Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorPaulsen, Jan Erik
dc.contributor.advisorKirkhus, Bente
dc.contributor.authorSteppeler, Christina
dc.date.accessioned2017-07-18T12:44:18Z
dc.date.available2017-07-18T12:44:18Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.isbn978-82-575-1986-5
dc.identifier.issn1894-6402
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2448923
dc.description.abstractColorectal cancer (CRC) represents a major public health burden worldwide, and particularly in the developed countries. Sporadic CRC has been associated with a number of lifestyle factors, including smoking, alcohol consumption, physical inactivity, and dietary habits. Despite of being a source for high biological value proteins and essential micronutrients, in 2015, the International Agency for Research on Cancer (IARC) classified red and processed meat as “probably carcinogenic to humans” (Group 2A) and “carcinogenic to humans” (Group 1), respectively. The conclusion was based on evidence from epidemiological investigations that support the association, as well as mechanistic evidence from animal studies. One potential mechanism that may explain the link between red or processed meat and CRC, involves heme iron from red meat. This hypothesis suggests that the ingestion of heme iron may affect the intestinal, epithelial homeostasis by enhancing unfavorable chemical processes, e.g. lipid peroxidation.nb_NO
dc.description.abstractPå verdensbasis, og spesielt i de rike industrilandene har kolorektalkreft (CRC) blitt et folkehelseproblem. Sporadisk CRC har blitt knyttet til livsstilsfaktorer som røyking, alkohol, fysisk inaktivitet og ernæring. Kjøtt er en biologisk høyverdig proteinkilde og kilde til essensielle mikronæringsstoffer. Allikevel ble rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt klassifisert som henholdsvis «sannsynlig carcinogen for mennesker» (Gruppe 2A) og «carcinogen for mennesker» (Gruppe 1) av International Agency for Research on Cancer (IARC) i 2015. Konklusjonen var i hovedsak basert på holdepunkter fra epidemiologiske studier som støtter assosiasjonen, og dyrestudier som undersøkte de mekaniske sammenhengene. En av de foreslåtte mekanismer som forklarer assosiasjonen mellom rødt og bearbeidet kjøtt og CRC er knyttet til hemjern i rødt kjøtt. Hypotesen er at hemjernet fremmer kjemiske prosesser som har en ugunstig effekt på tarmslimhinnen, som for eksempel økt lipid peroksidering.nb_NO
dc.language.isoengnb_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Åsnb_NO
dc.relation.ispartofseriesPhD Thesis;2017:06
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no*
dc.subjectColorectal cancernb_NO
dc.subjectHeme ironnb_NO
dc.subjectLipid peroxidationnb_NO
dc.subjectRed meatnb_NO
dc.subjectIn vitro digestionnb_NO
dc.titleEffects of meat and meat components on intestinal carcinogenesis in the A/J Min/+ mouse modelnb_NO
dc.title.alternativeEffekten av kjøtt og komponenter av kjøtt på kreftutviklingen i tarmen i A/J Min/+ mus modellennb_NO
dc.typeDoctoral thesisnb_NO
dc.relation.projectNorges forskningsråd: RCN 2244794/E40nb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal