Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorPettersen, Ivar
dc.contributor.authorKjuus, Johanne
dc.date.accessioned2018-06-28T08:04:02Z
dc.date.available2018-06-28T08:04:02Z
dc.date.created2018-04-03T14:21:23Z
dc.date.issued2008
dc.identifier.isbn978-82-7077-712-9
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2503464
dc.description.abstractNorsk matsektor blir i økende grad internasjonalisert. Sektoren har stor og voksende marin mateksport, økende import, en stor del konkurranseutsatt foredlingsindustri og stadig strammere internasjonale forpliktelser rundt vår matpolitikk. Utviklingen fortsetter, men tempoet er usikkert. Det norske matsystemet, næring og forvaltning, kan i mellomtiden velge å investere og omstille for å øke konkurranseevnen. Men det er også mulig å avvente endringer i internasjonale forpliktelser og fortsette å nyte fordelene av betydelig gjenværende skjerming og nasjonalt handlingsrom. På kort sikt står valget mellom krevende omstilling eller relativt stabil næringsutvikling med en ambisiøs sektorpolitikk. På lang sikt kan det dreie seg om evnen til å opprettholde et bredt sammensatt, norsk næringsmiljø med selvstendig utviklingsevne. Tilpasningene i det norske matsystemet skjer i samspill mellom næring, politikk og forvaltning. God koordinering av politikk og næringstilpasning øker sjansen for å videreutvikle matindustriens ressurser. Evnen til samhandling har tradisjonelt vært velutviklet. Internasjonaliseringen av matsektoren setter imidlertid allerede den nasjonale samhandlingen på prøve. Interessekonfliktene innad i matnæringen kommer til syne for eksempel i vurderingen av handels- og konkurransepolitikken og landbrukssamvirkets rolle som iverksetter av sektorpolitikk. En selvstendig, norsk satsing på internasjonalt konkurransedyktig matindustri vil være et nytt og annerledes siktemål for matpolitikken og deler av industrien. Spørsmålet er ikke bare om nytten er tilstrekkelig, men også om det norske matsystemet har evne til i tide å håndtere en ny agenda for norsk matsektor.
dc.description.abstractStrategic Interaction and Future Competitiveness in the Norwegian Food Industry
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherNorsk institutt for landbruksøkonomisk forskningnb_NO
dc.relation.ispartofNILF-Report
dc.relation.ispartofseriesNILF-Report;
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no*
dc.subjectMatindustri
dc.subjectFood industry
dc.subjectKonkurranseevne
dc.subjectCompetitiveness
dc.subjectSamspill
dc.subjectInteraction
dc.titleSpill om næring: Strategier for omstilling i matindustriennb_NO
dc.title.alternativeStrategic Interaction and Future Competitiveness in the Norwegian Food Industrynb_NO
dc.typeResearch reportnb_NO
dc.description.versionpublishedVersion
dc.subject.nsiVDP::Landbruksfag: 910
dc.subject.nsiVDP::Agricultural sciences: 910
dc.source.pagenumber128nb_NO
dc.source.issue2nb_NO
dc.identifier.cristin1576886
dc.relation.projectNorsk institutt for landbruksøkonomisk forskning: K042nb_NO
cristin.unitcode192,11,0,0
cristin.unitnameHandelshøgskolen
cristin.ispublishedtrue
cristin.fulltextoriginal


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal