Metabolism of phytoestrogens in dairy cows- effect of botanical composition of silages
Master thesis
View/ Open
Date
2011-08-25Metadata
Show full item recordCollections
- Master's theses (IHA) [318]
Abstract
Sammendrag
Omsetjing av isoflavona; biochanin A, genistein, formononetin, daidzein, equol og prunetin, lignana; matairesinol, secoisolariciresinol, enterodiol og enterolakton og coumestanet coumestrol er undersøkt. Studia har som mål å beskriva omsetjinga av planteøstrogen hjå mjølkekyr, og sjå på moglegheiter for å påverka innhaldet av planteøstrogen i mjølk. Fire kyr (Norsk Raudt Fe) var brukt i eit 4x4 latinsk kvadrat, med fire ulike surfôrtypar; raudkløver, artsrik eng, raigras og timotei. Konsentrasjonen av planteøstrogen vart målt i fôr, bladmagefasar,
gjødsel, urin og mjølk. Til analysar vart veskekromatografi (LC)-massedeteksjons
((MS)/MS) teknikken nytta (LC-(MS)/MS). Omsetjing i vom/nettmage og i tarmkanalen, samt overføringsgrad til mjølk er berekna.
Den høgaste konsentrasjonen av isoflavonar vart funne i raudkløver surfôr, og lågast i surfôr av timotei. For lignanar var det omvendt. Planteøstrogena vart i stor grad omsett i
vomma/nettmagen. Omsetjinga av biochanin A og genistein var størst på raukløver-dietten og lågast på timotei-dietten. I omasum vart det funne ein større mengde av endogene lignanar; enterodiol og enterolakton, enn inntaket av secoisolariciresinol og mateiresinol. Dette indikera at det finnes andre og ukjende forløparar til endogene lignan i fôret. Isoflavonar og
coumestrol følgde hovudsakeleg store partiklar ved passasje ut av nettmage, mens lignanar i større grad var fordelt mellom fasane. Skilnadar i konsentrasjon av planteøstrogen mellom diettar vart i stor grad redusert gjennom fordøyelses-kanalen, og for ein del planteøstrogen var det ingen effekt av diett på konsentrasjon i gjødsel. Konsentrasjonen av planteøstrogen i mjølk var aukande ved aukande konsentrasjon i fôret. Raudkløver-dietten hadde den høgaste
konsentrasjonen av isoflavonar i mjølk og equol var dominerande. Det ser ut til at det er mogleg å påverka innhaldet i mjølk via fôring, men effekten er minkande ved aukande konsentrasjon i fôret. Abstract
Metabolism of the isoflavones biochanin A, genistein, formononetin, daidzein, equol and prunetin, the lignans matairesinol, secoisolariciresinol, enterodiol and enterolactone and the
coumestan coumestrol was investigated to study the metabolism of phytoestrogens in dairy cows, and the possibilities to influence the content in milk. Four Norwegian Red Cows where allocated in a 4x4 latin square with four different silages. Silages had different botanical composition; red clover, botanical diverse, perennial ryegrass and timothy. The concentration of phytoestrogens was measured in feeds, omasum phases, feces, urine and milk by using the liquid chromatography (LC)-mass spectrometry (MS)/MS technique. Metabolism in reticulorumen and in digestive tract as well as apparent recovery in milk was calculated.
Concentration of isoflavones was highest in red clover silage and lowest in timothy silage. For lignans it was the opposite. Phytoestrogens was extensively metabolized in reticulo-rumen.
Biochanin A and genistein had the highest metabolism on the red clover diet and lowest on timothy. A number of unknown lignans was metabolized to the mammalian lignans enterodiol and enterolactone in the reticulo-rumen. When passing to omasum, isoflavones and coumestrol mainly followed large particles, while lignans was in greater extent evenly distributed between phases. Through the digestive system, differences in content of
phytoestrogens between diets became smaller or disappeared. The concentration of isoflavones in milk was increasing with increasing intake. Red clover diet had the highest concentration of isoflavones in milk, with a dominance of equol. It appears that concentration of phytoestrogens in milk can be manipulated trough intake, but the effect is diminishing with increasing concentration in feeds.
Publisher
Norwegian University of Life Sciences, ÅsRelated items
Showing items related by title, author, creator and subject.
-
Associations among nutrient concentration, silage fermentation products, in vivo organic matter digestibility, rumen fermentation and in vitro methane yield in 78 grass silages
Weiby, Kim Viggo Paulsen; Krizsan, Sophie Julie; Eknæs, Margrete; Schwarm, Angela Dagmar; Whist, Anne Cathrine; Schei, Ingunn; Steinshamn, Håvard; Lund, Peter; Beauchemin, Karen A.; Dønnem, Ingjerd (Peer reviewed; Journal article, 2022) -
Milk production of Norwegian Red dairy cows on silages presumed either low or optimal in dietary crude protein content
Sagaye, Alemayehu Kidane; Øverland, Margareth; Mydland, Liv Torunn; Prestløkken, Egil (Journal article; Peer reviewed, 2018) -
A comparison of organic grass-clover silages from primary growth and regrowth in dairy cows
Naadland, Sondre Stokke (PhD Thesis;2016:24, Doctoral thesis, 2017-12-06)The annual milk yield of Norwegian organic dairy cows increased by 18% in 2013 compared to 2007 levels. The increased milk yield in this period was achieved by increased levels of concentrate feed in the diet. Given that, ...