Competence Network meets the community of practice criteria, and shows the contribution and legitimacy received through participation in the network, as the knowledge sharing ensures both the industry’s legitimacy and a sustainable competitive advantage for the producers. Furthermore, the study illustrates that learning takes place at an individual, collegial, and network level, which is in contrast with the established view of entrepreneurship as primarily an individual phenomenon. Thus, the study extends this individual theory perspective to the social, by showing that entrepreneurs are not alone, but can learn from others’ experiences. The entrepreneurial knowledge acquired in the network is later shared back to the participants in the network, and in this way ensuring further development and learning of the network itself. In its entirety, the study could be of importance for both entrepreneurial learning theory and practice, which focus on entrepreneur participation in learning networks.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Åsnb_NO
dc.subjectKunnskapsbyggingnb_NO
dc.subjectEntreprenøriell læringnb_NO
dc.subjectKunnskapsdelingnb_NO
dc.titleEntreprenøriell kunnskapsbygging i et læringsnettverk : en casestudie av Kompetansenettverket for Lokalmatnb_NO
dc.title.alternativeBuilding entrepreneurial knowledge through a learning network : a case study on The Competence Network for local foodnb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Social science: 200::Economics: 210::Business: 213nb_NO
dc.source.pagenumber96nb_NO
dc.description.localcodeM-EInb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel