Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorLinaker Dahl, Yan
dc.contributor.authorJohnsen, Jøran
dc.date.accessioned2012-05-24T12:13:26Z
dc.date.available2012-05-24T12:13:26Z
dc.date.issued2012-05-24
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/187428
dc.description.abstractDenne oppgaven tar for seg en bransjen i endring. Dagligvarehandelen er i dag preget av sterk konkurranse mellom fire store paraplykjeder. Butikker som tilhører de ulike paraplykjedene er i stor grad preget av definerte rutiner og produkter for å følge konseptstrategien. Dette er rutiner som ofte har oppstått som følge av toppstyrte beslutninger. Vi argumenterer for at de etablerte rutinene aldri er optimale, grunnet ufullstendig informasjon og begrenset rasjonalitet. Dette gjør at medarbeideren med sin operative kunnskap har en rolle når det gjelder både utforming- og forbedring av rutiner. Dagligvarehandelen har grunnet den sterke konkurransen et stort fokus på resultater og marginer. Denne oppgaven springer ut av en tro på at medarbeidernes tause kunnskap kan bidra til å øke disse marginene igjennom ideer til- og gjennomføring av innovasjon. Vår hovedproblemstilling vil medarbeiderdrevet innovasjon (MDI) gi effekt i dagligvarehandelen besvares av to forskningsspørsmål. Disse to undersøker rommet for MDI i bransjen og om MDI kan benyttes som et verktøy for måloppnåelse. Dette er svært sentralt å påvise dersom bransjen skal rette sin oppmerksomhet mot temaet. Vi finner i denne studien at rommet for MDI fremstår som tilstedeværende, men begrenset. Det som begrenser rommet er i første omgang manglende insentiver- og manglende strategisk fokus tilknyttet medarbeiderdeltagelse i form av ideer til endring og forbedring. Videre har medarbeiderne i dagligvarehandelen intet mandat for å bidra med kreativitet og innovasjon. Et sentralt funn er at medarbeiderne ikke opplever at de har mer operativ informasjon enn ledelsen. Dette gjør at rommet for MDI i teorien skulle vært begrenset da dette peker på lav grad av asymmetrisk informasjon. Lederne hevder i intervju at de anser ideer og tilbakemeldinger fra medarbeiderne som svært nyttige. Dette underbygger at det faktisk eksisterer asymmetrisk informasjon. Studiet konkluderer med at dersom MDI skal ha en effekt i dagligvarehandelen bør rommet for MDI utbedres. Denne utbedringen bør komme igjennom et strategisk fokus, insentiver og et tydelig definert mandat for medarbeiderdeltagelse. Videre kan vi ikke konkludere med at MDI kan nyttes til måloppnåelse da vi ikke har klart å påvise dette. Vi har derimot klart å påvise at innføringen av prinsipper tilknyttet MDI påvirker miljøet for MDI. Dersom MDI ble innført i et langsiktig tidsperspektiv kan vi ikke utelukke at det ville hatt effekt i dagligvarehandelen.no_NO
dc.language.isonobno_NO
dc.subjectmedarbeiderdrevet innovasjonno_NO
dc.subjectMDIno_NO
dc.titleVil medarbeiderdrevet innovajson gi effekt i dagligvarehandelen?no_NO
dc.title.alternativeWill employee driven innovation have effect in retailing?no_NO
dc.typeMaster thesisno_NO
dc.subject.nsiVDP::Social science: 200::Economics: 210::Business: 213no_NO
dc.source.pagenumber130no_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail
Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel