Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorWold, Anne-Berit
dc.contributor.advisorUhlen, Anne Kjersti
dc.contributor.advisorSkar, Siv Lene Gangenes
dc.contributor.advisorSeljåsen, Randi
dc.contributor.authorSøberg, Erkki-Einar
dc.date.accessioned2016-11-17T14:37:51Z
dc.date.available2016-11-17T14:37:51Z
dc.date.issued2016-11-17
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2421664
dc.description.abstractAquaponic research seemed to be characterized by experiments conducted in warm water systems while experiments in cold water systems were almost non-existent per August 2016. The main aim of this thesis was therefore to produce more data on the growth and development of plant species and cultivars in a cold water system. One preliminary study and one comparative study was conducted to examine the growth and development of the lettuce cultivars ‘Frillice’ and ‘Salanova Excite R2’, the coriander cultivar ‘Marino’ and the swiss chard cultivar ‘Bulls Blood’ when grown in an aquaponic system optimized for lettuce production. No significant difference between any of the growth parameters (yield, fresh weight of leaves and roots, fresh weight of leaves per rockwool cube, height and number of leaves, length of roots) and production system was found (p<0.05). The nutrient concentrations of plants, fish and water were analyzed. The largest ‘Frillice’ yield of 19540 g obtained in the preliminary monoculture study was higher than reported from other cold water experiments, but lower than reports from warm water experiments. Results from the comparative study showed that the highest aquaponic yield was produced by ‘Salanova Excite R2’ and ‘Frillice’. The average fresh weights of ‘Salanova Excite R2’ and ‘Frillice’ leaves were significantly higher than ‘Bulls Blood’ and ‘Marino’ leaves (p<0.05). The average leaf weights per rockwool cube of ‘Salanova Excite R2’ and ‘Frillice’ were significantly higher than the leaf weights per cube of ‘Marino’ and ‘Bulls Blood’ (p<0.05). ‘Marino’ produced both significantly heavier and longer roots when compared to the three other cultivars (p<0.05). ‘Salanova Excite R2’ obtained the highest number of leaves (p<0.05) and ‘Marino’ produced the tallest leaf average of all cultivars (p<0.05). The average fish weights and lengths were 122.37 g, 22.07 cm, and 177.67 g, 23.41 cm for bleke (Salmo salar L.) and brown trout (Salmo trutta), respectively. Brown trout was recommended for cold water aquaponic production because it achieved a higher harvest weight and grew faster than bleke. Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) and freshwater prawns (Macrobrachium rosenbergii) might also be good options for nutrient production in aquaponic systems. Nutrient concentrations were similar in the preliminary and comparative studies with the exception of higher sodium concentrations being found in both aquaponic plants and water in the comparative study.nb_NO
dc.description.abstractAquaponic forskning så ut til å være preget av eksperimenter utført i varmtvannsanlegg mens eksperimenter utført i kaldtvannsanlegg nesten ikke eksisterte per august 2016. Hovedmålet i denne oppgaven var derfor å produsere mer informasjon omhandlende vekst og utvikling av plantearter og sorter i et kaldtvannssystem. En innledende studie og en sammenliknende studie ble gjennomført for å undersøke vekst og utvikling av salatsortene ‘Frillice’ og ‘Salanova Excite R2’, koriandersorten ‘Marino’ og bladbetesorten ‘Bulls Blood’ i et akvaponisk system optimalisert for salatproduksjon. Det ble ikke funnet noen signifikant forskjell mellom vekstparameterne (avling, ferskvekt av blader og røtter, ferskvekt av blader per steinullkube, bladhøyde og -mengde, og rotlengde) og produksjonssystem (p<0.05). Næringsinnholdet i planter, fisk og vann ble analysert. Den høyeste ‘Frillice’ avlingen på 19540 g oppnådd i den innledende studien var høyere enn det andre kaldtvannseksperimenter oppnådde, men lavere enn det varmtvannseksperimenter oppnådde. Resultatene fra den sammenliknende studien viste at ‘Salanova Excite R2’ og ‘Frillice’ produserte den høyeste akvaponiske avlingen. Gjennomsnittlig ferskvekt av ‘Salanova Excite R2’ og ‘Frillice’ blader var signifikant høyere enn ‘Bulls Blood’ og ‘Marino’ blader (p<0.05). Gjennomsnittlig bladvekt per steinulltkube for ‘Salanova Excite R2’ og ‘Frillice’ var signifikant høyere enn bladvekt per steinullkube for ‘Marino’ og ‘Bulls Blood’ (p<0.05). ‘Marino’ røtter var både signifikant tyngre og lengre sammenliknet med de tre andre sortene (p<0.05). ‘Salanova Excite R2’ produserte signifikant flere blader enn alle andre sorter (p<0.05) og den største gjennomsnittlige bladhøyden ble produsert av ‘Marino’ (p<0.05). Gjennomsnittlig ferskvekt og lengde av fisk var 122.37 g, 22.07 cm og 177.67 g, 23.41 cm for bleke (Salmo salar L.) og brunørret (Salmo trutta). Brunørret ble anbefalt til kaldtvanns akvaponisk produksjon fordi den oppnådde høyere slaktevekt og vokste raskere enn bleke. Regnbueørret (Oncorhynchus mykiss) og ferskvannsreker (Macrobrachium rosenbergii) kan også være gode alternativer for produksjon av næringsstoffer i akvaponiske systemer. Næringsinnholdet var likt i de innledende og sammenliknende forsøkene med unntak av høyere natriumkonsentrasjoner funnet i både akvaponiske planter og vann i det sammenliknende forsøket.nb_NO
dc.language.isoengnb_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Ås
dc.rightsNavngivelse-Ikkekommersiell-IngenBearbeidelse 3.0 Norge*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/no/*
dc.subjectAquaponicsnb_NO
dc.subjectCoriandernb_NO
dc.subjectCilantronb_NO
dc.subjectSwiss chardnb_NO
dc.subjectLettucenb_NO
dc.subjectGrowthnb_NO
dc.subjectDevelopmentnb_NO
dc.subjectFoodnb_NO
dc.subjectProductionnb_NO
dc.subjectDWCnb_NO
dc.subjectDeep Water Culturenb_NO
dc.subjectTroutnb_NO
dc.subjectSalmonnb_NO
dc.subjectBlekenb_NO
dc.subjectSustainabilitynb_NO
dc.subjectCold water systemnb_NO
dc.subjectHydroponicsnb_NO
dc.subjectPolyculturenb_NO
dc.subjectMonoculturenb_NO
dc.titleThe growth and development of lettuce, coriander and swiss chard in a cold water aquaponic system optimized for lettuce productionnb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Agriculture disciplines: 910::Agricultural technology: 916nb_NO
dc.subject.nsiVDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Aquaculture: 922nb_NO
dc.subject.nsiVDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Fish health: 923nb_NO
dc.subject.nsiVDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Fisheries technology: 924nb_NO
dc.subject.nsiVDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Fisheries science: 920::Other fisheries disciplines: 929nb_NO
dc.subject.nsiVDP::Agriculture and fishery disciplines: 900::Agriculture disciplines: 910::Plant breeding, horticulture, plant protection, plant pathology: 911nb_NO
dc.source.pagenumber114nb_NO
dc.description.localcodeM-PVnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Navngivelse-Ikkekommersiell-IngenBearbeidelse 3.0 Norge
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Navngivelse-Ikkekommersiell-IngenBearbeidelse 3.0 Norge