Kjøttforbruk og klima : effektene av en klimaavgift på kjøtt
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2481225Utgivelsesdato
2017Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Master's theses (HH) [1071]
Sammendrag
Denne oppgaven ser på hvilken effekt innføringen av klimaavgifter på kjøtt har på etterspørselen etter kjøtt og hvordan avgiftene vil påvirke klimagassutslippene fra kjøttproduksjon.
For å utforske effektene konstrueres det en etterspørselsmodell med en særlig dekomponering på matvarer, som blir kalibrert mot et bestemt referanseår basert på ulike datakilder og estimater fra litteraturen. Det knyttes så utslipp til kjøttgodene i modellen, og godets utslippsintensitet blir regnet ut.
Etterspørselsmodellen blir benyttet til å simulere to ulike avgiftsscenarioer: ett hvor alt kjøtt blir ilagt en klimaavgift, og et annet scenario der klimaavgiften bare blir lagt på rødt kjøtt. Avgiften på hvert kjøttgode blir satt basert på godets klimapåvirkning, og er differensiert basert på godets utslippsintensitet.
Hovedfunnet i oppgaven er at selv om utslippsreduksjonen er største når den differensiert avgiften er lagt på alt kjøtt, er forskjellen i utslippseffekt i de to scenarioene som er utforsket. Dette funnet ligner på funnene i lignende studier fra Wirsenius et al. (2011) og Säll og Gren (2015), som begge finner at mesteparten av effekten av en klimaavgift på husdyrprodukter kan bli fanget opp av å bare avgiftsbelegge rødt kjøtt. This thesis examines the effect the implementation of a climate tax on meat will have on the demand on meat, and how the tax will affect the greenhouse gas emissions from meat production.
To explore the effects a demand model with a special decomposition for food goods is constructed, and then calibrated to fit a reference year based on different data sources and estimates from the literature. In addition, emissions are connected to the meat goods in the model, and the goods emission intensities is calculated.
The demand model is used to simulate two different tax scenarios: one where a climate tax is added to all meat and one where only red meat is taxed. The climate tax levied upon the good are designed to reflect the climate impact of the good, and thus differentiated based on the goods emissions intensity.
The main finding of this thesis is that even though the emission reduction is largest when all meat is taxed, the difference is emission effect is low between the two scenarios explored. This finding is similar to that in other similar studies from Wirsenius et al. (2011) and Säll og Gren (2015), who both found that most of the emission reduction from implementing a climate tax on livestock products can be captured by only taxing red meat.