Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorRomstad, Eirik
dc.contributor.advisorRandby, Åshild Taksdal
dc.contributor.authorHol, Karoline
dc.date.accessioned2017-09-19T13:44:48Z
dc.date.available2017-09-19T13:44:48Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2455561
dc.description.abstractDenne masteroppgaven har som formål å undersøke sammenhengen mellom grovfôrkvalitet og kostnadene ved produksjon av grovfôret, og hvordan grovfôrkvaliteten påvirker lønnsomheten av driften. Ut i fra denne overordnete problemstillingen, vil oppgaven ta for seg følgende hypoteser: - Grovfôrkvaliteten vil øke når kostandene ved produksjon av grovfôret øker. - Økt grovfôrkvalitet gir økt lønnsomhet gjennom et høyere grovfôropptak, og dermed sparte kostnader ved redusert kraftfôropptak. Analysene i oppgaven bygger på lineær regresjon av et datasett bestående av observasjoner fra norske bruk med melkeproduksjon på storfe. Grovfôrkvaliteten blir målt som NEL20, mens lønnsomheten i driften blir målt som inntekt fra melk minus variable kostnader knyttet til fôret (melk minus fôr). Denne masteroppgaven konkluderer med at god grovfôrkvalitet (NEL20) kan gi økt lønnsomhet i produksjon, men den estimerte forklaringsgraden av resultatene er lav, slik at dette er kun i svak grad. Resultatene viser at god grovfôrkvalitet gir et høyt grovfôropptak, noe som igjen gir et lavere behov for kraftfôr i rasjon. Siden kraftfôret generelt sett har en høyere pris pr. fôrenhet enn grovfôret, vil det å bytte ut en andel av kraftfôret med grovfôr av god kvalitet kunne bidra til økt lønnsomhet. Det ble også undersøkt om grovfôrkvaliteten økte når kostnadene fra produksjon av grovfôret økte. Som mål på kostnadene av grovfôrproduksjon ble det brukt brutto grovfôrkostnad (kr/FEm). Resultatene kan ikke underbygge at denne hypotesen stemmer. Resultatene viser en signifikant negativ sammenheng mellom NEL20 og brutto grovfôrkostnad. En mulig årsak til dette kan være at høyere kostnader i produksjonen av grovfôret skyldes vanskelige dyrkingsforhold. Den estimerte forklaringsgraden for disse resultatene var imidlertid svært lav (0,02), noe som betyr at brutto grovfôrkostnad forklarer minimalt av variasjon i NEL20. Observasjonene i datasettet deles inn i soner for distriktstilskudd for melkeproduksjon. Resultatene viser også at beliggenhet påvirker både NEL20 og melk minus fôr. Det antas at årsaken til dette er ulike forutsetninger for grovfôrdyrking mellom soner.nb_NO
dc.description.abstractThe purpose of this master thesis is to study whether there is a correlation between the roughage quality and the cost of producing the roughage, and how the roughage quality affects the profitability of dairy production. Based on this main problem, the thesis will consider the following hypotheses: • Roughage quality will increase when the costs of production of roughage increase. • Increased roughage quality gives increased profitability through a higher roughage intake, thus saving costs from lower supply of feed concentrate. The analyzes in the assignment are based on linear regression of a dataset consisting of observations from Norwegian dairy farms. Roughage quality is measured as NEL20, while profitability is measured as milk income minus variable feed costs. The results suggest that good roughage quality can increase profitability on the farm, but the estimated R2 for the results was low. However, the results also show that good roughage quality gives a high feed intake of roughage, which in turn results in a lower need for feed concentrate in the ration. Since feed concentrate have higher prices per feed unit than roughage, profitability could be improved by replacing a proportion of the feed concentrate with good quality roughage. It was also studied whether the roughage quality increased when the costs of the production of roughage increased. As a measure of the cost of roughage production, gross roughage costs (NOK per Feeding Units milk (FUm)) was used. The results can not substantiate that this hypothesis is correct. The results suggest a significant negative correlation between NEL20 and gross roughage costs. A possible explanation for this is that high cost in roughage production could be due to difficult growing or harvesting conditions on some farms. The estimated R2 for these results was very low (0,02). This suggests that gross roughage cost explains little of the variations in NEL20. The observations in the dataset are divided into different zones for district subsidies for milk production. The results also show that location affects both NEL20 and profitability. It is assumed that the reasons for this are different prerequisites for roughage production between zones.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Åsnb_NO
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no*
dc.subjectMelkeproduksjonnb_NO
dc.subjectGrovfôrkvalitetnb_NO
dc.subjectGrovfôrøkonominb_NO
dc.titleBetydningen av grovfôrkvalitet på lønnsomheten i melkeproduksjonnb_NO
dc.title.alternativeImpacts of roughage quality on the profitability of dairy productionnb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.source.pagenumber76nb_NO
dc.description.localcodeM-HVnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal