dc.contributor.author | Bergset, Nils Øyvind | |
dc.contributor.author | Svennerud, Mads | |
dc.contributor.author | Pettersen, Ivar | |
dc.contributor.author | Kjuus, Johanne | |
dc.date.accessioned | 2018-06-27T12:23:48Z | |
dc.date.available | 2018-06-27T12:23:48Z | |
dc.date.created | 2018-04-03T16:08:56Z | |
dc.date.issued | 2008 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-7077-729-7 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2503319 | |
dc.description.abstract | Denne rapporten er utarbeidet for å belyse utviklingen i bruttomarginer i kjøtt- og fjørfesektoren. Utgangspunktet for undersøkelsen er en rapport fra 2001 som viste at fra vinteren 1998/1999 til vinteren 2000/2001 ble prisen til bonde redusert med 2,01 kroner per kg ferdigvare av kjøtt. Bruttomarginene i kjøttindustrien økte i denne perioden, mest tydelig i foredlingsindustrien hvor marginen økte med 1,83 kroner per kg ferdigvare (tilsvarer ca. 11 % økning), men økningen i slaktemargin var også betydelig og utgjorde den relativt største økningen (37 %). Bruttomarginen i handelen ble redusert med 0,31 kroner per kg, og forbrukerprisen gikk opp med 0,52 kroner per kg. Ambisjonene for undersøkelsen har vært å kartlegge utviklingen i bruttomarginene på de forskjellige ledd i verdikjeden, ikke å forklare hvorfor marginene har utviklet seg slik de har. Det er her viktig å være klar over at høye bruttomarginer hos noen aktører er ikke nødvendigvis et uttrykk for høy fortjeneste, og at endringer i bruttomarginer er ikke nødvendigvis uttrykk for at fortjenestemarginene øker eller reduseres. Som bakgrunn er det tatt med et kapittel om utviklingstrekk i kjøtt- og fjørfebransjen og dagligvarehandelen, om kostnadsstruktur, økonomisk resultat og utvikling i viktige kostnadskomponenter. […] | |
dc.language.iso | nob | nb_NO |
dc.publisher | Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning | nb_NO |
dc.relation.ispartof | Notat (Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning : trykt utg.) | |
dc.relation.ispartofseries | Notat (Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning : trykt utg.); | |
dc.rights | Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no | * |
dc.title | Marginer i egg- og kjøttsektoren – utvikling i priser fra bonde til butikk | nb_NO |
dc.type | Research report | nb_NO |
dc.description.version | publishedVersion | |
dc.subject.nsi | VDP::Landbruksfag: 910 | |
dc.subject.nsi | VDP::Agricultural sciences: 910 | |
dc.source.pagenumber | 62 | nb_NO |
dc.source.issue | 20 | nb_NO |
dc.identifier.cristin | 1576990 | |
dc.relation.project | Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning: F021 | nb_NO |
cristin.unitcode | 192,11,0,0 | |
cristin.unitname | Handelshøgskolen | |
cristin.ispublished | true | |
cristin.fulltext | original | |