Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorClewing, Corinna Susanne
dc.contributor.authorEikenæs, Regine
dc.coverage.spatialNorge, Oslonb_NO
dc.date.accessioned2016-07-27T11:13:55Z
dc.date.available2016-07-27T11:13:55Z
dc.date.issued2016-07-27
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2397288
dc.description.abstractStadig fleire er interessert i å drive med urbant landbruk, og det er eit auka fokus på dei positive effektane det kan ha for både menneske og miljø. Dette gjeld også for Oslo, kor det dei siste åra er sett i gang ei rekke nye initiativ innan urbant landbruk. Denne masteroppgåva ser på korleis ein kan nytte offentlege rom i Oslo indre by som produktivt landskap, samtidig som dei skaper gode møteplassar og bidreg til aktivt byliv. Oslo er i sterk vekst, og fleire menneske er med og bidreg til ein livleg by. Men det betyr også at det vert press på byens eksisterande grøne areal når byen fortettast. Det er viktig å bevare og styrke ein god grønstruktur som forsyner byen med nødvendige økosystemtenester, og fleire urbane landbruksprosjekt vil bidra til meir natur i byen. Med press på eksisterande areal er det interessant å sjå på kva ulike plassar som kan tas i bruk for slike prosjekt, og kva former det urbane landbruket kan ta. Å drive med urbant landbruk er noko som mange ulike grupper kan engasjere seg i og ha glede av. Dette er eit godt utgangspunkt for å nytte offentlege rom til prosjekt som kan skape rom for møte mellom ulike grupper i samfunnet. Her møtes ein i ein felles aktivitet kor alle kan bidra på sine måtar. Mange har eit distansert forhold til mat og kor den kjem frå. Vi er vane med at andre produserer maten vi et, og at andre handterer avfallet vårt. Urbant landbruk kan synleggjere dei ulike delane av matsystemet, slik som matproduksjon, avfallshandtering, transport og økonomi. Gjennom å ta del i eit urbant landbruksprosjekt vert folk naturleg konfrontert med desse ulike delane av matsystemet. Ein kan sjå seg sjølv og si eiga rolle i denne større samanhengen. Å spreie kunnskap om matsystemet og dets ulike delar kan bidra til at fleire tar gjennomtenkte val når det gjeld kva og korleis vi handlar, et. Desse vala påverkar byen vår. Denne masteroppgåva ser på korleis ein kan nytte offentlege rom i Oslo indre by som produktivt landskap, samtidig som dei skaper gode møteplassar og bidreg til aktivt byliv. Spørsmål som vert stilt er kva potensiale som finnes i dei offentlege romma, og på kva måtar urbane landbruksprosjekt kan frammast og drivast. Formålet med oppgåva er å bidra med innspel i diskusjonen om korleis Oslo kan utvikle seg med fokus på grøne, produktive areal som arena for sosialt fellesskap og læring. Oppgåva ser på ulike aspekt ved urbant landbruk inspirert av ei rekke prosjekt både frå Norge og utlandet. Den ser på kva utgangspunkt Oslo indre by har for urbant landbruk med tanke på kva ressursar som finnest i byen når det gjeld areal og menneska som bur her. Og den tar for seg kva utfordringar i samfunnet urbane landbruksprosjekt kan vere ein del av løysinga på. Oppgåva kjem med innspel til korleis det kan leggast til rette for urbant landbruk, og ei oversikt over forslag til plassar som kan eigne seg for prosjekt vert presentert. Fleire typar prosjekt som er særleg aktuelle for Oslo indre by vert trekt fram, med eksempel på område som kan nyttast for dette. Eg håper oppgåva kan inspirere til å sjå urbant landbruk sitt mangfaldige potensiale som ein viktig del av framtidas by.nb_NO
dc.description.abstractA growing number of people are interested in engaging with urban agriculture, and the focus on the positive effects it has on both people and environment is increasing. This is also true for Oslo, which has seen a lot of new urban agriculture initiatives the last years. This master thesis is looking at how one can use public spaces in the central parts of Oslo as productive landscapes, and at the same time create good meeting places that contributes to active city life. The population of Oslo is rapidly increasing, this will contribute to a lively city filled with people of different backgrounds and culture. However, this also means that the city´s existing green spaces are under pressure as they are needed for many other purposes such as housing. It is important to preserve and to strengthen a green structure that provides the city with necessary ecosystem services. Urban agriculture can contribute to more nature in the city. With the pressure on green areas it is interesting to look at different places that can be used for the purpose of such projects, and at what forms urban agriculture can have. Urban agriculture is something that a lot of different groups can participate in and enjoy. Projects that wishes to improve inclution in society, can take advantage of this. Through urban agriculture one can meet others and take part in a common activity where everyone can contribute in different ways. Urban agriculture can make people become aware of the food system, such as food production, waste disposal, transportation and economy. Many people have a distanced relationship to food and where it is coming from. We are used to other people producing our food, and that other people manage our waste. Through participating in urban agriculture people naturally get confronted with these different parts of the food system. People can see themselves and their role in the bigger picture. To spread knowledge about the food system and its different parts can contribute to more people taking conscious choices when buying, eating, producing waste. These choices are affecting our city. This thesis aims to explore how one can use public spaces in the central parts of Oslo as productive landscapes, and at the same time create spots that encourage social gatherings that contribute to an active city life. Questions asked regards what potential lies in the public spaces, and in what ways urban agriculture can be promoted and operated. The purpose of the thesis is to contribute with inputs in the discussion about how Oslo can develop with a focus on green and productive areas as arenas for social community and learning. The thesis evaluates different aspects of urban agriculture based on a wide range of projects both in Norway abroad. It looks at the central parts of Oslo´s base for urban agriculture when it comes to what resources that exists in the city in both physical areas, and people. It addresses challenges in the city where urban agriculture can be a part of the solution. The thesis also makes suggestions to how to facilitate for urban agriculture, and an overview of suggested areas suitable for urban agriculture is presented. Several different types of projects that are relevant to the central parts of Oslo is highlighted, including examples of places where the different projects can be implemented. I hope that this thesis can inspire to see urban agriculture´s diverse potential as an important part of the city in the future.nb_NO
dc.language.isonnonb_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Ås
dc.subjecturbant landbruknb_NO
dc.subjecturban dyrkingnb_NO
dc.subjectOslonb_NO
dc.subjectbyutviklingnb_NO
dc.subjectgrønt og sosialt entreprenørskapnb_NO
dc.subjecturban agriculturenb_NO
dc.subjecturban farmingnb_NO
dc.subjectcity developmentnb_NO
dc.subjectgreen and social entrepreneurshipnb_NO
dc.titleDyrk Oslo - ein studie av urbant landbruk sitt potensiale i Oslo indre bynb_NO
dc.title.alternativeGrow Oslo - a study of agriculture´s potential in Oslonb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Social science: 200::Urbanism and physical planning: 230::Landscape planning: 236nb_NO
dc.source.pagenumber132nb_NO
dc.description.localcodeM-LAnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel