Future farmers and sustainability : a case study of newly established farmers in Southern Norway
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2449171Utgivelsesdato
2017Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Master's theses (IPV) [240]
Sammendrag
The industrialization of agricultural production around the world has resulted in an unsustainable direction of development and challenges related to farmers economic profitability, environmental degradation and reduced social living conditions for farmers. To understand how newly established farmers in Norway perceive sustainability issues and plan to practice within economic, environmental and social aspects, I studied ten cases. My overall aim was to explore similarities and differences between the cases based on interviews and observations during farm visits conducted in February of 2017. Newly established farmers chose to develop the farm in a more sustainable direction by adopting following strategies: value-adding and/or higher productivity to generate sufficient income, increased utilization of local resources and/or adoption of technological aids to increase resource preservation, and working to improve societal impact ans/or hire employees to get a better quality of life. External forces like political legislations and societal focus stimulate some change. However, personal experience are likely the most important reason for farmers to achieve more sustainable management practices. Industrialiseringen av jordbruket verden over har ført til en utvikling som ikke er bærekraftig og utfordringer i forhold til økonomisk lønnsomhet for produsenter, miljøødeleggelser og redusert livskvalitet for bønder. For å forstå hvordan nyetablerte bønder i Norge oppfatter bærekrafts problematikken og planlegger å praktisere innen økonomiske, miljømessige og sosiale aspekter, studerte jeg ti caser. Mitt overordnede mål var å utforske likheter og ulikheter mellom casene basert på intervjuer og observasjoner under gårdsbesøk utført i løpet av Februar 2017. Nyetablerte bønder velger å utvikle gården i en mer bærekraftig retning ved hjelp av følgende strategier: verdiskapning og/eller høyere produktivitet for å generere en tilstrekkelig inntekt, økt bruk av lokale ressurser og/eller å ta i bruk teknologiske hjelpemidler for å bevare ressurser, og jobbe for å påvirke samfunnet eller ansette flere for å oppnå bedre livskvalitet. Eksterne påvirkninger som politiske lovgivninger og samfunnsfokus stimulerer noe til endring. Derimot, er personlige erfaringer antakeligvis den viktigste årsaken til at bønder oppnår en mer bærekraftig praksis.