Blar i Brage NMBU på forfatter "Svihus, Birger"
-
Effekt av UVB lys på vitamin D innholdet i egg, skallkvalitet, skjelettkvalitet og produksjonsresultater
Nordås, Martine Louise (Master thesis, 2019)I dagens samfunn er mangel på vitamin D et problem. Dette problemet kan løses ved å endre innholdet av vitamin D i ulike matvarer. For verpehøns kan vitamin D tilføres via fôret, men det er satt en maksimumsgrense på lovlig ... -
Effekten av upelletert fôr i kommersiell slaktekyllingproduksjon
Molteberg, Mari (Master thesis, 2021)Det ble gjennomført to feltforsøk på slaktekylling fra november 2019 til februar 2020. Formålet med disse feltforsøkene var å se effekten müsli (grovmalt, upelletert fôr) hadde på produksjonen og spiseatferden til ... -
Elevated phosphorus Retention after facilitating phytase efficacy via intermittent feeding and acidification
Bai, Yunru (Master thesis, 2019)The over-exploitation of phosphorus (P) reservoir is becoming one of the major concerns in poultry industry due to the limited stock of P. Secretion of endogenous phytase in monogastric animals is insufficient to break ... -
Engrosbidrag av fett fra norske husdyrslakt
Lundhaug, Lars Magnus (Master thesis, 2018)Denne masteroppgaven er en undersøkelse av engrosbidraget av fett per person per dag fra kjøtt, inkludert plussprodukter (også kalt spiselige biprodukter), med fokus på norske husdyr. Det er gjort egne beregninger av ... -
Feed processing and structural components affect starch digestion dynamics in broiler chickens
Itani, Khaled; Svihus, Birger (Peer reviewed; Journal article, 2019)1. A 2 × 2 factorial design was used to test the hypothesis that impaired intestinal starch digestibility is attributable to rapid passage of digesta from the gizzard to the intestine, and that, compared to steam pelleting, ... -
Fructose metabolism and relation to atherosclerosis, type 2 diabetes, and obesity
Kolderup, Astrid; Svihus, Birger (Journal article; Peer reviewed, 2015)A high intake of sugars has been linked to diet-induced health problems. The fructose content in sugars consumed may also affect health, although the extent to which fructose has a particularly significant negative impact ... -
Helserisikovurdering av PL73 (LM) bakteriebiomasse (EFSA/GMO/FR/2008/61) fra Ajinomoto Eurolysine 1. innspillsrunde. Uttalelse fra Faggruppe for genmodifiserte organismer og Faggruppe for fôr til terrestriske og akvatiske dyr Vitenskapskomiteen for mattrygghet
Berdal, Knut G; Bernhoft, Aksel; Hemre, Gro Ingunn; Holck, Askild Lorentz; Nes, Ingolf; Nielsen, Kaare Magne; Amlund, Heidi; Clarke, Jihong; Gifstad, Tron Øystein; Jenssen, Bjørn Munro; Klungland, Helge; Linnestad, Casper; Mikalsen, Arne; Myhr, Anne Ingeborg; Møretrø, Trond; Nerland, Audun Helge; Nesse, Live Lingaas; Sorteberg, Hilde-Gunn Opsahl; Stabbetorp, Odd Egil; Svihus, Birger; Thrane, Vibeke; Torrissen, Ole; Aursand, Marit (VKM Report, Research report, 2010) -
Helserisikovurdering av PL73 E. coli (LYS) bakteriebiomasse (EFSA/GMO/FR/2007/40) fra Ajinomoto Eurolysine. Uttalelse fra Faggruppe for genmodifiserte organismer og Faggruppe for fôr til terrestriske og akvatiske dyr Vitenskapskomiteen for mattrygghet
Berdal, Knut G; Bernhoft, Aksel; Hemre, Gro Ingunn; Nes, Ingolf; Nielsen, Kaare Magne; Amlund, Heidi; Clarke, Jihong; Gifstad, Tron Øystein; Jenssen, Bjørn Munro; Klungland, Helge; Linnestad, Casper; Mikalsen, Arne; Myhr, Anne Ingeborg; Møretrø, Trond; Nerland, Audun Helge; Nesse, Live Lingaas; Sorteberg, Hilde-Gunn Opsahl; Stabbetorp, Odd Egil; Svihus, Birger; Thrane, Vibeke; Torrissen, Ole; Aursand, Marit (VKM Report, Research report, 2010) -
Helserisikovurdering av PT73 (TM) bakteriebiomasse (EFSA/GMO/FR/2008/59) fra Ajinomoto Eurolysine 1. innspillsrunde. Uttalelse fra Faggruppe for genmodifiserte organismer og Faggruppe for fôr til terrestriske og akvatiske dyr Vitenskapskomiteen for mattrygghet
Berdal, Knut G; Bernhoft, Aksel; Hemre, Gro Ingunn; Holck, Askild Lorentz; Nes, Ingolf; Nielsen, Kaare Magne; Amlund, Heidi; Bøhn, Thomas; Clarke, Jihong; Gifstad, Tron Øystein; Jenssen, Bjørn Munro; Klungland, Helge; Linnestad, Casper; Meadow, Richard; Mikalsen, Arne; Myhr, Anne Ingeborg; Møretrø, Trond; Nerland, Audun Helge; Nesse, Live Lingaas; Sorteberg, Hilde-Gunn Opsahl; Stabbetorp, Odd Egil; Svihus, Birger; Thrane, Vibeke; Torrissen, Ole; Vikse, Rose; Aursand, Marit (VKM Report, Research report, 2010) -
