dc.contributor.advisor | Mutoloki, Stephen | |
dc.contributor.advisor | Evensen, Øystein | |
dc.contributor.author | Donbæk, Christine | |
dc.contributor.author | Mork, Anniken | |
dc.contributor.author | Ravlo, Ingelin | |
dc.date.accessioned | 2019-06-19T10:43:43Z | |
dc.date.available | 2019-06-19T10:43:43Z | |
dc.date.issued | 2019 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2601361 | |
dc.description.abstract | Tilapia is the most popularly cultured fish in the world, 126 countries or regions reported cultured carp production to FAO in 2015. Tilapia is the second most important finfish species group cultured worldwide in terms of production. It is a robust fish that tolerates a wide range of environments and production systems and is therefore well suited for culturing in countries with climates in the warmer spectrum. The main objective of this thesis was to investigate causes of early mortality in tilapia fingerlings after transfer to cages at a grow-out farm in Lake Kariba in Zambia. This was accomplished by performing interviews and observations at four different tilapia farms during a fieldtrip in Zambia. Our focus during the visits on the different farms was on routines associated with production, and particularly the transport, of the fingerlings. Additionally, five water samples and 160 bacterial swabs from a total of 50 fingerlings were collected for further characterization and determination of agents in the laboratory. For characterization of the bacteria the following procedures were performed: seeding onto nutrient agar, sheep blood agar and MacConkey agar; Gram staining; oxidase and catalase testing; DNA-extraction by the CTAB-method; and PCR using the primer L. garvieae 167F and 1095R for sequencing. The observations and interviews from the farms show that the fingerlings are subjected to a considerable amount of stress during transport. The findings from the laboratory investigations indicate that there might be a series of different potentially pathogenic bacteria present on the farms. | nb_NO |
dc.description.abstract | Tilapia er, etter karpe, den fisken som det blir produsert mest av på verdensbasis. Den er en robust fisk som tåler en rekke miljøer og oppdrettssystemer, og egner seg derfor godt som oppdrettsfisk i land med varmere klima. Hovedformålet med oppgaven var å undersøke mulige årsaker til tidlig yngeldødelighet etter utsett hos niltilapia i Lake Kariba i Zambia. Dette ble løst gjennom intervju og observasjoner ved fire anlegg i Zambia. Fokus ved besøkene var på rutiner knyttet til produksjonen, og da særlig transport, av yngelen. I tillegg ble det samlet inn fem vannprøver, samt 160 bakterieprøver fra tilsammen 50 yngel for videre karakterisering og bestemmelse av agens i laboratoriet. For karakterisering av bakteriene ble det utført utstryk på ulike vekstmedier, gramfarging, biokjemiske tester, DNA-ekstraksjon med CTAB-metoden og PCR med primer L. garvieae 167F og 1095R for sekvensering. Observasjonene fra besøk på anleggene viser at yngelen blir utsatt for store mengder stress i forbindelse med transport. Funnene fra laboratorieundersøkelsene indikerer at det kan være en rekke potensielt sykdomsfremkallende bakterier til stede. | nb_NO |
dc.language.iso | eng | nb_NO |
dc.publisher | Norwegian University of Life Sciences, Ås | nb_NO |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no | * |
dc.subject | Tilapia | nb_NO |
dc.subject | Fingerlings | nb_NO |
dc.subject | Early fingerling mortality | nb_NO |
dc.subject | Oreochromis niloticus | nb_NO |
dc.subject | Fish farming in Zambia | nb_NO |
dc.subject | Lake Kariba | nb_NO |
dc.title | Early mortality in tilapia fingerlings on Lake Kariba in Zambia | nb_NO |
dc.title.alternative | Tidlig yngeldødelighet hos tilapia i Lake Kariba i Zambia | nb_NO |
dc.type | Student paper, others | nb_NO |
dc.source.pagenumber | 104 | nb_NO |
dc.description.localcode | VET | nb_NO |