dc.contributor.advisor | Fredman, Peter | |
dc.contributor.advisor | Fossgård, Knut | |
dc.contributor.author | Elvestad, Anne-Mari | |
dc.date.accessioned | 2016-08-31T12:45:15Z | |
dc.date.available | 2016-08-31T12:45:15Z | |
dc.date.issued | 2016-08-31 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11250/2403160 | |
dc.description.abstract | Alt henger sammen med alt, i form av at det er mange faktorer som påvirker landskapet. Noen
av disse faktorene er utenfor vår kontroll, siden landskapet blir endret av naturen selv. Andre
faktorer kan vi påvirke ved forvaltning. Noen av disse er reiseliv, rovdyr, jakt og
landbruksnæring. De fleste av oss vil nok lett kunne se de forskjellige delene isolert sett, men
glemmer at alle disse faktorene henger nøye sammen med hverandre. Uten det landskapet og
den kulturen vi har i Norge har vi ingenting å vise turistene. Det landskapet vi kjenner til her i
landet er opparbeidet gjennom mange tusen år, både fra naturens side, men også fra
menneskelig aktivitet. Vi har i Norge det man kan kalle det varierte landskapet, der man ser
landbruk i sterk tilknytting til det ellers så ville landskapet, med høye fjell og dype fjorder.
Det er dette særpreget som vi har i Norge, mange turister kommer for å se. Hadde vi ikke hatt
dette særpreget, hadde vi ikke kunne forsvare den høye prisen som turistene må betale når de
kommer til Norge. Land som Alaska, Chile og New Zealand har mye av det samme
landskapet, men kan ikke tilby det varierte landskapet som vi har i Norge. Hvis landskapet
blir gjengrodd kan det føre til at det varierte landskapet som gir Norge dette særpreget vil
forsvinne. Utsikten som mange turister i dag kan finne i store deler av landet vil bli borte, og
landskapet blir sett på som kjedelig.
Det er i Norge en lang tradisjon for å bedrive friluftsliv og vi har en unik allemannsrett som
gir alle rett til å ferdes fritt i utmarken i vårt langstrakte land. Mye av dette friluftslivet blir
utført ved turer i skog eller fjell. Siden bare 3 % av Norge er produktiv jord er vi avheng av de
utmarksresursene for å kunne produsere mat i Norge. Konflikten i forhold til kongeørn(Aquila
chrysaetos) og de fire store rovdyrene, jerv (Gulo gulo), gaupe (Lynx lynx), bjørn (Ursus
arctos) og ulv (Canis lupus)er stor og omfattende. Det er disse rovdyrene som i denne
oppgaven blir omtalt som rovdyr. Ved for store tap vil mange i beitenæringen gi opp og landet
vil gro igjen. I samband med disse dyrene er det også en vis frykt inne i bildet. Selv om
forskerne ikke mener at det er noen grunn til å frykte rovdyrene, kan man se at det er mange
som likevel har en frykt for dem. Norge har bosetting i hele landet, noe som betyr at en del av
befolkningen må leve med rovdyrene rett utenfor sin egen stuedør. Samtidig blir det flere og
flere som etterspør det lokale. Den lokale maten og den lokale tradisjon er i vekst innen
reiselivsnæringen. Her kommer også seterturisme inn i bilde, på noen av disse kan man både
få se hvordan maten blir til, samtidig som man kan få smake på den. Ut ifra mine
undersøkelser svarte omtrent alle mine respondenter at de synes det er trivelig å se dyr på
beite. Noe som tyder på at turistene liker å se dyr på utmark | nb_NO |
dc.description.abstract | Everything hangs together with everything, in the sense of the manny variables that influences
the landscape. Some of this is changed by the nature itself out of human control, while some
of it can be changed by humans managing the nature. Some of this is regulating tourism,
managing wildlife populations and livestock grazing. Most of us might easily see the
differences isolated, but forget that all this parts hangs together. Without the landscape and the
culture we have in Norway, we got nothing to attract tourists. The Norwegian landscape as we
know it is made through thousands of years, both from humans and nature itself. In Norway
we have what is called a landscape with differences, where we can see the agricultural
landscape combined with the wild landscape around it with high mountains and fjords. It is
this unique landscape that makes many tourists come here to visit and see what we got in
Norway. If we didn't had this special landscape to offer, we wouldn't be able to defend the
high prices tourists have to pay for norwegian goods and services. Other countries like USA,
Chile and New Zealand has much of the same landscape, but cant offer the same variety in the
landscape. If the landscape gets overgrown, it can result in the disapperance of the unike
variety of landscape in norway. If the landscape gets overgrown, the viewpoints can disepear
and tourists wil find norway a much less attractive travel destination. If viewpoints is lost to
overgrowth the tourists will see the norwegian landscape as boring.
In Norway there is long traditions in using the nature for recreation. We got a unik law called
allemannsretten, that allows everyone to travel free by foot in the nature.
very much of this nature based recreation outdoor is hiking in the forests and mountains.
Since only 3% of the norwegian land is used for agriculture, manny of the norwegian farmers
is depending on foodresourses from the wild to feed their livestock in addition to the grass
resources from their farming land they preserve for the winter. The livestock grazing in the
wild is not without problems. In Norway we got predators that pray on Norwegian farmers
livestock when grazing in the wild, mostly this is golden eagle (Aquila chrysaetos) and what
we in norway refers to as the four great ones, wolverine (Gulo gulo), Lynx (Lynx lynx),
brown bear (Ursus arctos) and wolf (Canis lupus). In this master thesis this specific predators
will be referred to only as predators. With great loss to predators manny farmers with
livestock will give up farming and the landscape will overgrow. Fear is also a disadvantage
for tourists and locals afraid of predators, although scientists have concluded people have
nothing to fear from the predators in Norway. In Norway we got settlements all over the
country, something that means a part of the Norwegian population have to live close to predators. At the same time there is a increasing demand for local food and tradition amongst
the tourists, like visiting a seter where the tourists can see how the food is made and get a
taste of it. In the results of my survey almost everyone of my respondents thought it was nice
to see livestock grazing, also in the wilderness. | nb_NO |
dc.language.iso | nob | nb_NO |
dc.publisher | Norwegian University of Life Sciences, Ås | |
dc.subject | Rovdyr | nb_NO |
dc.subject | Turisme | nb_NO |
dc.subject | Rondane | nb_NO |
dc.title | Turismens samspill med rovviltforvaltning og husdyr på utmarksbeite i Rondane | nb_NO |
dc.title.alternative | The Interplay of Tourism with Management of Predators and Livestock Grazing at Outlying Fields in Rondane | nb_NO |
dc.type | Master thesis | nb_NO |
dc.source.pagenumber | 75 | nb_NO |
dc.description.localcode | M-REIS | nb_NO |