Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorChristoffersen, Kolbjørn
dc.contributor.authorStendal, Irene
dc.date.accessioned2012-08-30T10:21:30Z
dc.date.copyright2012
dc.date.issued2012-08-30
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/187671
dc.description.abstractDenne masteroppgaven undersøker mulige forbedringer ved implementering av Lean-metoden i en produksjonsbedrift, Kaffehuset Friele AS. Kaffemarkedet i Norge er preget av sterke konsumenter og høy variasjon i råvarepriser. Kombinasjonen av dette har ført til et behov for bedre kostnadskontroll knyttet til drift. Lean-metoden fokuserer på kundeverdi og eliminering av unødvendige prosesser. Den består av en grunnleggende ledelsesfilosofi, hvor målet er at de fleste avgjørelser skal treffes så nært den operative driften som mulig. Den består også av en rekke operasjonelle verktøy som kan brukes for å oppnå et gjennomgående fokus på kundeverdi i en bedrift. Gjennom casestudie og aksjonsforskning undersøker denne oppgaven hvilke effekter Lean-metoden vil ha hos casebedriften. Oppgaven fokuserer på enkelte produksjonslinjer og hvilke forbedringer innføring av enkelte Lean-verktøy vil medføre. Den vurderer videre om et fokusområde knyttet til den enkelte produksjonslinje er for begrensende for bedriften. To produksjonslinjer og tilhørende produkter er utgangspunktet for analysene som er gjennomført. Oppgaven fokuserer på prosessforbedringer knyttet til omstillingsprosesser, arbeidsoppgaver, vedlikehold av maskiner, produksjonsplanlegging og kontrollsystem for ferdigvarelager. Disse prosessforbedringene er bundet sammen gjennom en overordnet verdistrømsanalyse. Oppgaven har gitt verdifull innsikt i hvordan Lean-metoden kan brukes i et nytt miljø. Analysene indikerer at Kaffehuset Friele kan redusere intern variabilitet ved hjelp av Lean-metoden. Reduksjon i produksjonstopp og venting, og en økning av operatørenes kompetanse, er forventede resultater dersom bedriften implementerer Lean. Videre viser analysen at bedriften burde utvide fokusområdet fra enkelte produksjonslinjer, og legge kundeetterspørsel til grunn for produksjonsplanlegging og lagerhåndtering.no_NO
dc.language.isonobno_NO
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Ås
dc.subjectLeanno_NO
dc.subjectSMEDno_NO
dc.subjectTPMno_NO
dc.subjectKaffeproduksjonno_NO
dc.titleSlank kaffe : implementering av Lean-metoden hos Kaffehuset Friele ASno_NO
dc.title.alternativeCoffee on a diet : implementing Lean production at Kaffehuset Friele ASno_NO
dc.typeMaster thesisno_NO
dc.subject.nsiVDP::Social science: 200::Economics: 210no_NO
dc.description.embargo2017-05-15
dc.source.pagenumber96no_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel