Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorDevold, Tove Guldbrandsen
dc.contributor.advisorAsledottir, Tora
dc.contributor.advisorLea, Tor Erling
dc.contributor.authorHolmemo, Carina Wiker
dc.date.accessioned2021-02-02T11:19:51Z
dc.date.available2021-02-02T11:19:51Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2725775
dc.descriptionDenne oppgaven ble skrevet i forbindelse med fullføring av en toårig mastergrad i Matvitenskap i retning matvaretrygghet, -kvalitet og -hygiene ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU, Ås). Masteroppgaven utgjør 30 studiepoeng. Den er utført som en del av forskningsprosjektet FoodProFuture arbeidspakke 4 som blant annet undersøker kvalitet og helseeffekter av proteinrike matplanter. Bærekraft, miljø og helse er av personlig interesse, og utnyttelse av proteinrike matplanter er en viktig del av overgangen mot et mer bærekraftig og helsefremmende kosthold. Eksperimentene knyttet til oppgaven ble utført i Meieribygget ved Fakultet for kjemi, bioteknologi og matvitenskap (KBM) på NMBU i Ås våren 2020.en_US
dc.description.abstractBakgrunn: Som en del av forskningsprosjektet FoodProFuture er det ønsket å undersøke mulige helseeffekter som ulike komponenter i proteinrike matplanter kan ha. Etter in vitro- fordøyelse av ertemel ble en rekke peptider identifisert, hvorpå noen hadde høy sannsynlighet for å ha bioaktiv effekt. Bioaktive peptider er proteinfragmenter som blant annet kan påvirke immunresponsen. De samme peptidene ble undersøkt nærmere for deres evne til å påvirke tarmens barrierefunksjon. Komponenter fra mat kan påvirke integriteten til tarmepitelet som videre kan medføre en mindre seleksjon av bestanddeler inn i kroppen fra tarmlumen. Hensikt: Formålet med denne oppgaven var å undersøke ulike egenskaper peptider fra erteprotein kunne ha på immunresponsen og på permeabiliteten til tarmepitelet. Metode: Utvalgte peptidsekvenser ble testet in vitro i en Caco-2-cellemodell med IL-1b- indusert IL-8-produksjon for å undersøke om peptidene kunne ha immunmodulerende virkning. I tillegg ble TEER-verdi målt før og etter peptideksponering på monolag av Caco-2-celler. Resultater: I systemer med både IL-1b og utvalgte peptider viste resultatene en gjennomgående trend med redusert produksjon av IL-8 sammenlignet med IL-1b-stimulering alene. TEER-verdien var lavere etter eksponering av de utvalgte peptidene i alle prøvene. Konklusjon: Basert på resultatene i denne oppgaven kan utvalgte peptider fra erteprotein regulere immunresponsen i Caco-2-celler ved å inhibere IL-1b-indusert IL-8-produksjon. Resultatene viste også at de utvalgte peptidene kunne redusere tarmepitelets permeabilitet etter eksponering i Caco-2-cellemonolag.en_US
dc.description.abstractBackground: As part of the FoodProFuture research project, it is desirable to investigate the possible health effects of protein-rich food plants. Following, in vitro digestion of pea flour, several peptides were identified - some of which were highly likely to have bioactive effects. Bioactive peptides are protein fragments that may affect the immune response. The same peptides were examined in more detail for their ability to affect the barrier function of the intestine. Components of food can affect the integrity of the intestinal epithelium which further can result in a smaller selection of constituents consumed by the body from the intestinal lumen. Purpose: The purpose of this thesis was to investigate various properties that peptides from peas could have on the immune response and the intestinal epithelium. Method: Selected peptide sequences were tested in vitro in Caco-2 cell model with IL-1binduced IL-8 production to investigate whether the peptides could have immunomodulatory activity. Also, TEER value was measured before and after peptide exposure to monolayers of polarized Caco-2 cells. Results: In systems with both IL-1b and the selected peptides, the results showed a trend in which the production of IL-8 was lower than IL-1b alone. The TEER value was lower after the exposure of the selected peptides in all samples. Conclusion: Based on the results of this paper, the selected peptides demonstrated inhibitory effects on IL-8-production in the model system with possible immunomodulatory consequences. The results also concluded that the selected peptides could affect the barrier function of the intestine with reduced integrity.en_US
dc.language.isonoben_US
dc.publisherNorwegian University of Life Sciences, Åsen_US
dc.rightsAttribution-NoDerivatives 4.0 Internasjonal*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/deed.no*
dc.titleEgenskaper til in silico-identifiserte bioaktive peptider fra erteprotein i to ulike modeller av Caco-2 adenokarsinomcelleren_US
dc.title.alternativeProperties of in silico-identified bioactive peptides from pea protein in two different models of Caco-2 adenocarcinoma cellsen_US
dc.typeMaster thesisen_US
dc.description.localcodeM-MATen_US


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel

Attribution-NoDerivatives 4.0 Internasjonal
Med mindre annet er angitt, så er denne innførselen lisensiert som Attribution-NoDerivatives 4.0 Internasjonal