Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorAarset, Bernt
dc.contributor.advisorMikhailova, Olga
dc.contributor.authorFinstad, Elisabeth Christiansen
dc.contributor.authorJohansen, Fröydis Kühne
dc.coverage.spatialNorwayen_US
dc.date.accessioned2023-01-03T12:47:07Z
dc.date.available2023-01-03T12:47:07Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3040647
dc.description.abstractHavbruksnæringen har hatt betydelig vekst de siste årene, noe som samtidig har ført til en fremtredende økning knyttet til negative miljøpåvirkninger. Den konvensjonelle oppdrettsnæringen har dermed fått mye omstridt oppmerksomhet grunnet dens mye omtalte utfordringer. Denne studien belyser en ny tilnærming og et nytt konsept som tillater kombinasjonen av landbasert akvakultur med hydroponi med oppdrett av fisk og jordfri plantevekst. Konseptet omtales som akvaponi, og bygger på noen prinsipper som står i kontrast til den konvensjonelle oppdrettsnæringen. Like fullt skiller den seg ut ved sine overlegne egenskaper om hvordan det er mulig å produsere akvatiske produkter (hovedsakelig fisk), sammen med grønnsaks- og urteproduksjon, og eventuelt blomster. Hensikten med akvaponi er å utnytte de tilgjengelige ressursene som oppdrettsnæringen innehar, til en mer bærekraftig og sirkulær produksjon og bioøkonomi. Det er utarbeidet tre forskningsspørsmål til studien som omhandler akvaponi med dens muligheter og utfordringer, som en mulig fremvoksende innovasjon her i Norge: “Hva er akvaponi i norsk kontekst – med sine muligheter og utfordringer?”, “Hvordan kan akvaponi bidra til å løse de største utfordringene den konvensjonelle oppdrettsnæring fremdeles står ovenfor?” og “Dersom fremtidig kommersiell posisjonering - hva anslår empirien suksessfull drift av akvaponi vil innebære?” Masteroppgaven er en case-studie, der vi har benyttet kvalitativ metode med eksplorativ og abduktiv tilnærming. Det er gjennomført syv semistrukturerte intervjuer, i tillegg til primærdata fra Mattilsynet og Nærings- og fiskeridepartementet, samt en presentasjon om akvaponi som vi fikk. Hensikten har dermed vært å hente empiriske data for å besvare forskningsspørsmålene. For å analysere studien med dens formål, er det utarbeidet et grundig og strukturert rammeverk med hensikt om å dekke alle aspektene ved akvaponi. Rammeverket har fått navnet “De seks påvirkende gjensidigheter”. Rammeverket bygger på seks ulike faktorer som er påvirkende og gjensidig avhengig av hverandre, for en potensiell muliggjøring for innovativ kommersiell posisjonering i det norske markedet i fremtiden. Gjennom vår analyse trekker vi samtidig frem noen nyttige begreper fra innovasjonslitteraturen, som gjenkjenner prosessen til en mulig fremvoksende innovasjon. Overordnet konkluderer vi med at akvaponi ikke kan erstatte den kommersielle oppdrettsnæringen, men den kan bidra som et tilskudd for mer bærekraftig og etisk matproduksjon.en_US
dc.description.abstractIn recent years, the aquaculture industry has experienced significant growth, which has also resulted in a significant increase in negative environmental impacts. Consequently, the conventional fish farming industry has received much controversy in light of its numerous challenges. An innovative approach and a novel concept are presented in this study that allow the integration of land-based aquaculture and hydroponics -with fish farming and plant growth. The concept is referred to as aquaponics and is based on some principles that differ from conventional fish farming methods. Furthermore, it stands out due to its superior characteristics of how it is possible to produce aquatic products (mainly fish), together with together with vegetable and herb production, and eventually flowers. An aquaponic system utilizes the resources available in the fish farming industry, in order to achieve a more sustainable and circular production system and bioeconomy. This study is addressing three research questions relating to aquaponics, with its opportunities and challenges, as a possible emerging innovation in Norway: “Aquaponics in the Norwegian context - what are the opportunities and challenges?, "How can aquaponics contribute to solving the biggest challenges the conventional fish farming industry still faces?" and “As for a possible commercial positioning in the future - what does the empirical evidence suggest that aquaponics will perform successfully in the future?” This master's thesis is based on a case study, utilizing a qualitative research method in conjunction with an exploratory and abductive approach. We have conducted seven semi-structured interviews, as well as primary data from the Norwegian Food Safety Authority and the Ministry of Trade and Fisheries, along with a presentation on aquaponics. Thus, the purpose of the research was to obtain empirical data to answer the research questions. In order to analyze the study, a thorough and structured framework has been developed, with the intention of covering all aspects of aquaponics in order to evaluate the study in the light of its purpose. The framework is referred to as "The six influencing mutualities". For a potential enablement of innovative commercial positioning in the Norwegian market in the future, the framework is based on six different factors that influence and are mutually dependent. In addition to our analysis, we highlight some important terms from the literature of innovation, which recognize the process of what may be an emerging innovation. Accordingly, we conclude that aquaponics is not a substitute for the conventional fish farming industry, but rather a complementary method of producing food that is more sustainable and ethical.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Åsen_US
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.no*
dc.subjectAkvaponien_US
dc.titleAkvaponi – en fremvoksende innovasjon? : muligheter og utfordringer : en case-studie om akvaponi i norsk konteksten_US
dc.title.alternativeAquaponics – an emerging innovation? : opportunities and challenges : case study on aquaponics in Norwayen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.description.localcodeM-EIen_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internasjonal