Show simple item record

dc.contributor.authorStene, Kim F.
dc.date.accessioned2011-10-10T09:56:24Z
dc.date.available2011-10-10T09:56:24Z
dc.date.issued2011-10-10
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/186341
dc.description.abstractI denne masteroppgaven ble forholdet mellom glukose- og fruktoseinnhold i potet undersøkt ved hjelp av High Performance Anion Exchange Chromatography med Pulsed Amperometric Detection (HPAEC-PAD) (se kapittel 3.1). Nøyaktigheten ved kvantitativ bestemmelse av sukker i potet for tre forskjellige hurtigmetoder ble også undersøkt. De tre hurtigmetodene var blodsukkermåler (BSM), reflektometer (RM) og Fourier-transform infrarød-spektroskopi (FT-IR). Innhold av glukose i potet ble brukt for å sammenligne analysemetodene, og HPAEC-PAD ble benyttet som referansemetode (se kapittel 3.2). To ulike prøveopparbeidings- metoder ble også sammenliknet for å undersøke om metodene påvirket resultatet for kvantitativ bestemmelse av glukose, fruktose og sukrose i potet. Den ene metoden var basert på potetjuice mens den andre metoden var basert på frysetørket potet (se kapittel 3.3). Det ble ikke funnet noe konstant forhold mellom glukose- og fruktoseinnhold i potetsortene undersøkt. I følge resultatene i denne oppgaven kan dermed ikke innhold av det ene sukkeret predikeres ut fra målt innhold av det andre. Undersøkelsen av hurtigmetodene viste at ingen av metoden var like nøyaktig som referansemetoden. Reflektometer og FT-IR var mest nøyaktig, mens BSM var minst nøyaktig. Alle metodene kan derimot brukes for å gi relativt nøyaktig svar på innhold av glukose i potetjuice. For sammenlikningen av prøveopparbeidingsmetoder var det for få prøver til å si noe sikkert hvorvidt det var forskjell mellom metodene med hensyn til målt innhold av de ulike sukkerene.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.subjectpotatoesen_US
dc.subjectsugarsen_US
dc.subjectchromatographyen_US
dc.subjectmethodsen_US
dc.titleUndersøkelse av industrirelevant metodikk for hurtig kvantifisering av sukker i poteten_US
dc.title.alternativeInvestigation of methods with industrial relevance for rapid quantification of sugars in potatoen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.subject.nsiVDP::Technology: 500::Food science and technology: 600en_US
dc.source.pagenumber67en_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record