dc.contributor.author | Riley, Hugh | |
dc.contributor.author | Stubhaug, Erling | |
dc.contributor.author | Kristoffersen, Annbjørg | |
dc.contributor.author | Krogstad, Tore | |
dc.contributor.author | Guren, Gerd | |
dc.contributor.author | Tajet, Torgeir | |
dc.date.accessioned | 2018-05-07T09:02:10Z | |
dc.date.available | 2018-05-07T09:02:10Z | |
dc.date.created | 2013-01-07T15:27:42Z | |
dc.date.issued | 2012 | |
dc.identifier.isbn | 978-82-17-00929-0 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2497296 | |
dc.description.abstract | Trender og utfordringer ved P-gjødsling til grønnsaker er drøftet og resultater av eldre og nyere norske forsøk med P-gjødsling til grønnsaksarter er presentert. Grønnsaker er en vekstgruppe med varierende rotvekstmønster, noe som gir ulik evne til å utnytte tilført fosfor. Fordi grønnsaker er høyverdivekster, betyr verdien av små avlingstap ofte langt mer enn marginale P-gjødselkostnader. Dette gjør at norske gjødslingsanbefalinger hittil har vært formulert for å være ’på den sikre siden’. En sammenlikning med anbefalingene i en rekke europeiske land, viser at de norske P-normene til grønnsaker er omtrent dobbelt så høye som i flere av disse landene. God tilgang på fosfor er viktig for rask etablering av et godt rotsystem. I Norge er det gjerne seinere og kjøligere vår, og somrene er som regel kortere. Dette er en sannsynlig årsak til at det ofte kan være større effekt av å gi mye fosfor til grønnsaker i Norge. Høy P-gjødsling kan derfor forsvares i noen tilfeller på bakgrunn av kort vekstsesong og lav jordtemperatur, som reduserer mulighetene for effektivt P-opptak og utnyttelsen av fosforreservene i jorda. Dette gjelder først og fremst ved dyrking av tidligkulturer. Sterk P-gjødsling kombinert med den lave høsteindeksen hos mange grønnsaker, fører imidlertid til opphoping av lett-tilgjengelig fosfor i jorda. Dette er funnet å være tilfellet i mange distrikt med intensiv grønnsaksdyrking, og det utgjør en stor risiko for tap av fosfor ved avrenning til vassdrag. Det er derfor et prioritert miljømål å redusere jordas P-status til et mer akseptabelt nivå. På bakgrunn av disse vurderingene, sammen med resultatene fra forsøkene, er det foreslått nye anbefalte P-gjødselmengder til ulike hodekål, løk og gulrot, både ved et middels (optimalt) innhold av plantetilgjengelig fosfor i jorda (PAL 5-7), og ved høyere P-innhold i jorda. I forhold til tidligere, er det innført to nye klasser av P-status til å dekke situasjonene med svært høyt innhold (PAL 20-24) og ekstremt høyt innhold (PAL >24), som nå er vanlige i grønnsaksdistrikt. For disse klassene anbefales det bruk av P-gjødselmengder som er i nærheten av P-mengdene som fjernes med produktene. Det blir ikke anbefalt å sløyfe P-gjødsling fullstendig. De nye P-gjødselnormene ved middels P-innhold i jorda, er nå ca. 40 % lavere enn tidligere. | |
dc.description.abstract | P-fertilization of vegetables: Evaluation and new recommendations | |
dc.language.iso | nob | |
dc.publisher | Bioforsk | |
dc.relation.ispartof | Bioforsk Rapport | |
dc.relation.ispartofseries | Bioforsk Rapport | |
dc.subject | Grønnsaker | |
dc.subject | Vegetables | |
dc.subject | Gjødsling | |
dc.subject | Fertilization | |
dc.subject | Jordanalyse | |
dc.subject | Soil analysis | |
dc.subject | Fosfor | |
dc.subject | Phosphorus | |
dc.title | P-gjødsling til grønnsaker. Evaluering og nye anbefalinger | |
dc.title.alternative | P-fertilization of vegetables: Evaluation and new recommendations | |
dc.type | Research report | |
dc.description.version | publishedVersion | |
dc.subject.nsi | VDP::Planteforedling, hagebruk, plantevern, plantepatologi: 911 | |
dc.subject.nsi | VDP::Plant breeding, horticulture, plant protection, plant pathology: 911 | |
dc.source.pagenumber | 44 | |
dc.source.issue | 68 | |
dc.identifier.cristin | 982577 | |
dc.relation.project | Bioforsk: 120011.12 | |
cristin.unitcode | 192,14,0,0 | |
cristin.unitname | Miljøvitenskap og naturforvaltning | |
cristin.ispublished | true | |
cristin.fulltext | original | |