Browsing Brage NMBU by Author "Porcellato, Davide"
Now showing items 1-20 of 25
-
Analysis of viable Lactococcus community in Norvegia cheese during ripening during cheese making and ripening
Fredrik, Svalestad (Master thesis, 2020)The goal of this project was to investigate the microbial community in cheese and how it evolved throughout ripening. The Lactococcus community of cheese made with the two different starter cultures C10 and C07 were analysed ... -
Antibiotics against bovine mastitis pathogens : resistance and novel targets
Nordraak, Anne Olsdatter Ohren (Master thesis, 2022)Bovine mastitis is the most frequent disease of dairy cattle and the major cause of antibiotic usage in dairy production. It causes impaired animal wellbeing, economical losses and food waste all over the world. This thesis ... -
Application of a novel amplicon-based sequencing approach reveals the diversity of the Bacillus cereus group in stored raw and pasteurized milk
Porcellato, Davide; Aspholm, Marina; Skeie, Siv Borghild; Mellegård, Hilde (Peer reviewed; Journal article, 2018)Members of the Bacillus cereus sensu lato (B. cereus group) are spore-forming organisms commonly associated with spoilage of milk and dairy products. Previous studies have shown, by using 16S marker gene sequencing, ... -
Bacillus weihenstephanensis samkulturert med Pseudomonas spp. og Paenibacillus lactis i kjølelagret melk : vekst og produksjon av kvalitetsforringende komponenter
Larsen, Maiken Jeanette (Master thesis, 2018)Sammensetningen av den psykotrofe bakteriefloraen i melk endres over tid og påvirkes blant annet av årstid, kjøletemperatur og tidspunkt i holdbarhetsperioden. Hensikten med denne oppgaven var å undersøke hvordan Bacillus ... -
Bakterier fra juret til kyr : vekst og metabolisme i melk hos utvalgte isolater av melkesyrebakterier og patogener
Hagenes, Martine (Master thesis, 2019)Det har lenge vært en oppfatning at juret hos friske kyr ikke innehar noen egen mikrobiota. For å undersøke dette ble det NFR-finansierte prosjektet «Jurfrisk» opprettet ved NMBU, og et av målene for prosjektet har vært å ... -
Bruk av CRISPR interferens til å studere gener i Staphylococcus aureus som er viktige for interaksjon med bakterier i jurmikrobiotaen
Petersheim, Ingrid (Master thesis, 2022)Staphylococcus aureus er et av de hyppigste årsakene til utvikling av bovin mastitt, som er en av de mest utfordrende sykdommene hos melkekyr på verdensbasis. Mastitt forårsaker problemer som redusert helsetilstand hos ... -
Bulk tank raw milk microbiota differs within and between farms: A moving goalpost challenging quality control
Skeie, Siv Borghild; Håland, Monica; Thorsen, Inga Marie; Narvhus, Judith; Porcellato, Davide (Peer reviewed; Journal article, 2019)Microbial contamination of bovine raw milk often occurs at the farm. To acquire a deeper knowledge of the microbiota of farm tank milk, we studied milk from 45 farms situated in 2 geographical areas in Norway. Each farm ... -
Dynamics of starter, adjunct non-starter lactic acid bacteria and propionic acid bacteria in low-fat and full-fat Dutch-type cheese
Porcellato, Davide; Østlie, Hilde Marit; Brede, Mona Elise; Martinovic, Aleksandra; Skeie, Siv Borghild (Journal article; Peer reviewed, 2013)The microbial dynamics of Dutch-type cheeses differing in starter (commercial DL starter or single strain of Lactococcus lactis ssp. cremoris), adjunct (Lactobacillus or Propionibacterium) and fat contents (10% or 28% fat) ... -
Elucidating the biology of bovine mastitis pathogens by novel molecular tools
Mårli, Marita Torrissen (PhD Thesis;2024:81, Doctoral thesis, 2024)Staphylococcus aureus and Streptococcus dysgalactiae are major pathogens responsible for bovine mastitis, a significant disease that adversely affects animal health and imposes considerable economic burdens on the dairy ... -
Feeding concentrates with different protein sources to high-yielding, mid-lactation Norwegian Red cows: Effect on cheese ripening
Olsen, Martine Andrea; Vhile, Stine Gregersen; Porcellato, Davide; Kidane, Alemayehu; Skeie, Siv Borghild (Peer reviewed; Journal article, 2021) -
Fermentering av exopolysakkaridproduserende bakterier : effekt på tekstur
Øyehaug, Frida (Master thesis, 2022)Det plantebaserte markedet er i stor vekst, og mange plantebaserte produkter består av ekstrudert planteprotein og teksturgivende tilsetningsstoffer. Derfor er det av interesse å undersøke alternative og mer skånsomme ... -
Growth and metabolism of sporeformers in cheese
Cingano, Antonella (Master thesis, 2021)Spore formers represents a great challenge for the dairy industry, as the spores produced by these bacteria can withstand heat treatment and may be a cause of spoilage of the product. Members of the Bacillus cereus group ... -
High frequency of hybrid Escherichia coli strains with combined Intestinal Pathogenic Escherichia coli (IPEC) and Extraintestinal Pathogenic Escherichia coli (ExPEC) virulence factors isolated from human faecal samples
Lindstedt, Bjørn-Arne; Finton, Misti Dawn; Porcellato, Davide; Brandal, Lin Cathrine T. (Journal article; Peer reviewed, 2018) -
Investigation of functional properties of traditional cultures in yoghurt production
Trosthoel, Ida Elise (Master thesis, 2022) -
Kartlegging av sammensetning og overlevelse av sporedannere langs produksjonslinjen for melkepulver med spesielt fokus på Klostridier
Kristiansen, Hanne (Master thesis, 2020)Sporer av genus Clostridium (Klostridier) og genus Bacillus (Basillus) lever i jord og vann, og under innhøsting av gresset kan sporer som lever nederst på stengelen bli med over i silofôret. Slik kan sporer entre ... -
Lactic and propionic acid bacteria starter cultures for improved nutritional properties of pea, faba bean and lentil
Kahala, Minna; Blasco, Lucia; Bragge, Rina; Porcellato, Davide; Østlie, Hilde Marit; Rundberget, Thomas; Baz-Lomba, Jose Antonio; Pihlava, Juha-Matti; Hellström, Jarkko; Jørgensen, Emilie Gullberg; Joutsjoki, Vesa; Devold, Tove Gulbrandsen; Pihlanto, Anne (Peer reviewed; Journal article, 2024)Increasing plant-based food consumption as a sustainable and health-oriented alternative to meat is pivotal. Pulses are rich in proteins, minerals, and vitamins; however, they also contain antinutritional compounds, impairing ... -
Longitudinal Study of the Bulk Tank Milk Microbiota Reveals Major Temporal Shifts in Composition
Porcellato, Davide; Smistad, Marit; Bombelli, Alberto; Abdelghani, Ahmed; Jørgensen, Hannah Joan; Skeie, Siv Borghild (Peer reviewed; Journal article, 2021) -
Mikrobiota analyser av spontant fermenterte surdeiger av moderne hvete og urkorn
Paulsen, Johanne (Master thesis, 2021)Surdeigsmikrobiota har i flere tiår blitt studert på grunn av sin kompleksitet og sine interessante interaksjoner mellom gjær og bakterier. I denne oppgaven ble mikrobiota i fire ulike spontant fermenterte surdeigskulturer ... -
Mikrobiota, vekst og metabolismestudier av spontanfermenterte surdeiger av havre, bokhvete og quinoa
Leirvik, Vibeke (Master thesis, 2022)De siste tiårene er det gjort utallige studier på tradisjonelle surdeiger av hvete og rug. Det er godt dokumentert at surdeigsfermentering blant annet øker holdbarheten, bedrer tekstur, senker den glykemiske indeksen, gir ... -
Piecing together the chain of infection for Streptococcus dysgalactiae in sheep and dairy cows - risk factors, sources, and genomic diversity of bacterial strains
Smistad, Marit (PhD Thesis;2022:63, Doctoral thesis, 2022)Streptococcus dysgalactiae subspecies dysgalactiae (SDSD) is an important cause of outbreaks of infectious arthritis in lambs and mastitis in dairy cows in Norway. The infections compromise animal welfare, increase ...