Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorEvensen, Øystein
dc.contributor.advisorDubey, Saurabh
dc.contributor.authorFagerheim, Maren
dc.contributor.authorOnsrud, Linn Beate Petersen
dc.date.accessioned2019-06-07T07:02:18Z
dc.date.available2019-06-07T07:02:18Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2600240
dc.description.abstractTittel: Karakterisering av ulike Tenacibaculum spp. fra atlantisk oppdrettslaks med snutesår og vurdering av ulike risikofaktorer for utvikling av sykdom. Forfattere: Maren Fagerheim og Linn Beate Petersen Onsrud Veiledere: Øystein Evensen, og Saurabh Dubey Norges miljø- og biovitenskapelig universitet, Fakultet for veterinærmedisin, Institutt for basalfag og akvamedisin Tenacibaculose er en viktig årsak til munnerosjoner i over- og underkjeven hos atlantisk laks. Sykdommen forårsakes av Tenacibaculum spp. som er et relativt nyoppdaget bakteriegenus som er forholdsvis lite karakterisert og lite studert i samband med infeksjon hos laksefisk. Bakteriens virulens og patogenese er fortsatt ikke helt kjent og ulike forskningsprosjekter er iverksatt for å tilegne seg mer kunnskap om bakterien. Formålet med studien er derfor å karakterisere bakterien gjennom en laboratoriedel, samt undersøke mulige faktorer som kan knyttet til forekomst av sykdom gjennom en spørreundersøkelse. For å lære mer om bakterienes egenskaper har vi utført ulike biokjemiske og molekylære tester med Tenacibaculum finnmarkense og Tenacibaculum maritimum. Testene viste at begge Tenacibaculum spp. vokser i sirkulære kolonier, de er Gram-negative staver som videre er oksidase positive og indol negative. Bakteriene har flere ervervede resistensmekanismer som det er viktig å ta høyde for før det iverksettes en eventuell behandling. For å kartlegge mulige risikofaktorer for sykdom ble det sendt ut et spørreskjema til oppdrettsanlegg som tidligere har hatt sykdommen på anlegget. Via spørreskjemaet kunne vi konkludere med at de viktigste risikofaktorene er utsett på kalde og fallende vanntemperaturer. Siden sykdom gjerne oppstår i ukene rett etter utsett er det viktig at man unngår eller reduserer faktorer som kan stresse fisken i denne perioden. Title: Characterization of Tenacibaculosis spp. isolates from Atlantic farmed salmon and evaluation of different risk factors prior to tenacibaculosis. Authors: Maren Fagerheim og Linn Beate Petersen Onsrud Supervisor: Øystein Evensen and Saurabh Dubey Norwegian University of Life Sciences Tenacibaculosis has become an important cause of oral erosions in the upper and lower jaw in Atlantic salmon. The disease is caused by Tenacibaculum spp which is a relatively newly discovered bacterial group. The bacterial virulence and pathogenesis are still not fully known, Tenacibaculose – karakterisering og risikofaktorer - 56 - and requires further extensive research to map out. Various research projects have been initiated to acquire further knowledge of the bacterium as it has had an increasingly high impact on fish plant communities in the northern hemisphere. The purpose of the study is to characterize the bacterium through laboratory work, as well as to investigate possible factors prior to disease through a questionnaire sheet. To learn more about the characteristics of the bacteria, we have performed various biochemical and molecular tests with Tenacibaculum finnmarkense and Tenacibaculum maritimum. The tests showed that Tenacibaculum spp. grows in circular colonies, are gram negative rods, oxidase positive and are indole negative. The bacteria have a widespread antibiotic resistance, a factor which is important to take into account ahead of initiation of any antibiotic treatment. In order to identify possible risk factors prior to the disease, a questionnaire was sent out to fish farms that previously had outbreaks of Tenacibaculosis in the farm. Through analysis of the feedback it is concluded that the most important risk factor is exposure to cold and falling water temperatures, and as the disease often occurs in the weeks right after exposure to sea water, it is important to avoid factors that can cause stress in the fish during this period.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Åsnb_NO
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no*
dc.titleKarakterisering av ulike Tenacibaculum spp. isolater fra atlantisk oppdrettslaks med snutesår og vurdering av ulike risikofaktorer for utvikling av sykdomnb_NO
dc.title.alternativeCharacterization of Tenacibaculum spp. isolates from Atlantic farmed salmon and evaluation of different risk factors prior to tenacibaculosisnb_NO
dc.typeStudent paper, othersnb_NO
dc.source.pagenumber67nb_NO
dc.description.localcodeVETnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal