Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorFiltvedt, Rakel Elisabeth
dc.date.accessioned2016-02-15T13:14:34Z
dc.date.available2016-02-15T13:14:34Z
dc.date.issued2016-02-15
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2379104
dc.description.abstractThis master thesis highlights the importance of a knowledge manager being fully aware of the drive and desires of their employees, and in this case, Knowledge Workers. Previous research has shed light upon the fact that knowledge management, as well as motivation of knowledge workers is a field in need of more extensive research. As knowledge workers are a growing workforce in todays’ society, the focus on this group will be increasingly important in managing successful businesses. The thesis is based on the “Two-factor” theory formed by Fredrich Herzberg, arguing that there are two separate factors contributing to this; motivation and hygiene factors. He argues that motivation contributes to motivation, and that hygiene contributes to dissatisfaction upon absence. Whether this is the case fifty years later will be explored during the thesis. Performing interviews of two knowledge managers as well as sending out a questionnaire to their employees was the method used to encounter the answer to the research question, and to uncover other relevant results formed during the process. The results of this study concluded with the fact that not only was the previous theory formed by Herzberg perceived as a limitation in today’s business environment, it also suggests that education level has some form of impact on motivation regarding the work tasks in the businesses. Whether hygiene factors have the same effect on motivation and job satisfaction as motivation factors was also an interesting question which started to uncovered itself during the research. Furthermore, personalities contribute a great deal to motivation and job satisfaction, and one can conclude with the fact that creating a formula for managing and motivating knowledge workers may not serve its purpose.nb_NO
dc.description.abstractDenne masteroppgaven utdyper viktigheten av at kunnskapsleder er klar over drivkreftene hos sine ansatte, i dette tilfelle; kunnskapsarbeidere. Tidligere forskning har belyst at kunnskapsledelse, så vel som motivasjon av kunnskapsarbeidere er et udekket felt med sårt behov for videre utdyping. Da kunnskapsarbeidere er en voksende arbeidskraft i dagens samfunn, vil fokuset på disse bare bli mer betydningsfullt for å kunne lede suksessfulle bedrifter. Oppgaven er basert på «To-faktor» -teorien til Fredrich Herzberg som fokuserer på to typer faktorer: motivasjons – og hygienefaktorer. Herzberg argumenterer for at motivasjonsfaktorer bidrar til økt motivasjon, mens hygienefaktorer bidrar til mistrivsel om de ikke er tilstede. Gjelder dette i dagens samfunn, 50 år etter den grunnleggende teorien, vil bli utforsket i denne oppgaven. Det er blitt utført intervjuer av to kunnskapsledere, samt sendt ut et spørreskjema til deres ansatte for å besvare problemstillingen. Ytterligere resultater kom frem i prosessen og alle var relatert til hovedoppgavens essens. Resultatene konkluderte med, at den tidligere teorien utformet av Herzberg oppfattes som en begrensning i dagens definisjoner, i tillegg til at utdannelsesnivå også har innvirkning på motivasjon hva gjelder arbeidsoppgavene og stillingsnivå i bedriftene. Videre ser man at personligheter har en stor innvirkning på motivasjon og trivsel, og man kan konkludere med at det å skape en mal for å lede og motivere kunnskapsarbeidere ikke er formålstjenlig.nb_NO
dc.language.isoengnb_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Ås
dc.rightsNavngivelse 3.0 Norge*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by/3.0/no/*
dc.subjectMotivationnb_NO
dc.subjectJob Satisfactionnb_NO
dc.subjectTwo-factor theorynb_NO
dc.subjectKnowledge workersnb_NO
dc.subjectKnowledge managementnb_NO
dc.subjectHRnb_NO
dc.titleMotivation and job satisfaction : does Herzberg's "two-factor" theory apply to knowledge workers of today?nb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Social science: 200nb_NO
dc.subject.nsiVDP::Social science: 200::Economics: 210::Business: 213nb_NO
dc.source.pagenumber107nb_NO
dc.description.localcodeM-ØAnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Navngivelse 3.0 Norge
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Navngivelse 3.0 Norge