Pollen chemical composition determined by infrared spectroscopy : species identification and environmental effects.
Master thesis
View/ Open
Date
2014-10-23Metadata
Show full item recordCollections
- Master's theses (IPV) [240]
Abstract
In this study pollen is collected from different populations of common and widespread plants in alpine and lowland habitats. Infrared spectroscopy was used to determine chemical composition of pollen. Although this is a relatively new method used in pollen research, it has a large potential due to simple and rapid analysis that enables economical study of numerous samples. It is found that pollen chemical composition varies between species and between populations of the same species. Different environments and populations contribute to these differences. These separations are mainly due to variations in carbohydrate content, but also proteins, lipids and sporopollenin. Separation between Ranunculus and grass species are due to more protein and sporopollenin in Ranunculus. Acclimatization seems to be affected by change in carbohydrate content. Ranunculus and grasses appeared to respond different at the climatic conditions. The separation between species seemed to be connected to taxonomy, pollination strategy and pollen grain morphology. The variation of carbohydrates in alpine and lowland habitat can be connected to different need for energy reserves, so that pollen tube growth can still occur at low temperatures.
Sammendrag
I dette studiet er det samlet pollen fra plantens naturlige habitat. Dette er arter som har stor utbredelse og ble samlet i ulike populasjoner fra et alpint og et lavland miljø. For å finne kjemiske komponenter som kan kobles til innhold i pollen har det blitt brukt infrarød spektroskopi, som er en relativ ny metode innenfor pollenforskning. Rask og enkel utførelse gjør det mulig å få undersøkt mange pollenprøver. Det ble erfart at denne metoden egnet seg godt til å skille pollen innhold mellom ulike arter, i tillegg til å skille mellom klimatiske miljøer og ulike populasjoner. Karbohydrater var det som i hovedsak var årsaken til oppdelingen, men også lipider, proteiner og sporopollenin hadde innvirkning. Ranunculus skilte seg tydelig ut fra gressene ved å ha mer proteiner og sporopollenin. Det kan se ut som at tilpasning til et alpint miljø skyldes endring av karbohydrater. Det viste seg at Ranunculus og gressartene reagerte noe ulikt på klimatisk endring. Årsaken til variasjonene mellom arter blir koblet til pollenkornets utseende, pollineringsstrategi og slektskap. Ulike behov for karbohydrater mellom klimatiske miljø blir knyttet til tilpasning av pollenkornet energilager slik at det på en bedre måte kan utføre vekst av pollenslange.