Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorSigurd, Rysstad
dc.contributor.authorBjerkerud, Viel
dc.coverage.spatialNorwaynb_NO
dc.date.accessioned2016-09-01T11:19:08Z
dc.date.available2016-09-01T11:19:08Z
dc.date.issued2016-09-01
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2403444
dc.description.abstractTemaet for denne oppgaven er valg av riktig organisasjonsform for et samarbeid mellom landbruksprodusenter. Oppgaven ser spesifikt på hvorvidt SA-formen er en hensiktsmessig måte å organisere seg på, samt hvilke positive og negative sider SA-formen har for en virksomhet som EventyrSMAK, sammenlignet med et AS. EventyrSMAK er et nisjebasert salgssamvirke med geografisk tilknytning til Buskerud fylke. EventyrSMAK samler 30 medlemmer, som enten lager, bearbeider, selger eller serverer lokal mat, under et felles merke. Merkevarens omdømme står helt sentralt, og produktene som selges skal representere rein matglede, høy kvalitet og god dyrevelferd. Problemstillingen som oppgaven søker å finne svar på er følgende; Er SA-formen en egnet selskapsform for en virksomhet som EventyrSMAK? Problemstillingen er besvart ved hjelp av dybdeintervjuer med fem av EventyrSMAKs medlemsvirksomheter og nåværende daglig leder i EventyrSMAK. EventyrSMAKs hovedutfordring er å bygge en solid egenkapital som igjen kan gi et større handlingsrom for utvikling og vekst. EventyrSMAK er avhengig av at medlemmene ønsker å bidra i foretaket, noe SA-formens eierstruktur er med på å sikre. EventyrSMAK er et fellesskap og en sosial arena hvor det er sterke relasjoner mellom medlemmene og et felles ønske om at foretaket skal gå bra. Oppgaven konkluderer med at SA-formen er en egnet selskapsform for en virksomhet som EventyrSMAK fordi det er medlemmene og deres produksjon som står i sentrum. EventyrSMAK har primært ikke som mål å gå med stort overskudd. Hensikten er å sikre medlemmene best mulig avkastning i deres næringsvirksomhet. SA-formen antas å ivareta fellesskapet bedre enn et AS fordi alle medlemmene har like rettigheter uansett om man er liten eller stor. EventyrSMAK vil være avhengig av medlemmenes ekstrainnsats for videre drift og for å bevare merkevarens omdømme gjennom å sørge for kort avstand mellom produsent og forbruker.nb_NO
dc.description.abstractThe subject of this thesis is choosing the best organizational form for a joint venture between agricultural producers. The study looks specifically on whether the cooperative form is an ideal way to organize, and what positive and negative aspects the cooperative represent for a firm like EventyrSMAK, compared to an investor owned corporation. EventyrSMAK is a marketing cooperative with a geographical affiliation to the county of Buskerud. EventyrSMAK has 30 members, who produce, make, sell or serve local food, under one brand. The brand`s reputation is a central part of the company’s value and the products that they sell is supposed to represent clean food, high quality and good animal welfare. The main issue of this study is; Is the cooperative an ideal organizational form for a company like EventyrSMAK? The issue is answered with the help of personal interviews with five of the members in EventyrSMAK and the CEO of EventyrSMAK. EventyrSMAKs main problem is to build sufficient capital in the company, which again can provide opportunities for development and growth. EventyrSMAK is dependent on their members to contribute in and for the company, which the cooperative owner structure ensures. EventyrSMAK is also a community and a social arena where there are strong relations between the members, and members have a common desire for the company to do well. The study concludes that the cooperative organizational form is ideal for a company like EventyrSMAK, because the members and their production is the main focus. EventyrSMAK has no desire to achieve high profits, and all value created should go to the members, to ensure their continued business. The cooperative preserve the community better than an investor owned corporation because all members have equal rights regardless of their size. EventyrSMAK will be dependent on the members and their efforts to remain viable, and to preserve the brand`s reputation through maintaining a short distance between agricultural producers and consumersnb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Ås
dc.subjectSamvirkenb_NO
dc.subjectEventyrSMAKnb_NO
dc.subjectSA-foretaknb_NO
dc.subjectMatvaremarkedetnb_NO
dc.subjectTradisjonsmatnb_NO
dc.subjectKortreist matnb_NO
dc.subjectSelskapsformernb_NO
dc.titleEr SA-formen en egnet selskapsform for en virksomhet som EventyrSMAK?nb_NO
dc.title.alternativeIs the cooperative an ideal organizational form for a company like EventyrSMAK?nb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Social science: 200::Economics: 210::Business: 213nb_NO
dc.source.pagenumber71nb_NO
dc.description.localcodeM-ØAnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel