Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorPettersen, Inger Johanne
dc.contributor.advisorGladheim, Arve
dc.contributor.authorSveen, Inger Johanne Helth
dc.date.accessioned2016-08-23T09:25:44Z
dc.date.available2016-08-23T09:25:44Z
dc.date.issued2016-08-23
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2400993
dc.description.abstractTemaet for denne oppgaven er bruken av økonomistyring i en samvirkekontekst, nærmere bestemt har studien sett på hvordan ledelsen i samvirkebedrifter bruker styringsverktøy for å nå strategiske mål. I Norge er samvirkeformen særlig mye brukt i organisasjoner knyttet til landbruket, og blant Norges sterkeste merkevarer finner vi samvirkeorganisasjoner som Tine, Nortura og Felleskjøpet. Samvirke-organisasjonene har det til felles at det er medlemmene som er bårde eiere og brukere av organisasjonen. Dette kan by på utfordringer for styrene med å skulle utforme strategier i spennet mellom forening og forretning. Samvirkeorganisering dukket for alvor opp i det norske landbruket tidlig i forrige århundre. Målet var å bedre primærprodusentenes økonomiske kår og middelet var økt markedsmakt og vertikal integrasjon. Det at primær-produsentene fortsatt benytter samvirkeorganiseringen i betydelig grad for å nå sine mål gjør at det er interessant og relevant å studere hvordan disse organisasjonene fungerer. Problemstillingen for oppgaven er som følger: Hvordan bruker ledelsen i en samvirkeorganisasjon styringsverktøy for å oppnå strategiske mål? Problemstillingen søkes besvart ved å benytte produsentsamvirket Gartnerhallen SA (GH) som case. Besvarelsen bygger på teori innen strategi, styringssystemer, økonomistyring og samvirketeori, samt intervju med fem respondenter tilknyttet GH. Funn fra studien indikerer det strategiske samarbeidet nedstrøms i verdikjeden gjør det overordnede målet om leveringsgrad viktig, mens samvirkeorganisasjonen som en forlengelse av den enkelte produsents virksomhet gjør det overordnede målet om omsetningsøkning viktig. Styringsverktøyene og oppfølgingen i GH later til å være forskjellig på strategisk og på operativt nivå. Ut fra funnene konkluderer studien med at administrasjonen og styret i GH i stor grad bruker en blanding av mål- og resultatstyring og klanstyring for å nå strategisk viktige mål, med et spesielt fokus på mål for leveringsgrad og økt omsetning. Dette viser i tillegg at man bruker et bredt spekter av styringsverktøy i organisasjonen.nb_NO
dc.description.abstractThis study addresses the use of management accounting in the context of a co-operative. More precisely, this study looks at how the managers of co-operatives uses management controls in order to achieve strategic goals. Co-operatives are particularly predominant in the Norwegian agricultural sector, and amongst the strongest brands in Norway, we find co-ops such as Tine, Nortura and Felleskjøpet. Cooperatives are businesses owned and run by and for their members. This represents a potential challenge for the board of directors, who have the job of developing a strategy in the stretch between being a union and a corporation. In Norway, agricultural co-operatives started to emerge and become commonplace in the early 20th century. The introduction of the co-ops was due to the wish of improving the finances of the primary producer. In order to achieve this, the producers sought to increase their market power by means of vertical integration. The fact that the primary producers to this day uses the co-operations in order to achieve their goals makes studying how these organizations function interesting. The primary issue of this study is: How does the management and leaders of a co-operative use management controls in order to achieve strategic goals? The issue is answered by using the producer co-operative Gartnerhallen SA (GH) as a case. The study builds its arguments on theories from the fields of strategy, management control, management accounting and theory of co-operatives, and findings from five interviews with respondents from GH. Findings indicate that the degree of delivery as a particularly important goal because of the strategic cooperation downstream in the value chain. Since GH is a producer co-operative, inherently integrated with its suppliers (the owners), the goal of increased financial turnover is equally important. The management controls used by GH is found to be different depending on whether you look at the strategic or the operative level of the organization. The findings in the study leads to the conclusion that GH uses a mix of scorecards and clan control in order to achieve important goals, and that the goals mentioned above are of critical strategic importance for the organisation. In addition, the study shows a considerable width in the management controls used in the organization.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Ås
dc.rightsNavngivelse-Ikkekommersiell-IngenBearbeidelse 3.0 Norge*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/no/*
dc.subjectSamvirkenb_NO
dc.subjectGartnerhallennb_NO
dc.subjectØkonomistyringnb_NO
dc.subjectStrategisk økonomistyringnb_NO
dc.subjectKlanstyringnb_NO
dc.titleØkonomistyring i samvirkeorganisasjoner - en casestudie av et produsentsamvirkenb_NO
dc.title.alternativeManagement accounting in co-operatives - a case study of a producer co-operativenb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.subject.nsiEconomicsnb_NO
dc.source.pagenumber97nb_NO
dc.description.localcodeM-ØAnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Navngivelse-Ikkekommersiell-IngenBearbeidelse 3.0 Norge
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Navngivelse-Ikkekommersiell-IngenBearbeidelse 3.0 Norge