Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorAarset, Ingvill
dc.date.accessioned2014-10-29T09:19:26Z
dc.date.available2014-10-29T09:19:26Z
dc.date.copyright2014
dc.date.issued2014-10-29
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/224867
dc.description.abstractPå grunn av et sviktende inntektsgrunnlag og lav lønnsomhet innen landbruksnæringen, starter flere gårdbrukere opp med nye næringer. I 2012 utviklet Landbruks- og matdepartementet stortingsmeldingen ”Velkommen til bords». Et løft for bygdenæringer blir her lansert. Grønt reiseliv og Inn på tunet blir tatt frem som viktige næringer for et levedyktig lokalsamfunn og for å imøtekomme fremtidens velferdsbehov. Noen har valgt å satse på grønt reiseliv, andre på grønn omsorg (Inn på tunet), og atter andre på en kombinasjon av disse. For å belyse hvilke faktorer som spiller inn på disse næringene driftet sammen i en kombinasjon, ble følgende problemstilling utarbeidet: Kan grønt reiseliv og grønn omsorg kombineres på bedriftsnivå? Data ble samlet gjennom en kvalitativ undersøkelse i form av personlige dybdeintervju med syv respondenter. Utvalget av disse ble gjort på grunnlag av at de hadde en tilknytning til både grønt reiseliv og grønn omsorg. I tillegg var det en forutsetning at de hadde dyr på gården, for å se på hvilken rolle dyrene hadde i forhold til driften av disse næringene. Grønt reiseliv i form av gårdsturisme ble en løsning for mange, spesielt på 80-90-tallet da bygdeutvikling gav tilskudd til næringer som dette. Tall fra SSB viser at det har blitt færre som driver denne virksomheten de siste årene. Grønn omsorg er en annen form for tilleggsnæring som har hatt en stor oppsving de siste årene, mye på grunn av et økende behov innen helsesektoren. Innen grønn omsorg er det vanskelig å finne riktige tall fordi disse foretakene ikke er registrert på samme måte. Fra 2012 startet Matmerk en godkjenning for Inn på tunet bedrifter, som sørger for at bonden oppfyller kravene og har den riktige kompetansen. Utviklingen viser at Inn på tunet som næring er stekt økende. Abstract Because of declining revenues and low profitability in the agricultural industry, several farmers have started up new industries. In 2012 the Norwegian Ministry of Agriculture and Food published a White Paper about the matter, under the title "Velkommen til bords ". In this paper a boost for new rural industries is launched. Green Tourism and “Inn på tunet” (Green Care) are proposed as key industries for viable communities and as ways to accommodate future welfare needs. Some farmers have opted for Green Tourism, others for Green Care, and some have tried a combination of the two. In order to examine what factors impact these two kinds of industries when combined, this paper addresses the following question: Can Green Tourism and Green Care be combined as businesses? Data was collected through a qualitative study conducted as personal, in-depth interviews with seven respondents. The selection of the respondents was done on the basis of them having a connection both to Green Tourism and to Green Care. An additional condition was that there had to be farm animals on the farms, in order to see what role farm animals play in the operation of these industries. Green Tourism as Agritourism became the solution for many, especially in the 80’s and 90’s, when there were rural development subsidies to such industries. Data from Statistics Norway (SSB) indicate a decline in the number of such businesses in recent years. Green Care is another form of supplementary farming industry that has had a surge in recent years, largely because of growing needs in the health sector. For Green Care it is difficult to find adequate data because these businesses are not similarly registered. From 2012 Matmerk started certification of Inn på tunet-businesses, ensuring that the farmers meet the stated requirements and have the necessary expertise. The trend is that “Inn på tunet” is a rapidly growing industry.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Ås
dc.subjectGrønt reiseliv, Grønn omsorg, Helse, Natur, Dyr, Dyreassisterte intervensjoner, Gårdsturisme, Inn på tunet, Hanennb_NO
dc.titleKan grønt reiseliv og grønn omsorg kombineres på bedriftsnivå?nb_NO
dc.title.alternativeFarm tourism and green care combined as enterprise level?
dc.typeMaster thesisnb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel