Dairy freestall barn layouts and space allocation : effect on milk yield, building costs and labour input in small herds
Abstract
Tradisjonelt har melkekyr i små besetninger blitt oppstallet i båsfjøs. Selv om bygningskostnadene er lavere for båsfjøs, er løsdriftsfjøs (liggebåsfjøs) generelt mindre arbeidskrevende og dyrehelsa er totalt sett bedre. Melkeytelsen ser ut til å ligge på omtrent samme nivå i båsfjøs og løsdriftsfjøs. Likevel er det påvist at melkeytelsen i små løsdriftsfjøs er signifikant lavere enn i båsfjøs. Dette indikerer at det er noen forhold som kan forbedres i små løsdriftsfjøs. Utfordringen er å utforme egnede planløsninger innenfor kostnadsrammene på små bruk. Overordnet mål for denne avhandlingen var å undersøke effekten av ulike planløsninger og arealdisponering på melkeytelse, byggekostnader og behov for arbeidskraft i små løsdriftsfjøs for melkekyr. Resultatene viser en markant variasjon i hvor mye areal som ble satt av til melkekyrne, og dette har betydelig innvirkning på byggekostnadene. De totale byggekostnadene (kr/m2) gikk raskt nedover inntil en grunnflate på omtrent 1000 m2. Arbeidsbehovet (timer/ku) ble redusert med stigende besetningsstørrelse, og var høyere i ombygde fjøs enn i nye fjøs. Imidlertid klarte bønder som valgte å bygge om eksisterende fjøs å realisere en modernisert bygning for en gitt besetningsstørrelse til en lavere pris enn ved nybygging. Det er begrenset forskning som er gjort på effekten på melkekyr ved ulik arealbruk. Denne studien viser at melkekyr i løsdriftsfjøs påvirkes av flere forhold ved bygningen. Liten kapasitet på drikkekar, manglende syke- og fødebinger og planløsninger med blindganger var alle forhold som resulterte i redusert melkeytelse. Kyr i første laktasjon så ut til å være mer følsomme for redusert plass. Derimot hadde ikke besetningsstørrelsen i seg selv noen innvirkning på melkeytelsen. Observerte effekter av automatisk melking (AMS) var redusert arealbehov for melking, redusert arbeidsbehov, økt melkeytelse og økt mekaniseringskostnad. Enten en ny bygning skal settes opp eller en bygning skal bygges om, må plass til dyra, byggekostnadene, arbeidsbehovet og dyrevelferden tas med i betraktningen. Å spare plass ved å tillate blindganger, utelate syke- og fødebinger eller å ha knapp tilgang på drikkekar er absolutt ikke å anbefale. Dairy cattle in small herds have traditionally been housed in tie-stall barns. Even though the building costs are lower for small tie-stall barns, freestall barns are in general more labour efficient and are associated with improved cow health. Milk yield in freestall barns seems in general to be at the same level as in tie-stall barns. However, on the smallest farms milk yield has been shown to be significantly lower than for tie-stall barns. This indicates that there are conditions in small dairy barns that could be improved. The challenge is to design proper freestall barn layouts for small dairy herds without exceeding the budgets on these farms. The overall aim of this thesis was to investigate the effects of different layouts and space allocation of freestall dairy barns on milk yield, building costs and labour input in small herds. The results show that space allocated for dairy cows in freestall barns varies considerably and this variation has a significant effect on initial building costs. The total building costs per m2 decreased rapidly up to approximately 1000 m2. Required labour input per cow decreased by increasing herd size, and was higher for remodelled than for new barns. Farmers who remodelled their barns were able to attain a modernized building of a certain size for a lower cost, compared to a completely new building. Previous information about the effects of space allocation on dairy cows is scarce. The present results show that dairy cows kept in freestall barns are affected by a number of housing conditions. Low water trough capacity, lack of facilities for special needs cows and layouts with dead end alleys all resulted in decreased milk yield. Primiparous cows seem to be more sensitive about reduced space allocated and access to resources. Herd size, however, was not the reason for reduced milk yield. Decreased space allocation and required labour input, increased mechanization costs and milk yield are all effects of installing automatic milking. Building new or remodelling facilities, space allocation, building costs, required labour input and animal welfare must be considered. Saving space by allowing dead end alleys, skipping the separation area or reducing water trough capacity is absolutely not recommendable.