Fusarium infection and its effects on germination and deoxynivalenol content of oats and screening for resistance by VIS-NIR spectroscopic methods
Doctoral thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2425754Utgivelsesdato
2014Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Fusarium head blight (FHB) causes a great concern in Norway, and in the world at large, due to the mycotoxins produced by the causative pathogens. Different cultural practices, including deployment of resistant cultivars, are used to manage FHB and reduce mycotoxin contamination in cereal grains in general. However, specific studies on FHB of oats are scarce as compared to the high numbers found in wheat or barley. Therefore in this PhD study, the infection process of Fusarium spp. and the different parameters of resistance in oats (Paper I and II) and the feasibility of spectroscopic methods as screening tools in Fusarium-inoculated oat nurseries (Paper III and IV) are investigated. Aksfusariose eller Fusarium head blight (FHB) skaper stor uro i norsk kornproduksjon, så vel som i verda elles. Dette kjem i stor grad av dei mykotoksina (soppgiftene) som dei ansvarlege soppartane lagar. Ulike dyrkingstiltak, mellom desse bruk av resistente sorter, blir nytta for å styre unna infeksjon og redusere nivåa av mykotoksin i korna. Uheldigvis er havre lite granska i så måte, jamført med det store talet på studiar i kveite og bygg. Difor tar denne PhD-avhandlinga for seg problema med mykotoksin i havre: korleis Fusarium spp. infiserer plantene og kva for mål (parametrar) for resistens som er best å bruke i havre (artikkel I og II). Vidare tar avhandlinga for seg om det er mogleg å erstatte kjemiske målingar av toksin i havre dyrka med høgt smittepress i forsøksfelt, med spektroskopiske metodar (artikkel III og IV).