Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorAarset, Bernt
dc.contributor.authorSand, Audun Filip
dc.contributor.authorNilsen, Axel William
dc.date.accessioned2018-09-06T11:26:22Z
dc.date.available2018-09-06T11:26:22Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2561193
dc.description.abstractPå bakgrunn av økt verdensbefolkning og et stadig større behov for mat, er det hensiktsmessig å se mer til havene for å skape nye matkilder. Denne masteroppgaven har som formål å se på hvordan store norske oppdrettere og leverandører jobber med utvikling av produksjonsteknologi, for å imøtekomme vekstmålet beskrevet i rapporten Verdiskapning basert på produktive hav i 2050. Oppgaven har en kvalitativ tilnærming, basert på semistrukturerte intervjuer med 6 informanter; fire oppdrettere, en teknologiprodusent og en professor i marin økologi. Målet har vært å ta tak i holdninger og retninger som vil styrke teknologivalg i nær fremtid, og dermed kunne være drivere til innovasjon i akvakulturnæringen. Studien har en fenomenologisk tilnærming, hvor følgende problemstilling belyses: Hva ser store norske oppdrettere med konsesjoner i nord etter, når de velger fremtidens produksjonsteknologi for å styrke veksten i sin bedrift og hvorfor? Funnene i forskningen viser at valg av fremtidig produksjonsteknologi er forbundet med risiko knyttet til miljøproblematikk, fiskevelferd, brukervennlighet og arealbehov. Dette ser vi også ligger til grunn for valg av produksjonsteknologi. Det kan tolkes som at fremtidens oppdrett vil foregå over hele kystlinjen med offshore konstruksjoner, lukkede merder, tradisjonelle merder, samt en økning av konstruksjoner på land. De forskjellige lokalitetene og utstyret som kreves for de ulike lokalitetene, følges alle av forskjellige risikomomenter og potensielle problemer. Dataene vi har samlet tyder på at flere oppdrettere og aktører i næringen har tro på lukkede anlegg som den beste løsningen, da risikoen ved offshore-anlegg, eksempelvis dårlig fiskevelferd, ansees som store. På bakgrunn av dette kan man forvente og akseptere en fremtid med mye "prøving og feiling".nb_NO
dc.description.abstractBecause of an increasing world population and hence the need for more food, it is important to look at other sources such as the ocean for food production. This thesis has as its main purpose to look at how big of a scale ocean farmers and their suppliers, work in developing production technology to meet the goals for growth, described in the report “Verdiskapning basert på produktive hav i 2050». This paper has a qualitative approach based on semi-structured interviews with 6 informants; four ocean farming companies, one technology supplier and one professor in marine ecology. The purpose of the paper has been to enlighten the bearing of future technological choices in the industry. The study has a phenomenological approach, where the aim of the study is to find: What does big norwegian ocean farmers with concessions in the north look for, when they choose their preferable technology for the purpose of productiotion in the future. In order to strengthen growth in their businesses and why do they choose as they do? Our research shows that the choices for future production technology is connected to risks related to environmental issues, fish welfare, functionality and area needs. It seems like the future of ocean farming will take place across the coastline with offshore facilities, closed cages and also an increase in landbased facilities. The different areas and the equipment required for these areas, are all prone to different risks and potential problems. The data we collected suggests that more ocean farmers and other actors in the industry believes that closed cages are the best solution. The reason for this seems to be uncertainty connected to the offshore facilities where the potential lack of fish welfare is the main concern. With this in mind, one must accept a future with a variety of success to begin with.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Åsnb_NO
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no*
dc.titleFremtidens oppdrettsteknologi : hva og hvorfor?nb_NO
dc.title.alternativeFuture technology in ocean farming : what and why?nb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.source.pagenumber64nb_NO
dc.description.localcodeM-EInb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal