Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorØdegård, Ingrid Merete
dc.contributor.authorRosted, Halvdan
dc.coverage.spatialNorway, Skiennb_NO
dc.date.accessioned2017-08-25T13:29:25Z
dc.date.available2017-08-25T13:29:25Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2451914
dc.description.abstractDenne masteroppgaven undersøker mulighetene for urban matproduksjon på store, urbane bygningsflater på Skagerak Arena i Skien. Hvilke muligheter har Skagerak Arena til å produsere mat og forvandles fra et grått, hardt og livløst stadionanlegg til en sosial og økologisk, ‘’grønn stadion’’ på grunnlag av bærekraftige prinsipper? Skagerak Arena regnes som Skiens storstue og er en sentralitet for idrettsarrangement og næringsvirksomhet. Arenaens nyeste bygningsdeler sto ferdig i 2011, men er estetisk og bruksmessig forbundet med blandede følelser blant befolkningen i Skien. Odds Ballklubb, ‘’Norges grønneste fotballklubb’’ og Langøya Hovedgård, er drivkreftene bak ønsket om innovativ, grønn arealutnyttelse på stadions vertikale og horisontale bygningsflater. Gjennom en bred litteraturstudie om urban dyrking, grønne tak og vegger, stadionarkitektur og nordisk klima, samt stedsanalyse av Skien og Skagerak Arena, utarbeides konseptet ‘’grønn stadion’’ og ‘‘prinsippstigen’’ som metode for vurdering av mulighetene. De ulike mulighetene for matproduksjon og implementering av vegetasjon på stadion undersøkes ut i fra et bærekraftig ståsted. Resultatene fra studiet viser at mulighet 1 og 2 har klare utfordringer knyttet til tilgjengelighet, sosiale dimensjoner og estetikk. Mulighet 3 anbefales som en langsiktig, bærekraftig løsning for vertikal matproduksjon. Sammen med de grønne veggene anbefales et kombinert ekstensivt/semi-intensivt biotoptak med fokus på biologisk nytte, mens det på bakkeplan foreslås et urbant dyrkingstorg som kombinerer matproduksjon og sosiale fellesområder. Avslutningsvis vurderes prosjektet i forhold til ulike virkninger, grad av bærekraft og overføringsverdi til andre bygg.nb_NO
dc.description.abstractThis Master’s thesis examines the possibilities for food production in an urban environment on the various large surfaces of the Skagerak Arena in Skien. What is the potential for urban food production and changing the grey, hard and lifeless structure of Skagerak Arena into a socially acceptable and ecological “green stadium” based on sustainable principles? Skagerak Arena is Skien’s largest centre for sports event and business activities in Skien. The arena’s latest building sections were completed in 2011, but have been met with mixed feelings by the citizens of Skien, for both aesthetic reasons, and the purposes for which the buildings are used other than football. Odds Ballklubb “Norway’s greenest football club” and Langøya Hovedgård are the driving forces behind the innovative desire to use the buildings’ large vertical and horizontal surfaces and establish them as areas for agriculture. The study us based on a broad literature study on urban farming, green roofs and walls, stadium architecture and the Nordic climate, as well as analysis of Skien and Skagerak Arena. The ‘green stadium’ concept and the ‘pathway of principles’ are developed as guidelines and methods of assessing the possibilities. The various possibilities for food production and use of vegetation at the stadium are investigated from a sustainable point of view. The results from the study shows that option nr.1 and 2 has certain challenges related to accessibility, social dimensions and aesthetics. Option nr. 3 is recommended as a long-term, sustainable solution for vertical food production. Together with the green walls, a biological green roof and an urban square for agriculture and social life is planned. In conclusion, the project considers possible effects, sustainability and the possibility of using the techniques on other buildings.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Åsnb_NO
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no*
dc.subjectGrønn stadionnb_NO
dc.subjectUrban dyrkingnb_NO
dc.subjectMatproduksjonnb_NO
dc.subjectMatauknb_NO
dc.subjectVertikal dyrkingnb_NO
dc.subjectBærekraftnb_NO
dc.subjectGrønne veggernb_NO
dc.subjectGrønne taknb_NO
dc.subjectOvervannshåndteringnb_NO
dc.subjectSkagerak Arenanb_NO
dc.subjectSkiennb_NO
dc.titleGrønn stadion : et mulighetsstudie for urban matproduksjon på Skagerak Arenanb_NO
dc.title.alternativeGreen stadium : a feasibility study for urban food production using Skagerak Arena as a case studynb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Humaniora: 000::Arkitektur og design: 140::Landskapsarkitektur: 147nb_NO
dc.source.pagenumber194nb_NO
dc.description.localcodeM-LAnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal