Browsing Faculty of Biosciences (BioVit) by Subject "VDP::Landbruks- og Fiskerifag: 900"
Now showing items 41-60 of 89
-
Factors affecting the behaviour of horses when ridden, with emphasis on bridles and other equipment used to control behaviour
(Master thesis, 2020)The horse is usually controlled through use of some form of equipment and pressure. This thesis explores type and fit of riding equipment, especially bridles, and how they affect ridden horse behaviour. A review of relevant ... -
Factors affecting urea levels in goat milk
(Master thesis, 2021)The optimal milk urea level for Norwegian dairy goats is not known, and further study on the area is required if to be used as an indicator of efficiency in nitrogen metabolism. The aim of this study was to examine factors ... -
Feed intake, nutrient digestibility, growth performance and general health of piglets fed increasing levels of yeast
(Master thesis, 2017)In Norway, the climatic conditions and limited agricultural area impedes production of protein-rich plant-feedstuff, leading to the current dependency of import of soybeans. Norway has large forest areas, which constitute ... -
Feminist Agroecology: Perspectives from Female Farmers in Norway
(Master thesis, 2022)Agroecology is a solution to transform food systems and meet the multifold crises of climate, biodiversity loss, food insecurity and social inequality. These crises impact people differently based on gender, ethnicity, ... -
Fine mapping of a QTL for white markings on chromosome 23 in Scandinavian Fjord horses.
(Master thesis, 2022)In Fjord horses, it is undesirable to have extensive white markings on the head or legs. White markings tended to be multifactorial pleitropic traits with phenotypic effects not solely restricted to coat colour but a variety ... -
Fish welfare and color of skin and fillets of Atlantic Salmon from two genetic lines exposed to repeated hypoxia prior to harvesting
(Master thesis, 2022)Oxygen is a fundamental necessity for the fitness and survival of Atlantic salmon. Hypoxia is reduced access to oxygen and low levels of oxygen in body tissues, which affects the welfare, immune response, and product quality ... -
Forekomst av sub-klinisk melkefeber hos Norsk Rødt Fe (NRF) : en pilotstudie ved Senter for husdyrforsøk
(Master thesis, 2018)Denne oppgaven består av en teoridel og egne undersøkelser. I teoridelen blir ulik litteratur knyttet opp mot ubalanse i mineraltilførselen og risiko for utvikling av sub-klinisk melkefeber gjennomgått. Melkefeber er en ... -
Fornying av økologisk eng : effekt av dekkvekst, såmåte og såmengd på avling og fleirårig tofrøblada ugras
(Master thesis, 2020)Dei grovfôrbaserte husdyrproduksjonane er berebjelken i norsk matproduksjon og om lag 2/3 av jordbruksarealet i Noreg vert nytta til å dyrka grovfôr. Integrert plantevern (IPV) er lovfesta, og det er trong for å utvikla ... -
Fôring av melkekyr etter en standard laktasjonskurve sammenlignet med en dynamisk tilnærming av laktasjonskvurven
(Master thesis, 2017)Fôring av melkekyr gjøres etter valg av en fôringsstrategi, der utførelsen vil ha en direkte påvirkning på laktasjonskurvens form. Fôret utgjør ca. 70 % av de variable kostnadene i melkeproduksjonen (Tine Rådgiving 2012), ... -
Fôrinntak, ete- og drøvtyggingsåtferd hjå NRF kyr gitt ein fullfôrrasjon med gradert nivå av raudalgar (Asparagopsis taxiformis)
(Master thesis, 2022)Denne oppgåva består av ein litteraturdel og ein forsøksdel. Litteraturdelen tek i hovudsak føre seg faktorar som påverkar ete- og drøvtyggingsåtferda til kyr, samt litt generelt om fordøyingssystemet, mjølkeproduksjon og ... -
Fôropptak hos søyer av en liten og en stor sauerase: Effekt av rase og kroppsvekt
(Master thesis, 2021)I Norge holdes sauen inne i perioder utenom sommerhalvåret, og grovfôr er den viktigste fôrressursen i innefôringsperioden. Kunnskap om fôropptaket er derfor viktig for å kunne lage en fôrrasjon som er tilpasset de enkelte ... -
Fôropptak, fordøyelighet, tilvekst og generell helse hos smågris fôret med økende nivåer insektmel fra larver av svart soldatflue
(Master thesis, 2019)I Norge er vi i dag avhengig av å importere proteinrike fôringredienser, grunnet våre krevende klimatiske forhold og begrensede dyrkbare arealer. Det jobbes med å finne alternative proteinkilder, som kan produseres uten å ... -
Frøutvikling og modning av åkerbønne (Vicia faba L.) under norske dyrkingsforhold
(Master thesis, 2021)Åkerbønne (Vicia Faba L.) er en vekst med lang veksttid, noe som kan by på utfordringer ved dyrking i Norge. Målet med denne oppgaven var å undersøke frøutviklingen og modningsforløpet i åkerbønne under norske dyrkingsforhold, ... -
Functional analyses of FvMYB46-CRISPR/Cas9-edited Fragaria vesca plants
(Master thesis, 2021)One of the biggest humanitarian challenges in the world today is food security. Improving food production requires improvement in the productivity of existing crops. Plant diseases are major causators of crop yield losses, ... -
Genetic analyses of heart- and lung volume and correlations to mortality in pigs
(Master thesis, 2021)The occurrence of sudden cardiac death in pigs (Sus scrofa domestica) is a known problem. Sudden death of pigs causes economic consequences for the farmers and is a challenge for animal welfare. Compared to the wild boar, ... -
Genetic diversity, selection signatures and nutritional composition of enset (Ensete ventricosum) from Ethiopia
(PhD thesis;2023:50, Doctoral thesis, 2023)Most of the agrobiodiversity exists in the form of landraces and wild relatives in traditional smallholderbased farming systems. This diversity mainly exists among neglected and underutilized species, so called orphan ... -
Kan ulike salter og fysiologisk alder hos lagringspotet påvirke fasthet til potetbiter i potetsalat?
(Master thesis, 2017)Poteter blir høstet om høsten og lagret slik at de kan brukes hele året. Mills bruker på denne måten ferske poteter i potetsalat hele året. Etter kundeklager på for harde potetbiter i potetsalat har Mills begynt arbeidet ... -
Kjøttfekalvers tilvekst på utmarksbeite : effekt av rase og beitekvalitet
(Master thesis, 2019)I Norge har antall ammekyr økt kraftig det siste tiåret for å dekke den økende innenlandske etterspørselen etter storfekjøtt. Våre store uutnytta utmarksbeiteressurser gir muligheter for ekstensiv kjøttproduksjon på ... -
Klimasmart ammekuproduksjon : simulering av mulige tiltak på gårdsnivå med modellen HolosNorBeef
(Master thesis, 2020)For å bidra til begrensning av global oppvarming, arbeider det norske jordbruket for reduserte klimagassutslipp. Dette arbeidet skal ikke gå på bekostning av matsikkerheten (Regjeringen, 2019). En reduksjon i klimagasser ... -
Kornkvalitet i tre norske havresorter – og sortenes egnethet for havregrynproduksjon
(Master thesis, 2020)Havre er en god kilde til viktige næringsstoffer som karbohydrater, fiber (β-glukan), proteiner og fett. Proteinene har en gunstig aminosyresammensetning, og i kombinasjon med belgvekster vil havre kunne gi produkter med ...