Helserisikovurdering av PT73 E. coli (THR) bakteriebiomasse (EFSA/GMO/FR/2007/44) fra Ajinomoto Eurolysine. Uttalelse fra Faggruppe for genmodifiserte organismer og Faggruppe for fôr til terrestriske og akvatiske dyr Vitenskapskomiteen for mattrygghet
Berdal, Knut G; Bernhoft, Aksel; Hemre, Gro Ingunn; Nes, Ingolf; Nielsen, Kaare Magne; Amlund, Heidi; Clarke, Jihong; Gifstad, Tron Øystein; Jenssen, Bjørn Munro; Klungland, Helge; Linnestad, Casper; Mikalsen, Arne; Myhr, Anne Ingeborg; Møretrø, Trond; Nerland, Audun Helge; Nesse, Live Lingaas; Sorteberg, Hilde-Gunn Opsahl; Stabbetorp, Odd Egil; Svihus, Birger; Thrane, Vibeke; Torrissen, Ole; Aursand, Marit (VKM Report, Research report, 2010) -
Impact of feed composition on rearing of broiler chickens without in-feed antimicrobials
Granstad, Silje (PhD Thesis;2021:41, Doctoral thesis, 2021)In-feed antimicrobials with antibiotic properties have been used for disease-preventive and performance-promoting purposes in rearing of broiler chickens since the mid-twentieth century. The use of antibiotic agents in ... -
Improving the utilisation of phytate-bound phosphorus in feed for poultry and pigs through increased efficacy of exogenous phytase in the anterior digestive tract
Kristoffersen, Siril (PhD Thesis;2020:76, Doctoral thesis, 2020)The majority of phosphorus (P) in feedstuffs is present as phytate-P. Phytate is the storage form of P in seeds and grains and consists of an inositol ring with six phosphate groups bound to it. The phytate-P is only ... -
Interactions between starch source and gelatinisation degree on performance and small intestinal digestion in broiler chickens
Itani, Khaled; Hansen, Jon Øvrum; Kierończyk, Bartosz; Benzertiha, Abdelbasset; Kurk, P.P.; Ånestad, Ragnhild; Sundby, Frank; Mydland, Liv Torunn; Øverland, Margareth; Svihus, Birger (Peer reviewed; Journal article, 2021) -
Intestinal Passage and Its Relation to Digestive Processes
Svihus, Birger; Itani, Khaled (Peer reviewed; Journal article, 2019)Despite an effective nutrient retention, impaired digestibility is frequently observed. This review aims to give an overview of retention time of material through the digestive tract in an attempt to reveal mechanisms ... -
Microscopic examination of banana, potato, wheat and oat : influence of pre-digestive processing on cellularity and structure
Skjerve, Karoline Lyngstad (Master thesis, 2020)Cellularity has recently become a term that describes the cellular intactness of foods. Cellular structure has been studied in the context of texture and other sensorial aspects, as well as mentioned in studies focusing ... -
Mjølfôr med høy norskandel for broilere sammenlignet med pelletert fôr og dens effekt på tilvekst
Penev, Tony (Master thesis, 2020)Mjølfôr er et spennende alternativ til konvensjonelle pellets. På mange måter spiller denne formen på mange av styrkene som er unike hos fjørfe. Blant annet med å stimulere broilernes krås. Dette forsøket er basert på et ... -
Modulation of gut microbiota by pre/probiotics and the potential health promoting outcomes for the host
Umu, Özgün Candan Onarman (PhD Thesis;2016:42, Doctoral thesis, 2020-11-19)Gut microbiota is considered an organ that co-develops with the host throughout its life. The composition and metabolic activities of gut microbiota are subjected to a complex interplay of the host genetics and environmental ... -
Næringsinnhold i egg : en teoretisk betraktning av mineralberikning og en pilotstudie på effekten av lys på vitamin D
Løvkvam-Køster, Maiken Caroline (Master thesis, 2018)Næringsstoffene jod, selen, jern og vitamin D kan være utfordrende å innta nok av i den norske befolkningen. Disse næringsstoffene finnes i betydelige mengder i egg, og det har derfor blitt studert om man kan manipulere ... -
Performance and digestive function of broiler chickens given grit in the diet
Svihus, Birger; Itani, Khaled; Borg, Knut; Larsson, Ellen Cecilia; Ao, Rihan; Sudubilige, A; Fuerjiafu, Biemujiafu; Liu, Huan; Hetland, Harald; Sanson, G; Kieronczyk, B; Rawski, M; Jozefiak, D (Peer reviewed; Journal article, 2017)1. A series of experiments were carried out to study the effect of grit on broiler performance, gizzard development and fate of grit in the digestive tract. 2. In Experiment 1, performance, gizzard weight and content of ... -
Rearing Room Affects the Non-dominant Chicken Cecum Microbiota, While Diet Affects the Dominant Microbiota
Ludvigsen, Jane; Svihus, Birger; Rudi, Knut (Journal article; Peer reviewed, 2016)